Προανακριτική Novartis: Η «Μητέρα των Μαχών» στη Βουλή την Τετάρτη (21/02)

Newsbomb

Προανακριτική Novartis: Η «Μητέρα των Μαχών» στη Βουλή την Τετάρτη (21/02)

Προανακριτική Novartis | Σκάνδαλο Novartis | Βουλή: «Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει την Τετάρτη (21/02/2018) η πολιτική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται και ψηφίζεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, σχετικά με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

 

ΘΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΔΕΚΑ ΚΑΛΠΕΣ - ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ: «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή στις 10:00 το πρωί. Το Newsbomb.gr, με σεβασμό και ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες του, θα μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από τη Βουλή, με LIVE εικόνα.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση που εξέδωσε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την Τρίτη (20/02) προβλέπει να στηθούν συνολικά 10 κάλπες στη Βουλή, μια για κάθε πολιτικό πρόσωπο που αναφέρεται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis.

Είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου για τη νομιμότητα των 10 καλπών, το οποίο και έδωσε την έγκρισή του.

Επί της διαδικασίας, σημειώνεται πως θα λάβουν το λόγο όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία, πλην του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος απουσιάζει στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ: «Ναι» στην Προανακριτική, «όχι» στη σκευωρία

«Μέχρι και την τελευταία στιγμή η ΝΔ θα αγωνιστεί για να στηθεί μια κάλπη, στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα «ναι» στη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής για να εκχωρήσουν στα μέλη της την αρμοδιότητα να κρίνουν την υπόθεση, όπως άλλωστε είναι η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ», ανέφεραν πηγές της ΝΔ, αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «στην υπόθεση Novartis, η ΝΔ εξ αρχής τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να χυθεί άπλετο φως και να αναδειχθεί η σκευωρία της κυβέρνησης. Αυτό θα πράξει και αύριο στη Βουλή. Όλα τα άλλα, σημείωναν ακόμη, είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους».

Εξάλλου, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, με ανακοίνωσή της, επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων που έχει σχεδιάσει η Κυβέρνηση, εκτός από σαθρή, είναι και δικονομικά άκυρη.Οι περίφημοι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενέκρινε καθεστώς προστασίας μαρτύρων στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ η δικογραφία είχε ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από τις 5 Φεβρουαρίου. Η πράξη του αυτή είναι προδήλως άκυρη. Δεν είχε πλέον καμία αρμοδιότητα να το κάνει».

«Η προφανής παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης της Novartis, οι πράξεις και οι παραλείψεις ορισμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά και οι ωμές παρεμβάσεις της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν συμβούλου του Πρωθυπουργού κυρίας Βασιλικής Θάνου αυξάνουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε Πολωνία. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να διαφυλαχθεί η διάκριση των εξουσιών και να προστατευθεί το Κράτος δικαίου», κατέληξε η κυρία Σπυράκη.

Κυβερνητικές πηγές: Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει τη συσκότιση της υπόθεσης

Απαντώντας στη ΝΔ, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση ενάντια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι το αίτημα της ΝΔ για μία κάλπη σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis συνιστά «επιβεβαίωση της "επιδίωξης" του κ. Μητσοτάκη για συσκότιση του σκανδάλου».

Ειδικότερα, πηγές της κυβέρνησης σχολιάζουν ότι «η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως για ακόμη μία φορά κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis».

Αναφέρουν, μάλιστα, πως η ΝΔ «επιμένει στο πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά αίτημα να στηθεί μία κάλπη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι δέκα».

«Με τη στάση αυτή όμως», υπογραμμίζουν, «ο κ. Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία».

«Ο κ. Μητσοτάκης», προσθέτουν, «αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του».

Και καταλήγουν: «Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται».

ΠΑΣΟΚ: Θέλουμε να αποδοθεί Δικαιοσύνη

«Θέλουμε μία ψηφοφορία για όλους και για όλα τα αδικήματα σε μία πραγματική, πλήρη προκαταρκτική επιτροπή. Θέλουμε να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Δεν μας ενδιαφέρει καμία παραγραφή», δήλωσε την Τρίτη (20/02) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, αναφερόμενος στην προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis.

Ο κ. Χρηστίδης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, αντί να φροντίσει να χυθεί άπλετο φως στην την ενδιαφέρει να ρίξει σκιές και λάσπη σε πολιτικά πρόσωπα.

«Γρίφος» η στάση της ΝΔ

Νωρίτερα την Τρίτη, πάντως, ο αντιπρόέδρος της Βουλής, Κωστής Χατζηδάκης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης ης Νέας Δημοκρατίας από την ψηφοφορία της Τετάρτης (21/02) στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση της Novartis, αν η κυβέρνηση επέμενε στη θέση να τοποθετήσει 10 κάλπες στην ψηφοφορία.

«Θα δούμε. Η ΝΔ έχει τα όπλα της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Μπακογιάννη: Δεν μπορούμε να δεχθούμε δέκα κάλπες στη Βουλή

«Θεσμικό πραξικόπημα», χαρακτήρισε, από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη το ενδεχόμενο να στηθούν δέκα κάλπες, κατά την ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να προστατεύσει το κύρος της Βουλής των Ελλήνων και το δικό του κύρος και να μη δεχτεί κάτι τέτοιο. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την περίπτωση του Γιάννη Αλευρά το 1985, λέγοντας ότι ήταν ένας καλός πρόεδρος, αλλά η θητεία του χαρακτηρίστηκε από την ιστορία με την «ψήφο Αλευρά».

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, όπως έχει διαμορφωθεί η πρόταση της πλειοψηφίας, μόνο μία κάλπη μπορεί να στηθεί και να απαντήσουν οι βουλευτές με ένα «ναι» ή ένα «όχι» για το αν δέχονται, ή όχι την Προανακριτική Επιτροπή.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αποχωρήσει η ΝΔ, σε περίπτωση που στηθούν δέκα κάλπες, απάντησε: «Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ, αλλά, προσωπικά, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια διαδικασία».

Η παρέμβαση της Βασιλικής Θάνου

Στο μεταξύ, κατά του ενδεχομένου να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από ανακριτές και εισαγγελείς Διαφθοράς προχώρησε η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν προϊστάμενη στο Νομικό Γραφείο του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου.

Χαρακτήρισε «μη νόμιμο» το αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, που «προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι», με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή.

«Οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011. Το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή δεν εφαρμόζεται στα εγκλήματα διαφθοράς. Επομένως, είναι μη νόμιμο το αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή», δήλωσε η κυρία Θάνου.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση Novartis

Διαβάστε επίσης:

Στοιχεία - ΣΟΚ: Τέλος στα σενάρια - Έτσι βρήκε φρικτό θάνατο η Ειρήνη Λαγούδη - Όλη η αλήθεια

Συντάξεις: Ποιοι κατοχυρώνουν πλήρη σύνταξη από τα 57

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Πώς να κάνετε την αίτηση βήμα - βήμα
Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved