Πηγές του Μαξίμου για την υπόθεση Novartis: Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει

Πηγές του Μαξίμου για την υπόθεση Novartis: Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει

Σε τεντωμένο σχοινί η πολιτική ατζέντα - Στα άκρα η κόντρα της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση - Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί τη ΝΔ για «πανικό» με φόντο την υπόθεση Novartis

Στα ύψη έχει «ανέβει» το πολιτικό θερμόμετρο, με αφορμή τις αποκαλύψεις σχετικά με την εμπλοκή πρώην πρωθυπουργών και πρώην υπουργών στην υπόθεση της Novartis. Η υπόθεση έχει ανάψει «φωτιές» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις δύο πλευρές να προχωρούν σε σκληρές ανακοινώσεις με «αλληλοκαρφώματα».

Σήμερα, Τρίτη (06/02/2018), ημέρα όπου αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση Novartis, η κυβέρνηση εξαπολύει νέα επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει. Μάλιστα, συνεχίζοντας τα πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η στάση της θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη φάκα μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη

Μαξίμου: Το σκάνδαλο Novartis είναι διεθνές

«Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει» λένε από την κυβέρνηση και προσθέτουν:

 • Το σκάνδαλο Novartis δεν είναι ένα ελληνικό, αλλά ένα διεθνές σκάνδαλο, καθώς η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμής φαρμάκου σε 29 χώρες του κόσμου, ήταν η κρίσιμη χώρα.
 • Αυτό που διερευνάται τόσο από τις ελληνικές Αρχές, όσο και από Αρχές άλλων χωρών είναι η τιμολόγηση υπέρ της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας μέσω και της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, εις βάρος των ασθενών και του συστήματος Υγείας της χώρας.
 • Το επιχείρημα της ΝΔ περί παρέμβασης στη Δικαιοσύνη είναι το λιγότερο κωμικό.

Δεν υπάρχει παρέμβαση στη Δικαιοσύνη 

«Καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή, ενώ και μόνο η αναφορά αποτελεί ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες. Άλλωστε, η Δικαιοσύνη παρέχει ενημέρωση για τη διαδικαστική πρόοδο των ποινικών υποθέσεων και προς την Βουλή κατά την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η επιχειρηματολογία ότι δεν υφίσταται σκάνδαλο επειδή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη είναι εξίσου έωλη. Το ερώτημα δεν είναι αν μείωσαν την δαπάνη, αλλά αν έκαναν υπερτιμολογήσεις υπέρ Novartis με ανταλλάγματα», αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ανέκδοτο η προσπάθεια Σαμαρά να υποβαθμίσει τους μάρτυρες σε «ανώνυμους»

Οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης τονίζουν τα ακόλουθα:

 • Τα αναφερόμενα από τον κ. Σαμαρά στους μάρτυρες συνιστούν κριτική όχι στην Κυβέρνηση, αλλά στην ίδια την Δικαιοσύνη και σε θεσπισμένες ανακριτικές μεθόδους. 
 • Η «ανωνυμία» των μαρτύρων καθώς και το να έχουν «ψευδώνυμο» προβλέπεται στην Δικονομία μας.
 • Η μαρτυρία τους ελέγχεται σε κάθε περίπτωση.Ο ίδιος δεν θα πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για το νομικό πλαίσιο των προστατευόμενων μαρτύρων, το οποίο θεσπίστηκε και από την κυβέρνησή του.
 • Καλά θα κάνει λοιπόν η ΝΔ να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και να αναμένει να σχολιάσει, όπως όλοι μας, τα αποτελέσματα των ερευνών των ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών, αντί να προτρέχει.
 • Επειδή, λοιπόν, διερευνάται υπόθεση υπερτιμολόγησης φαρμάκων σε καιρό κρίσης και διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας, το μόνο ερώτημα είναι αν θέλει να βρούμε ποιοι ευθύνονται.
 • Αν ναι, ας συμβάλει στη Βουλή.
 • Αν όχι, τουλάχιστον να μην επιδεικνύει τέτοιο πανικό.
 • Η στάση της θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη φάκα μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη. (Θυμίζουμε ότι τα ίδια έλεγε και ο κος Τσοχατζόπουλος).
 • Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί ο νόμος και να διαλευκανθεί ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο.
 • Ευχόμαστε να επιθυμούν όλοι το ίδιο» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπόθεση Novartis: Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό - Στη Βουλή η δικογραφία με τα πολιτικά πρόσωπα

Υπόθεση Novartis: Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό - Στη Βουλή η δικογραφία με τα πολιτικά πρόσωπα

Τι απαντούν οι εμπλεκόμενοι

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δεδομένα, τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία «ακούμπησε» η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της Novartis, είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος καθώς και οι πρώην υπουργοί: Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζελος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς και Ανδρέας Λοβέρδος. 

Τούτο δε σημαίνει πως τα προαναφερθέντα πρόσωπα είναι ένοχοι για κάποιο αδίκημα ή κακούργημα. 

Κάτι τέτοιο θα φανεί από έρευνα της Βουλής. Η δικαιοσύνη όταν κατά την έρευνά της πέσει πάνω σε πολιτικά πρόσωπα, είναι υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί (αμέσως δηλαδή) στη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο έγινε. Συνεπώς η έρευνα δεν έχει προχωρήσει σε βάθος από τους Έλληνες εισαγγελείς. 

Η δικογραφία που συνέταξε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη φέρεται να βασίζεται στις καταθέσεις δύο εκ των τριών προστατευομένων μαρτύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες για το παγκόσμια διερεύνηση της υπόθεσης. Συνολικά ως μάρτυρες φέρονται να είναι 6 άτομα. Τρια στις ΗΠΑ και τρια άτομα στην Ελλάδα. Οι μαρτυρίες αυτές θα πρέπει να κριθούν με βάση το ελληνικό ποινικό σύστημα που ακόμη έχει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο νόμο που προστατεύει τους υπουργούς από καταγγελίες εις βάρος τους, παρέχοντας σε αυτούς την σύντομη παραγραφή (π.χ. το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι βεβαίως οι εν λόγω μαρτυρίες και η αξιοπιστία τους είναι υπό διερεύνηση. 

