ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζησωκράτης: Λάθος μας που δεν στηρίξαμε τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2014

Χατζησωκράτης: Λάθος μας που δεν στηρίξαμε τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2014

Την παραδοχή ότι ήταν εσφαλμένη η αρνητική στάση που κράτησε η ΔΗΜΑΡ στην εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014 εξέφρασε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Κάνοντας δημόσια αυτοκριτική, ο κ. Χατζησωκράτης ανέφερε: «Εκ των υστέρων οφείλω να πω ότι δεν ήταν και η ευτυχέστερη απόφαση αυτή που πήραμε ως κόμμα. Αναγνωρίζω ότι η ΔΗΜΑΡ, με πρόεδρο τον Φώτη Κουβέλη, είχε και τα επίχειρα της στάσης μας στις εκλογές που ακολούθησαν».

Όπως πρόσθεσε, «την ιστορία δεν την γράφεις με τα "αν". Ευτυχώς ο ελληνικός λαός μάς έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία να παίξουμε τον ρόλο μας με τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

Το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπενθύμισε ότι η τότε μειοψηφία της Δημοκρατικής Αριστεράς για αυτό το θέμα είχε καταθέσει πρόταση, που υιοθετήθηκε και από άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάιο του 2015, αφού είχε προηγηθεί η έναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη διεξαγωγή εκλογών στις αρχές Ιουλίου του 2015. «Αυτή δεν έγινε αποδεκτή ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Για τον προϋπολογισμό του 2018 και το υπερπλεόνασμα, ο κ. Χατζησωκράτης τόνισε ότι το κυνήγι του υπερπλεονάσματος θα γινόταν ο μοναδικός κεντρικός πολιτικός και οικονομικός στόχος της κυβέρνησης. «Αυτοσκοπός, στον οποίο υποτάσσονται τα βασικά μεγέθη του τακτικού προϋπολογισμού. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα στα τρία χρόνια, 2016-17 και 2018, θα υπερφορολογούσαν και θα συμπίεζαν κοινωνικές δαπάνες, ώστε να έχουν πάρα πάνω 7,5 δισ. ευρώ από όσο έλεγαν οι προβλέψεις και οι υποχρεώσεις του μνημονίου! Και επαίρονται μάλιστα ότι "εμείς βγάζουμε πλεονάσματα τρομακτικά"» σημείωσε.

Τέλος, επέκρινε έντονα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επειδή, όπως είπε, «γίνονται τελικά οι καλύτεροι "πελάτες" του Σόιμπλε, όταν αυτός υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται καλώς και δεν χρειάζονται περικοπές του χρέους, μια και οι Έλληνες μπορούν όχι μόνο πλεονάσματα αλλά και υπερπλεονάσματα να διασφαλίζουν! Παρόλα, όμως, αυτά, το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μπορούν κάθε τέλος του χρόνου, επί τρεις μήνες, να γίνεται η δημόσια συζήτηση στο πού θα διατεθούν τα πλεονάσματα και ποιοι θα είναι οι πελάτες που θα πάρουν το όποιο κοινωνικό μέρισμα».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