ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τομές στη φορολογία φέρνει ο Σαμαράς

Τομές στη φορολογία φέρνει ο Σαμαράς

Όλο το σχέδιο για τη φορολόγηση φυσικών προσώπων

Σε 8 σημεία έχει εστιάσει την προσοχή του το Οικονομικό Επιτελείο της ΝΔ, σχετικά με τη Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για ένα δικαιότερο σύστημα, με αποκατάσταση των ισχυουσών λαθεμένων αποφάσεων και των αδικιών, αναθεώρηση του αφορολογήτου ορίου, των φοροαπαλλαγών αλλά και επανεξέταση της διαδικασίας συλλογής των αποδείξεων.

Όπως μάλιστα σημειώνει ο αρμόδιος για θέματα φορολογικά, Αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία, αποτελεί όρο «εκ των ουκ άνευ», να υπάρξει αλλαγή αυτού του «αναποτελεσματικού» και «εξοντωτικού» φορολογικού μοντέλου της κυβέρνησης, με μια εκ βάθρων ανατρεπτική, σε δομές και λειτουργίες παρέμβαση στο φορολογικό σύστημα, δηλαδή, μια πραγματική Φορολογική Μεταρρύθμιση.

Τα 8 «γαλάζια» βήματα

Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, υπό την επίβλεψη, τις οδηγίες και τις παρεμβάσεις του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, που αποτελεί άλλωστε τον επικεφαλής της ομάδας οικονομικών της ΝΔ, προτείνει τη/ν:

• Σύνταξη νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, που θα έχει διάρκεια και θα στοχεύει στην απλοποίηση των σχετικών διατάξεων.

• Μείωση των κλιμακίων και χαμηλότερη φορολογία, με αφορολόγητο στις 12.000 €, μείωση του ανώτατου συντελεστή από 45% στο 40% και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30%.

• Υπαγωγή στη φορολογία εισοδήματος όλων των κερδών που φορολογούνται αυτοτελώς με εξαίρεση τους τόκους, τα μερίσματα και τα έσοδα της Ναυτιλίας. Επίσης, η υπεραξία από πώληση ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη, εταιρικών μεριδίων, καθώς και η υπεραξία από ασφαλιστικά συμβόλαια και από πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων φορολογούνται αυτοτελώς με ποσοστό 20%.

• Επανεξέταση της έννοιας της φορολογικής κατοικίας και των σχετικών διατάξεων που θεσπίστηκαν με το Ν.3943/2011, δεδομένου ότι οδηγούν σε αδικίες. Θέσπιση κινήτρων για την φορολογική κατοικία με σκοπό αφενός την ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα και αφετέρου την προσέλκυση επιχειρηματιών και στελεχών για να εγκατασταθούν στη χώρα μας.

• Θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια

• Επανεξέταση της διαδικασίας συλλογής των αποδείξεων -με βάση το εισόδημα και διαμέσου της φοροκάρτας-, ως μέτρου που θα συμβάλλει στην καλλιέργεια της φορολογικής συνείδησης.

• Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά μέχρι 30 Απριλίου, χωρίς παρατάσεις και καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού στο δημόσιο ταμείο την επόμενη μέρα (με τη σχετική έκπτωση). Ή καταβολή σε δόσεις, όπου η πρώτη θα είναι ποσοστό του οφειλόμενου ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα καταβάλλεται με προσαύξηση συμβατικού τόκου της Τραπέζης της Ελλάδος.

• Οι επιστροφές των φόρων από το δημόσιο που δεν γίνονται εμπρόθεσμα, θα επιβαρύνονται με τον συμβατικό τόκο της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς το κράτος για να είναι αυστηρό θα πρέπει να είναι και δίκαιο.