ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Πολυνομοσχέδιο: Κόντρα Σταθάκη - Μπακογιάννη για τους πλειστηριασμούς

Βουλή - Πολυνομοσχέδιο: Κόντρα Σταθάκη - Μπακογιάννη για τους πλειστηριασμούς

Πολυνομοσχέδιο | Βουλή: Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται τη Δευτέρα (15/01/2018) η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και ήδη κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο το θέμα των πλειστηριασμών.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, η Ντόρα Μπακογιάννη επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, δεν παρέχεται καμία απολύτως προστασία σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία.

«Δεν ξέρω αν η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει σήμερα με τις κατασχέσεις. Έχουμε 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία, χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που γίνεται σήμερα με κατασχέσεις άνω των 500 ευρώ, δηλαδή ότι για 500 ευρώ μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε κατάσχεση, είναι κάτι τερατώδες. Μπορεί στον ίδιο δανειολήπτη να πέσουν τρεις κατασχέσεις και για χρέος στην εφορία, και για χρέος στα ταμεία και για δάνειο σε τράπεζα», είπε η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι το κράτος προχωράει σήμερα σε πλειστηριασμούς με μηδενική προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και το κάνετε εσείς και πανηγυρίζετε. Διότι έχω δει βουλευτές να ψηφίζουν δύσκολα μέτρα αλλά να ψηφίζουν δύσκολα μέτρα και να πανηγυρίζουν, πρώτη φορά το βλέπω».

Στην κυρία Μπακογιάννη απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης: «Ιδιώτες κατά ιδιωτών είναι οι μοναδικές υποθέσεις πρώτων κατοικιών που έχουν πλειστηριαστεί. Σας προκαλώ να δώσετε παραδείγματα, δεν υπάρχει ούτε μία πρώτη κατοικία που να έχει πλειστηριαστεί για χρέη στο Δημόσιο».

Είπε εξάλλου: «Η Βουλή έχει ψηφίσει το Ν. 4354/2015 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος νόμος ισχύει μέχρι 31.12.2018. Ο νόμος Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη, είναι πολύ σαφής. Σε σχέση με το νόμο Κατσέλη, ο νόμος Σταθάκη έχει τρεις καινοτομίες. Δεν προστατεύει μόνο από τα στεγαστικά δάνεια. Προστατεύει και από την εφορία και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Συνεπώς το υπερχρεωμένο νοικοκυριό πηγαίνει στο δικαστήριο για να προστατευτεί, εφόσον δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει, για όλες τις κατηγορίες χρεών. Παράλληλα στον νόμο Κατσέλη δεν είχαν υπαχθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με το νέο νόμο υπάγονται και οι πρώην εμπόροι που έχουν χάσει την πτωχευτική ιδιότητα. Επίσης το νοικοκυριό που έχει εισόδημα έως 40.350 ευρώ και ακίνητο πρώτης κατοικίας έως 280.000 ευρώ έχει πλήρη και καθολική προστασία».

Στον υπουργό Περιβάλλοντος απάντησε η βουλευτής της ΝΔ: «Το νόμο Σταθάκη τον ξέρετε, κ. Σταθάκη. Την πραγματικότητα την ξέρετε όμως κ. Σταθάκη; Διότι σήμερα που μιλάμε υπάρχουν σπίτια πρώτης κατοικίας που εκπλειστηριάζονται».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε ότι «δεν προστατεύεται ρητά από 1η Μαΐου η πρώτη κατοικία απέναντι στο Δημόσιο» και κατηγόρησε τον κ. Σταθάκη ότι δεν έχει καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο» του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε: «Θα καταψηφίσουμε αυτό που φέρνει η κυβέρνηση γιατί δεν βοηθάει τη χώρα να βγει από την κρίση».

«Η ΝΔ ως υπεύθυνη αντιπολίτευση θα ψηφίσει διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που θεωρεί ότι πάνε ένα βήμα μπροστά της χώρα», δήλωσε, εξάλλου, στο Ραδιόφωνο 24/7 ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Νότης Μηταράκης.