ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Ανατροπή από Τσίπρα: Υπήρχε και… δεύτερος μεσάζοντας με τη Σαουδική Αραβία (vid)

Βουλή - Ανατροπή από Τσίπρα: Υπήρχε και… δεύτερος μεσάζοντας με τη Σαουδική Αραβία (vid)

«Δεν θα ανεχτώ καμία πρόκληση, καμία συκοφαντία και καμία γραφικότητα από τον κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τοποθετούμενος στη Βουλή επί της επερώτησης της ΝΔ για τη συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

«Φτάσατε στο σημείο να ισχυριστείτε ότι το προγραμματισμένο ταξίδι μου στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες και οι συναντήσεις μου με Μακρόν και Γιούνκερ έγιναν για να μη βρίσκομαι στη Βουλή, για να δραπετεύσω. Από τι; Από την αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη; Ούτε εσείς, ούτε εκείνοι που τα γράφουν δεν τα πιστεύουν», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ούτε κρύβομαι, ούτε εκβιάζομαι», τόνισε ο πρωθυπουργός, και αναφερόμενος στο πρόσφατο τηλεοπτικό σποτ για το κοινωνικό μέρισμα και στην επίθεση που του είχε εξαπολύσει νωρίτερα για αυτό ο κ. Μητσοτάκης, είπε: «Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Και όταν έρχονται τηλεοπτικά συνεργεία στο γραφείο μου, ούτε ξεσκονίζω ούτε κρύβω τα δώρα που δίνονται στον πρωθυπουργό. Να δω όταν θα έρθει κάποιο τηλεοπτικό συνεργείο στο γραφείο σας, τι ξεσκόνισμα θα κάνετε εσείς. Πού θα κρύψετε τα παραστατικά της Siemens, τα δάνεια του “Κήρυκα Χανίων”, τις απομαγνητοφωνήσεις του αντιπροέδρου του κόμματός σας και το Ε9 που δεν έχετε καταθέσει. Μετακόμιση θα κάνετε εσείς. Δεν φοβάμαι τίποτα».

«Αγαπητέ κ. Τασιούλα, σας δίνουν γραμμή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι ιδιοκτήτες των οποίων εξαπολύουν λυσσαλέα επίθεση στην κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο βουλευτή της ΝΔ.

«Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιούν (σ.σ. συγκεκριμένα ΜΜΕ) τον Καμμένο. Δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο, αλλά την κυβέρνηση, και κυρίως αυτοί που σας δίνουν γραμμή με τα πρωτοσέλιδα. Θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης γιατί δεν θέλουν αυτή η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση», τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Βλέπετε ότι δεν είναι θέμα ημερών, βλέπετε ότι η κυβέρνηση αυτή πετυχαίνει εκεί που εσείς αποτύχατε πέντε χρόνια. Όχι μόνο θα στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία, όπως έκανε με το κοινωνικό μέρισμα. Δεν θα βγάλουμε μόνο την χώρα από την κρίση, αλλά θα κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές. Δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό σας ότι θα είστε αλλά δυο χρόνια εκεί που είστε, συν τέσσερα», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Και αναρωτήθηκε: «Νομίζετε ότι έτσι πέφτουν οι κυβερνήσεις; Από τους βαρόνους;».

«Κύριε Μητσοτάκη μιλήσατε για βούρκο και για λάσπη απευθυνόμενος σε μένα. Δεν είναι δικός μας δρόμος ο βούρκος της διαπλοκής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Εμείς θέλουμε το φως. Γι’ αυτό είμαι εδώ σήμερα, για να υπερασπιστώ το φως».

Συμπλήρωσε δε πως όλες αυτές τις ημέρες δεν έχει καταλάβει ο κόσμος ποιος γιατί κατηγορείται.

Το βασικό σας επιχείρημα κ. Μητσοτάκη είναι ότι η πρεσβεία μας στο Ριάντ μας προειδοποιούσε να μην προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ άφησε αιχμές για χρηματισμό λειτουργών του Δημοσίου για τη διαρροή εγγράφων.

«Ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε την εξουσιοδότηση που είχε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Ζητήσαμε από τον ακόλουθο Άμυνας, που έχουμε στα Αραβικά Εμιράτα, να ελεγχθεί η νομιμότητα του εγγράφου που κατέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος για τη γνησιότητα του εγγράφου. Υπήρξε απάντηση από τη Σαουδική Αραβία ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό», είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου και τόνισε: «Το Νοέμβριο του 2016 έχουμε το πιστοποιητικό που ορίζει ότι είναι γνήσια η εξουσιοδότηση, όποτε δεν έχουμε μεσάζοντα, αλλά συμφωνία ανάμεσα στα δυο κράτη».

«Η αλληλογραφία του υπουργού Εξωτερικών γίνεται με απόρρητα τηλεγραφήματα», επισήμανε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι δεν θα καταθέσει στη Βουλή τα έγγραφα με την απάντηση του πρέσβη μας στο Ριάντ, αλλά θα τα δώσει στους αρχηγούς των κομμάτων να τα διαβάσουν.

Πρόσθεσε ότι τέσσερις ημέρες μετά την επικύρωση της πιστοποίησης, ο πρέσβης έστειλε τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ που έλεγε ότι υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή κοντά στον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας που λέει πως πρέπει να έρθει στην Αθήνα για άμεση διαβούλευση.

«Το όνομα αυτού είναι Τζον Σφακιανάκης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «ούτε αυτός είναι η σαουδαραβική πλευρά, είναι ενδιάμεσος και αυτός».

Και πρόσθεσε: «Να ζητήσετε συγνώμη κ. Μητσοτάκη από τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και το Διπλωματικό Σώμα. Δεν κάνετε κακό στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα κ. Μητσοτάκη».

Όπως είδατε, απάντησα επί της ουσίας, αλλά δεν θα αποφύγετε τη συζήτηση για τη φοροδιαφυγή. Θα καταθέσω αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δείτε ΕΔΩ λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από τη Βουλή

Δείτε την ομιλία του κ. Τσίπρα: