Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία: Σεβαστείτε τα εθνικά μας δικαιώματα

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία: Σεβαστείτε τα εθνικά μας δικαιώματα

Με ένα ηχηρό μήνυμα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τα Σκόπια, αλλά και την Αλβανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε την Πέμπτη (08/02) ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της, με γνώμονα το ευρωπαϊκό αλλά και το διεθνές Δίκαιο.

«Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα Εθνικά της Θέματα, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, κατά την υποδοχή του Γεωργιανού ομολόγου του, Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος συνόψισε τη δήλωσή του σε τέσσερις βασικές πτυχές:

«Α. Το Κυπριακό -πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα- πρέπει να λυθεί, το συντομότερο, αλλά με τον τρόπο που αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και το Διεθνές, ιδίως δε το Ευρωπαϊκό, Δίκαιο δεν ανέχονται κράτος-μέλος με μειωμένη κυριαρχία, άρα δεν ανέχονται στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων.

Β. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Τουρκίας. Όμως και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας καθώς και της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς και ανενδοιάστως τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πλην όμως, η προοπτική αυτή εξαρτάται πλήρως από την εκ μέρους του κράτους αυτού χρησιμοποίηση ονόματος που δεν αποπνέει αλυτρωτισμό και, άρα, δεν αμφισβητεί, κατ’ ουδένα τρόπο, το statusquo των σημερινών συνόρων. Επομένως, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να άρει προηγουμένως, ως προς το όνομά της, όλα τα δείγματα αλυτρωτισμού και να επιφέρει τις συνακόλουθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην έννομη τάξη της και ιδίως στο Σύνταγμά της, προκειμένου να υπάρξει λύση ως προς το όνομά της και, άρα, ως προς την προοπτική της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δ. Στηρίζουμε, τέλος, την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Αλβανίας. Πλην όμως, η προοπτική αυτή εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως δε από τον σεβασμό των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με κορωνίδες τα δικαιώματα των Μειονοτήτων και το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία. Τέλος, οι θέσεις της Αλβανικής ηγεσίας που εγείρουν παντελώς ανυπόστατες απαιτήσεις παλαιών συνεργατών των ναζί, δεν ευνοούν την μεταξύ μας φιλία καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος Χώρας».

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Προκόπη Παυλόπουλο