ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφοφορία για το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφοφορία για το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία

Την «επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων της ΕΕ σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας» λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη προβλέπει μεταξύ άλλων ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στη χώρα, το οποίο θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στις Βρυξέλλες.

Ο πόλεμος στην Υεμένη και η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης χθες βράδυ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρών ήταν ο επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, «να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου». Το ψήφισμα υπογράφουν από ελληνικής πλευράς οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις