ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντροαριστερά: Τα «αγκάθια» του Β' γύρου και οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ από τη δημιουργία του νέου φορέα

Κεντροαριστερά: Τα «αγκάθια» του Β' γύρου και οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ από τη δημιουργία του νέου φορέα

Αποτελέσματα εκλογών Κεντροαριστεράς: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τηρούν στάση παρατηρητή στην εσωκομματική διαδικασία της Κεντροαριστεράς - Τα αγκάθια της επόμενης μέρας - οι αναλύσεις για το 2ο γύρο των εκλογών - Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης θα διεκδικήσουν την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών της Κεντροαριστεράς δεν είχε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Το αποτέλεσμα ήταν λίγο ως πολύ, αναμενόμενο.

Η πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, ήρθε στην πρώτη θέση και δεύτερος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, κι αυτός άνθρωπος του ΠΑΣΟΚ.

Η ερμηνεία του αποτελέσματος δεν έχει πολλά περιθώρια: Ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ επικράτησε των άλλων υποψηφίων από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο β' γύρος, είναι προφανές ότι θα εξελιχθεί σε μια, περίπου, εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, εις την οποία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι εμφανής η επικράτηση της κυρίας Γεννηματά.

Είναι προφανές ότι η κυρία Γεννηματά θα επιθυμούσε για τον 2ο γύρο των εκλογών έναν άλλο υποψήφιο εκτός ΠΑΣΟΚ, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα έκανε «περίπατο» λόγω των ισχυρών μηχανισμών του κόμματος.

Η περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν θα είναι νίκη από τα αποδυτήρια.

Οι φόβοι και ο σκεπτικισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου, αν και αποφεύγουν να πουν οτιδήποτε, ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία προκειμένου να περιχαρακωθεί η εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ και να μην υπάρξουν στο μέλλον διαρροές προς την κατεύθυνση του νέου φορέα. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η μετεξέλιξη αυτού του νέου φορέα θα μπορέσει στο μέλλον να αφομιωθεί από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Το πώς θα γίνει αυτό, είναι ένα μεγάλο ερώτημα...

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Το μεγάλο στοίχημα του κεντροαριστερού εγχειρήματος είναι το εάν και κατά πόσο αυτοί που έχασαν στην μάχη της ηγεσίας, θα τηρήσουν τις «δεσμεύσεις» τους επί των συμφωνηθέντων για τη δημιουργία του νέου φορέα ή αν θα αρχίσουν το αντάρτικο με την ολοκλήρωση και του β' γύρου.

Θα παραμείνουν όλοι στρατιώτες όπως έλεγαν στα debate ή θα αρχίσουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και θα βάλουν πάνω από όλα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και τα αξιώματα;

Θα μπορέσουν να διασφαλίσουν, το πρώτο κρίσιμο διάστημα τουλάχιστον, την περιβόητη «ενότητα» υπέρ της οποίας έσκιζαν τα ρούχα τους στην προεκλογική διαδικασία;

Θα βοηθήσουν προκειμένου να υπάρξει η ομογενοποίηση αυτού του νέου φορέα ώστε να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό τρίτο πόλο που θα διαδραματήσει καθοριστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν;

Τα οριστικά αποτελέσματα του α' γύρου

Όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαδικασιών, καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, με καταμετρημένες 166.782 ψήφους, σε σύνολο 210.505 στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πέραν των λευκών και των άκυρων, έλαβαν:

Φώφη Γεννηματά 70.679 (42,76%),

Νίκος Ανδρουλάκης 41.955 (25,38%),

Γιώργος Καμίνης 22.226 (13,45%),

Σταύρος Θεοδωράκης 5.603 (9,44%),

Γιάννης Μανιάτης 6.979 (4,22%),

Γιάννης Ραγκούσης 3.954 (2,39%),

Κων/νος Γάτσιος 2.691 (1,63%),

Απόστολος Πόντας 890 (0,54%),

Δημήτρης Τζιώτης 317 (0,19%).

Τα οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, Δευτέρα (13/11/2017) μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.

Γεννηματά: Η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε

Σε δήλωσή της για το αποτέλεσμα του α' γύρου των εκλογών, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «οι πολίτες με τη συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν».

