ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Λαμπρινίδης για το ρόλο της Ε.Ε. στη Μέση Ανατολή

Ο Λαμπρινίδης για το ρόλο της Ε.Ε. στη Μέση Ανατολή

Την ανάγκη δραστήριας παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να αναπληρώσει το κενό ισχύος που διαπιστώνεται λόγω της ρευστότητας που επικρατεί στην περιοχή εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης.

Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι η Ε.Ε θα πρέπει να παίξει αυτό το ρόλο παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό και πολιτικό σχέδιο συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί ευθύνη της ΕΕ και ιστορικό στοίχημα, το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναθέσει σε κανέναν τρίτο.

«Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα κίνητρα και τις προθέσεις των υπολοίπων παικτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά «και κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι τα κίνητρα αυτά συμπίπτουν με το θετικό όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Νότια Γειτονιά μας».

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να ξεκινήσει περιοδεία στην περιοχή με προγραμματισμένες επισκέψεις στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Λίβανο, όπου θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του εκεί, για τις συζητήσεις στους κόλπους της ΕΕ για την ενίσχυση των σχέσεων της Ένωσης με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας.