ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές Κεντροαριστερά: Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία - Πού και πώς θα ψηφίσετε

Εκλογές Κεντροαριστερά: Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία - Πού και πώς θα ψηφίσετε

Εκλογές Κεντροαριστερά | Ειδήσεις: Από τις 08:00 το πρωί της Κυριακής (12/11/2017) έχουν ανοίξει οι κάλπες για την ανάδειξη του επικεφαλής τουνέου πολιτικού φορέα στην Κεντροαριστερά.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ανάδειξη του προέδρου του νέου πολιτικό φορέα

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί μόνο κάποια μικροπροβλήματα ως προς τη στελέχωση των εφορευτικών επιτροπών, ωστόσο η κεντρική εκλογική επιτροπή βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, για να παρέμβει, όπου και όποτε χρειαστεί.

Διαβάστε επίσης:

Εφόσον κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1ψήφο, θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα μπορούν να ψηφίσουν σε ένα από τα σχεδόν χίλια εκλογικά τμήματα που έχουν ανοίξει σε όλη τη χώρα.

Ήδη ο πλήρης κατάλογος έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της εκλογικής διαδικασίας. Για τον δείτε, μπορείτε να κάνετε κλικ ΕΔΩ

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των τριών ευρώ. Να σημειωθεί πως δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο θα έχουν μόνον όσοι ψηφίσουν στον πρώτο.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ (ειδικά στην Αθήνα έως τις 21:00) και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση του αδιαβλήτου.

4285329

Οι υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία του νέου φορέα είναι εννέα:

Φώφη Γεννηματά
Σταύρος Θεοδωράκης
Νίκος Ανδρουλάκης
Γιώργος Καμίνης
Γιάννης Ραγκούσης
Γιάννης Μανιάτης
Απόστολος Πόντας
Κωνσταντίνος Γάτσιος
Δημήτρης Τζιώτης

Μήνυμα προς τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν στη ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή του προέδρου του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, απευθύνει μέσω του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών & Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος. «Η μεγάλη προσέλευση. Αν την πετύχουμε, όλα στη συνέχεια διευκολύνονται», δήλωσε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αλιβιζάτος άμεσος σκοπός του εγχειρήματος είναι η αποκατάσταση της ενότητας του χώρου.

«Η ενότητα από μόνη της δεν φτάνει. Αν ο νέος επικεφαλής και ο νέος φορέας δεν αρθρώσουν καινοτόμο πολιτικό λόγο, με απήχηση στον κόσμο, η ενότητα θα αποδειχθεί παροδική», υπογραμμίζει. Εξηγεί ακόμη ότι ένας από τους κυριότερους λόγους που προκρίθηκε η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας είναι η κινητοποίηση του κόσμου, ενώ δεν κρύβει το βάρος που αισθάνεται για την επιτυχία της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος δηλώνει ότι μετά την εκλογή αρχηγού η ευθύνη θα ανήκει σ' αυτόν να προχωρήσει με το δικό του στίγμα τις διαδικασίες για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα και ο ίδιος θα συμβάλλει ως απλό μέλος.

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για την Κεντροαριστερά

Διαδικασία ψηφοφορίας

Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιλαμβάνει τέσσερις στάσεις, τις ακόλουθες:

  • Στην πρώτη στάση, σε τραπεζάκι που βρίσκεται στην είσοδο του Εκλογικού Τμήματος, εθελοντής τον οποίο επιλέγει γι’ αυτή τη δουλειά ο ΥΕΚ, καλεί κάθε προσερχόμενο να συμπληρώσει αίτηση/δήλωση για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Γι’ αυτό τον σκοπό τον ερωτά αν επιθυμεί απλώς να ψηφίσει ή, επί πλέον, και να μετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, μετά την εκλογή του νέου επικεφαλής, για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Αναλόγως της απαντήσεως, του παραδίδει για συμπλήρωση την αντίστοιχη αίτηση/δήλωση (Παράρτημα Β’). Αμέσως μετά, στο ίδιο τραπεζάκι, ο ψηφοφόρος καταβάλλει εισφορά τριών(3) ευρώ κατ’ ελάχιστο και ο εθελοντής που ασκεί χρέη ταμία αποκόπτει από το στέλεχος και του παραδίδει αντίστοιχη απόδειξη.
  • Στην δεύτερη στάση, ο ψηφοφόρος προσέρχεται ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής και παραδίδει στον Πρόεδρό της είτε την συμπληρωμένη αίτηση/δήλωση, είτε το έντυπο προεγγραφής. Ταυτόχρονα του παραδίδει ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την απόδειξη για την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς του των τριών(3) Ευρώ. Ακολούθως, αφού ο Πρόεδρος βεβαιώσει την ταυτοπροσωπία, ο χειριστής εντοπίζει τον ψηφοφόρο στην ταμπλέτα και, συγκεκριμένα, στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, από τον οποίο και τον διαγράφει ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, ο ψηφοφόρος δεν εντοπισθεί στον Εθνικό Εκλογικό κατάλογο, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα Γ’. Κατόπιν, ο Γραμματέας αναγράφει στην αίτηση/δήλωση τον αριθμό διαπίστευσης του ψηφοφόρου και την τοποθετεί σε διαφορετικό φάκελο αν πρόκειται για (απλό) ψηφοφόρο και διαφορετικό αν πρόκειται για πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στην διαδικασία για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Ο Γραμματέας αναγράφει επίσης τα στοιχεία του ψηφοφόρου (επώνυμο, όνομα και ΑΔΤ) στην κατάσταση ψηφισάντων, την οποία και ο ψηφοφόρος υπογράφει παραπλεύρως του ονόματός του. Τότε μόνον παραδίδεται στον ψηφοφόρο το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο (Παράρτημα Δ’), και α φάκελος.
  • Στην τρίτη στάση, ο ψηφοφόρος μεταβαίνει πίσω από το παραβάν και σημειώνει στο ψηφοδέλτιο έναν το πολύ σταυρό προτίμησης. Εν συνεχεία, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο και, αφού τον κλείσει, κατευθύνεται προς τον Πρόεδρο, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τότε μόνον, ο ψηφοφόρος ρίχνει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη κατά τρόπο εμφανή, ενώπιον του Προέδρου.
  • Του επιστρέφεται η ταυτότητα ή το διαβατήριό του και η διαδικασία ολοκληρώνεται (τέταρτη στάση).

Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι και οι εθελοντές μπορούν να ψηφίσουν στο Εκλογικό Τμήμα όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Σχετικές ειδήσεις