Όμως υπάρχουν αδικήματα για τα οποία δεν υπάρχει η σύντομη παραγραφή (π.χ. το ξέπλυμα χρήματος) για τα οποία έκαναν ειδική αναφορά εξερχόμενοι του Μαξίμου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι έρευνες έχουν ξεκινήσει από το FBI και ήδη υπάρχουν μάρτυρες - κλειδιά οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς προστασίας μαρτύρων. 

Με βάση τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στις καταθέσεις και τα προβλεπόμενα στο νομικό σύστημα στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η προσφορότερη λύση είναι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα εκτιμήσει ποια είναι τα μη παραγεγραμμένα αδικήματα και ποια πρόσωπα εμπλέκονται σε αυτά. Έτσι η Βουλή θα μπορεί με ισχυρότερη ασφάλεια δικαίου και για συγκεκριμένα αδικήματα να στείλει πολιτικά πρόσωπα σε Προκαταρκτική Επιτροπή η οποία με σύντομη διαδικασία θα αποφασίσει τυχόν παραπομπή στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε αναλυτικά τι απαντούν με γραπτές και δημόσιες δηλώσεις, όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή:

Αντώνης Σαμαράς: Νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου

«Νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου», χαρακτηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς την εμπλοκή του ονόματός του στη δικογραφία που διαβιβάζεται στη βουλή για την υπόθεση Novartis, τονίζοντας ότι στηρίζεται σε «κατασκευασμένες μαρτυρίες ανώνυμων». Ο πρώην πρώθυπουργός σημειώνει ότι «δεν με αγγίζουν» και προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη από τη μεριά του λέγοντας ότι «οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

Αναλυτικά η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά στο ΑΠΕ:

«Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν!

Παναγιώτης Πικραμμένος: «Ουδεμία σχέση έχω»

Μετά την αναφορά του ονόματός του μεταξύ εκείνων που φέρονται να περιλαμβάνονται στη δικογραφία ο κ.Παναγιώτης Πικραμμένος που είχε διατελέσει υπηρεσιακός πρωθυπουργός δήλωσε: «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου- Ιουνίου 2012».

Το βράδυ της Δευτέρας, και σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έγινε γνωστό ότι το όνομά του περιελήφθη στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή, χωρίς ειδικότερα στοιχεία για αυτόν, απλά στη λογική της "αμελητί" διαβίβασης.

Γ. Στουρνάρας: Υφίσταμαι bullying που εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα 

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Αβραμόπουλος: Η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα μου 

«H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis», τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015», ανέφερε στη δήλωσή του ο ο κ. Αβραμόπουλος. Σημείωσε, δε, ότι «την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι « η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις για την υπόθεση της Novartis 

Βενιζέλος: Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Ανδρέας Λοβέρδος: Αθλιότητες - γελοιότητες της συμμορίας

Η ανάρτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης-ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου​, για τη δικογραφία της Novartis στο twitter: «Μόλις προσγειώθηκα στην Αμερική και πληροφορήθηκα τις αθλιότητες-γελοιότητες της συμμορίας. H ηθική εξαχρείωση και ο πολιτικός αμοραλισμός της παρούσας κυβέρνησης έσπασαν όλα τα ρεκόρ, που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει. Αυτήν τη φορά η συμμορία ξεπέρασε ακόμη και τα όρια της γελοιότητας. Επειδή, όμως, όλες οι ενέργειές μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια».

Ανδρέας Λυκουρέντζος: Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία

Αιφνιδιασμένος και έκπληκτος για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση δηλώνει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, επισημαίνοντας πως ουδεμία σχέση είχε με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία. Σε δήλωσή του ο κ. Λυκουρέντζος τονίζει πως διετέλεσε υπουργός Υγείας για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013 επισημαίνοντας πως όπως είναι γνωστό και προκύπτει και από το Φ.Ε.Κ.(Αριθμός φύλλου 2105,9η Ιουλίου 2012,Τεύχος Β´),δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής.

«Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου» τονίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος στη δήλωσή του.

Μάριος Σαλμάς: Εγώ είπα στην Ελλάδα για το σκάνδαλο Novartis

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος, που είπε ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας, το ίδιο είχε πει και ο κ. Κοντονής. Από πού το έμαθαν αυτοί ότι υπάρχει σκάνδαλο και έρευνα στην Αμερική; Πως ξεκίνησε στην Ελλάδα; Από τον Σαλμά το έμαθαν. Από εμένα το έμαθαν, εγώ είμαι ΝΔ, από εμένα έμαθαν ότι στην Αμερική διεξάγεται έρευνα για σκάνδαλο στην Ελλάδα. Άρα ο Σαλμάς είπε στην Ελλάδα για το σκάνδαλο Novartis», δήλωσε ο κ. Σαλμάς, μιλώντας στον «Real fm».

Γιώργος Κουτρουμάνης: Δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς την τιμιότητά μου

«Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων. Εκείνο το οποίο θα μπορούσε να πει για μένα ήταν ότι έκανα τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί η δαπάνη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογραφήση ως υπουργός Εργασίας. Ήταν 5,6 δισ. η δαπάνη και όταν αποχώρησα ήταν κάτω από 3 δισ. το χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο «Θέμα 104,6». «Δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς την τιμιότητά μου», πρόσθεσε.

Διαβάστε σχετικά: