ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαφές μήνυμα Τσίπρα: Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο

Σαφές μήνυμα Τσίπρα: Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την οδό των προκλήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας έστειλε σήμερα, Κυριακή (25/03/2018) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τα Ψαρά, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 197 χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

«ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ - ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ»

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει την προκλητικότητα με φόντο το Αιγαίο, υπενθυμίζοντας και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ελήφθη την Παρασκευή (23/03) στις Βρυξέλλες, διά της οποίας καταδικαζόταν η τουρκική στάση. «Καλώ την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Αξιώνουμε με αποφασιστικότητα το σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να παίζει παιχνίδια με την εθνική σταθερότητα», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Επιπλέον, ζήτησε από την Τουρκία να κατανοήσει ότι τον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του. «Αρχή που η Ελλάδα κατανοεί και εφαρμόζει, και είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά για να εξασφαλίσει την ειρήνη».

Άλλωστε, όπως τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, η Ελλάδα είναι πόλος -αλλά και εγγυητής- της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας. Για αυτό το λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα.

Αποτίοντας φόρο τιμής στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Η σκέψη όλων είναι σε αυτούς, είπε, και «κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα», διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας.

Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε το «ηρωικό», όπως το χαρακτήρισε, νησί των Ψαρών, από τον τόπο της θυσίας του Παλαιοκάστρου και την ξακουστή ανά το κόσμο ολόμαυρη ράχη, να στείλει μήνυμα στους όπου γης Έλληνες. Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει σμιλευτεί μέσα στο χρόνο και έχει μάθει μέσα από τον αγώνα και τη μάχη, μέσα από τη θυσία και τις δυσκολίες, να βγαίνει πιο δυνατή, πιο ενωμένη, πιο αποφασισμένη».

Χωρίς να κρύψει τη συγκίνησή του για την παρουσία του σε αυτό το «φάρο του ελληνισμού», τα ακριτικά Ψαρά, ο πρωθυπουργός Αλείπε απευθυνόμενος στους λιγοστούς κατοίκους ότι φυλάσσουν Θερμοπύλες κι ότι τους αξίζει κάθε έγνοια της Πολιτείας.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «εδώ, όπως και σε όλα τα ακριτικά νησιά, και όχι στην πρωτεύουσα, χτυπά η καρδιά της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε ως η Ελλάδα μπορεί να πατήσει στα πόδια της και να ορίσει το μέλλον της.
Ζήτησε δε, να μην γυρίσει ποτέ η χώρα στις δύσκολες στιγμές τις οποίες πέρασε, παραχωρώντας μέρος της οικονομικής της αυτονομίας.

Η Ελλάδα -τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός- αφήνει πίσω της μια δύσκολη περίοδο, στην οποία την οδήγησαν λάθη και ανεύθυνες και ιδιοτελείς ηγεσίες. Είναι χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική. Με κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και απόλυτο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες.

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε νωρίτερα τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου κατά την είσοδό του αποδόθηκαν τιμές από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, αγήματα του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Αμέσως μετά παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση και θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει την παρέλαση μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων.

Παρόντες στις επετειακές εκδηλώσεις - μεταξύ άλλων - ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. επίσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις