ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τρεις παρεμβάσεις Σαμαρά

Οι τρεις παρεμβάσεις Σαμαρά

Όλο και πιο μπροστά βγαίνει ο Αντώνης Σαμαράς. Όσο η κυβέρνηση επιλέγει τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής και τη συνεχή ψήφιση δυσβάστακτων μέτρων, τόσο το «γαλάζιο στρατόπεδο», δείχνει να πιστεύει στην αξία των αλλεπάλληλων εμφανίσεων του προέδρου της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, με συναντήσεις, δηλώσεις, παρεμβάσεις και καθοριστικές επαφές.

Ο Αντώνης Σαμαράς, παίρνει για τα καλά πάνω του το παιχνίδι, αφού θεωρείται ως το δυνατό χαρτί της Συγγρού, όχι μόνο γιατί οι δημοσκοπήσεις το αποτυπώνουν αλλά και γιατί, όπως σημειώνουν στενοί του συνεργάτες, οι έγκαιρες εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις του έχουν «δυστυχώς για τον τόπο», επιβεβαιωθεί και αυτό είναι κάτι που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.

Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Ο ίδιος μάλιστα, επιλέγει να κρατά υψηλούς -όποτε χρειάζεται- τους τόνους της αντιπαράθεσης, όπως άλλωστε συνέβη και κατά τη διάρκεια της κατ' ίδίαν επαφής του με τον πρωθυπουργό, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, οπότε επέλεξε να μην ανταλλάξει λέξη, με τον πρόεδρο της κυβερνήσεως. Παράλληλα, μετά το πέρας της συνάντησης, επιτέθηκε με σφοδρό τρόπο στον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας πως τον άκουσε λόγω των κρίσιμων στιγμών, ειδάλλως δεν θα πήγαινε στο γραφείο του στη Βουλή, κατηγορώντας τον πως τορπιλίζει την εθνική ομοψυχία στην πράξη και πως βρισκόμενος σε πανικό, καθυβρίζει τους πάντες.

«Δεν έχω τίποτα να πω μαζί του», η χαρακτηριστική φράση Σαμαρά, που έδειξε πως το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βαθύνει σε μη αναστρέψιμο βαθμό, γεγονός που επιβεβαιώθηκε λίγες μόλις ώρες αργότερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία, Παπανδρέου-Σαμαρά, που ακολούθησε.

Επαφή με τον Παπούλια

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, επέλεξε να δώσει το στίγμα του και να δράσει θεσμικά και με μια ακόμη επίσκεψη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για το ταξίδι του στις Βρυξέλλες και τις συναντήσεις του με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κρίνοντας πως οι στιγμές είναι κρίσιμες, όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Εξερχόμενος μάλιστα του Προεδρικού Μεγάρου, άδραξε την ευκαιρία να μεταδώσει το μήνυμα πως η ΝΔ αγωνίζεται για μια πολιτική που είναι απέναντι στην ύφεση και απέναντι στην ανεργία, ώστε να υπάρξει πιο γρήγορα ανάκαμψη στον τόπο, ανάκαμψη αναγκαία, που σήμερα την αναγνωρίζουν οι πάντες.

Παρέμβαση για τα επεισόδια

Το ζήτημα των επεισοδίων που αμαύρωσαν ακόμη μια, διήμερη αυτή τη φορά, λαϊκή κινητοποίηση και ο θάνατος του 53χρονου οικοδόμου, άγγιξαν προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά, που θέλησε ο ίδιος να δώσει το στίγμα του.

Μάλιστα το απόγευμα της Πέμπτης, ξεκίνησε από το γραφείο του στη Συγγρού και κατευθύνθηκε προς τη Βουλή, με σκοπό να εκπέμψει το μήνυμα πως η τυφλή βία των κουκουλοφόρων έκανε να χάσουμε έναν συνάνθρωπό μας, σε ώρες που η κυβέρνηση είχε χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Επιθυμώντας μάλιστα να δώσει την αίσθηση του σοβαρού και αξιόπιστου ηγέτη, δεν παρέλειψε μετά την οδύνη και τα συλλυπητήρια του προς τους συγγενείς του θανούντος να συστήσει προς πάσα κατεύθυνση, νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Άρθρα σε ξένα έντυπα

Οι παρεμβάσεις Σαμαρά, δεν σταματούν στο εσωτερικό της χώρας. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, συνεχίζει να δίνει το παρόν και σε ξένα έντυπα, ευρείας κυκλοφορίας, προκειμένου να διατυπώνει τις θέσεις του και να επιχειρηματολογεί ενάντια στις σημερινές κυβερνητικές επιλογές.

Αυτή τη βδομάδα επέλεξε μάλιστα τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, για να επαναλάβει πως η ΝΔ συμφωνεί πλήρως με το στόχο που είχε τεθεί για τη δημοσιονομική πειθαρχία και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας αλλά διαφωνεί με συγκεκριμένες πολιτικές του σχεδίου.

Επαφές στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετέβη στις Βρυξέλλες προκειμένου να πραγματοποιήσει, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΕΛΚ, σειρά επαφών, προκειμένου να υπενθυμίσει τη δικαίωση των προειδοποιήσεών του και να επιχειρήσει εκ νέου να πείσει για την αναγκαιότητα αλλαγής της υφεσιακής πολιτικής που εφαρμόζεται.

«Έγινε γνωστή η Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που δείχνει ότι η πρόσφατη συμφωνία του Ιουλίου δεν έβαλε "πάτο στο βαρέλι". Η αναθεώρησή της, όμως, απαιτεί προσοχή, γιατί εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Οικονομίας», προειδοποίησε μάλίστα, ήδη από την άφιξή του, αναφερόμενος στις αντοχές και τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, στον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών, στην κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, για όσο διάστημα η χώρα θα μείνει εκτός αγορών και στον οικονομικό έλεγχο της χώρας και την επιβολή βαρύτερης και παρατεταμένης λιτότητας στην Ελληνική Κοινωνία.

Απευθυνόμενος μάλιστα στο δύσκολο ακροατήριο, των ομόσταβλων ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε σε όλους τους τόνους πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτός από το όποιο "κούρεμα", προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα και πως για γι' αυτό και απαιτείται, άμεσα, η επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, ώστε να "πάρει μπροστά" και να αρχίσουν να μειώνονται τα ελλείμματα, ώστε να μπούμε σε τροχιά βιώσιμης λύσης των προβλημάτων μας, στο πλαίσιο, πάντα, της Ευρωζώνης.