ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάγγελμα Τσίπρα: Αποδίδουμε κοινωνικό μέρισμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ στους πολίτες (vid)

Διάγγελμα Τσίπρα: Αποδίδουμε κοινωνικό μέρισμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ στους πολίτες (vid)

Κοινωνικό μέρισμα | Αλέξης Τσίπρας: Παρά την καταστροφολογία και τον πόλεμο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς τον ελληνικό λαό το βράδυ της Δευτέρας (13/11/2017), εξήγγειλε τηναπόδοση κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις κοινωνικά ευπαθείς και οικονομικά αδύναμες ομάδες των Ελλήνων πολιτών.

Είναι η πρώτη φορά, μέσα στα τελευταία δέκα «πέτρινα» χρόνια του Μνημονίου που ακούγεται από πρωθυπουργό μια τόσο σημαντική οικονομική ενίσχυση προς τους πολίτες αυτής της χώρας.

Δείτε παρακάτω το τηλεοπτικό διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα του 2017

«Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα διανέμουμε κοινωνικό μέρισμα σε όσους το έχουν ανάγκη. Παρά τον πόλεμο υπονόμευσης η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και ανακάμπτει. Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία το μέρισμα θα είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δύσκολα χρόνια του Μνημονίου, ορισμένες κοινωνικές ομάδες, τα φτωχά οικονομικά στρώματα σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Ήρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε την αδικία σε βάρος τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Επί της ουσίας, το ύψος του κοινωνικού μερίσματος κινείται πολύ πιο πάνω από αυτό που είχε θέσει ως στόχο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έρχεται, μάλιστα, να αποκαταστήσει σοβαρές κοινωνικές αδικίες που προκάλεσαν οι στρεβλώσεις του Μνημονίου τα τελευταία χρόνια.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, «από τα 1,4 δισεκατομμύρια, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης. Έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη.

  • Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.
  • Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.
    Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.
  • Για οικογένειες με δύο παιδιά, για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.
  • Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,
  • Για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.
  • Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «τα 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων. Από το συνολικό ποσό των 1,4 δις θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ».

Πότε καταβάλλεται το κοινωνικό μέρισμα

«Μέσα στη βδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος για το μέρισμα στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους. Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά, για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους, να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Θετικές επιδόσεις για την ελληνική οικονομία»

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «η ελληνική οικονομία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει σημειώσει εξαιρετικά θετικές επιδόσεις.Το σύνολο των δεικτών βρίσκονται σε ανάκαμψη και αναμένεται να σημειώσουμε για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%».

Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας, ο πρωθυπουργός είπε πως «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων, κατά τα έτη της διακυβέρνησης μας και 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί».

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως φέτος θα σημειωθεί «πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα σκληρής και εντατικής προσπάθειας, εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς περικοπές στους μισθούς και το κοινωνικό κράτος. Αλλά και αποτέλεσμα του αποφασιστικού περιορισμού της διαφθοράς, της διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και της φοροδιαφυγής».

«Η ελίτ φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς φοροδιαφεύγοντας»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία», είπε ο πρωθυπουργός, «ότι όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης που μέρα με τη μέρα αφήνουμε πίσω μας, ορισμένες κοινωνικές ομάδες σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη»..

«Τόσο τα χαμηλά εισοδήματα, όσο όμως και η μεσαία τάξη, τα τελευταία επτά χρόνια έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική πίεση», τόνισε, εξηγώντας ότι η πίεση ήταν μεγάλη, «όχι μόνο εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας που μας ανάγκασε σε μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η ελιτ του τόπου φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς, φοροδιαφεύγοντας και βγάζοντας το πλούτο της σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού».

Βάλλοντας εμμέσως πλην σαφώς κατά της ΝΔ, σημείωσε ότι «σήμερα ορισμένοι από αυτούς που εξέθρεψαν, ανέχτηκαν ή και συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα εις βάρος της μεσαίας τάξης και των φτωχών στρωμάτων στο τόπο μας, έχουν και το θράσος να μας κατηγορούν για την υψηλή φορολογία».

«Γιατί», τόνισε, «κάθε ευρώ από τα βάρη που συσσωρεύτηκαν στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους, ισοδυναμεί με το κρυμμένο και αφορολόγητο πλούτο που γέμιζε τους τραπεζικούς λογαριασμούς από τα μαύρα ταμεία της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».

«Γιατί», υπογράμμισε, «offshore δεν έφτιαχναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Offshore δεν έφτιαχνε η μεσαία τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι. Offshore και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό έκανε η καλομαθημένη πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, που διαπλέκοταν για να εξασφαλίσει τη χλιδή της».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από την πρώτη στιγμή που έλαβε την λαϊκή εντολή η κυβέρνηση είχε συνείδηση αυτής της αδικίας. Για να υπογραμμίσει: «Ο κύριος, ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση, να σταματήσουμε τη καταστροφική πορεία των δημόσιων οικονομικών, προστατεύοντας ταυτόχρονα, πρωτίστως αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις. Τους αποκλεισμένους, τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες».

Σχετικές ειδήσεις