«Σήμερα έγινε το αποφασιστικό βήμα, ένα συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και τη χώρα» είπε, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όσους την στήριξαν, αλλά και προς τους συνυποψήφιούς της «για τον καλό αγώνα που δώσαμε».

«Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στη μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας. Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει: «Η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά νέο στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για τη χώρα».

«Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Ανδρουλάκης: Ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς

«Ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς για την επόμενη μέρα», ζήτησε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Με τη συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην πατρίδα μας. Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν το νέο φορέα στα χέρια τους», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για «ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους».

«Είμαστε εδώ μαζί, σε πείσμα όσων έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε. Τώρα χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας. Εμείς τώρα αρχίζουμε», πρόσθεσε.

Ευχαρίστησε τέλος όλους εκείνους που «στάθηκαν ώρες στις ουρές για να δηλώσουν πως η παράταξη είναι εδώ» αλλά και τους συνυποψηφίους του «για τον ωραίο αγώνα», καλώντας τους «να συνεχίσουμε ενωμένοι την προσπάθεια και την επόμενη Κυριακή».

Συγχαρητήρια σε Γεννηματά - Ανδρουλάκη από τους συνυποψήφιούς τους

Τα συγχαρητήριά τους στη Φώφη Γεννηματά, για την επικράτησή της στον πρώτο γύρο, αλλά και στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θα είναι ο αντίπαλος της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο έδωσαν οι Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης.

Αργά μετά τα μεσάνυχτα, ο Γιώργος Καμίνης συνεχάρη όλους τους συνυποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν, ιδίως τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς και τον Νίκο Αλιβιζάτο για τη διεξαγωγή της διαδικασίας της ψηφοφορίας. «Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Σήμερα με τη μαζική συμμετοχή ξεκίνησε η μεγάλη μέρα για την παράταξη και τη χώρα», δήλωσε ο κ. Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε τις ευχαριστίες στους προοδευτικούς πολίτες «που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σήμερα. Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας, οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν, θα είναι παρόντες. Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τους εκατοντάδες εθελοντές που μέσα σε λίγες εβδομάδες και σε δύσκολες συνθήκες, έδωσαν την ψυχή τους, για να δημιουργηθεί από το μηδέν μια νέα δυναμική. Όλοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα», τόνισε.

Τη νικήτρια του πρώτου γύρου των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Φώφη Γεννηματά συνεχάρη ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Σε δήλωσή του, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται».

«Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψηφίους μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία», συμπλήρωσε ο ίδιος και συνέχισε: «Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας». Ο κ. Θεοδωράκης ευχαρίστησε, τέλος, τους πολίτες που τον στήριξαν.

«Νίκησε η Παράταξη», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης επισημαίνοντας ότι «οι 210.000 δημοκράτες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής είναι οι θριαμβευτές της ημέρας. Ο προοδευτικός κόσμος, ο οποίος στήριξε και συμμετείχε είναι το θεμέλιο για την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος μας. Είναι ο συλλογικός εγγυητής της ενότητας στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας».

Ο κ. Μανιάτης συνεχάρη τη Φώφη Γεννηματά για την άξια νίκη της και τον Νίκο Ανδρουλάκη για την επιτυχία του να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών. «Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μια ουσιαστική πολιτική αναμέτρηση μεταξύ συντρόφων ώστε να έχουμε το μέγιστο συλλογικό όφελος για την παράταξη», υπογράμμισε, συγχαίροντας τους υπόλοιπους υποψηφίους που συμμετείχαν και το Νίκο Αλιβιζάτο για την άψογη διαδικασία της ψηφοφορίας. «Όλοι μαζί, με οδηγό τους 210.000 πολίτες, είμαστε οι συνιδρυτές του νέου φορέα. Μετά την εκλογή ηγεσίας, όλοι θα είμαστε παρόντες στην μεγάλη προσπάθεια της Νέας Προοδευτικής Παράταξης», κατέληξε ο κ. Μανιάτης .

Τα συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση έδωσε ο Γιάννης Ραγκούσης. «Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις», τόνισε, ευχαριστώντας όσους τον ψήφισαν.

Ρoή Ειδήσεων