ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος φορέας για την ανάπλαση της Αθήνας υπό τον Φλαμπουράρη

Νέος φορέας για την ανάπλαση της Αθήνας υπό τον Φλαμπουράρη

Στο επίκεντρο το Εμπορικό Τρίγωνο καιτα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας

«Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» ονομάζεται ο νέος φορέας, υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος στόχο έχει να λειτουργήσει ως επιτελικό –συντονιστικό κέντρο για τα επιμέρους σχέδια και εξελισσόμενα έργα, για την αναβάθμιση της Αθήνας.

Στο νέο φορέα μετέχουν η κυβέρνηση δια των υπουργών της Επιτροπής Μεγάλων Έργων, ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής. Στην «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» θα συγκεντρωθούν και θα συνδεθούν οργανικά οι αναγκαίοι παράγοντες, φορείς και υπηρεσίες, προκειμένου να συντεθεί ένα ολιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση της Αθήνας, στη βάση μιας κοινής οπτικής, μιας ενιαίας αισθητικής αλλά και της μεγαλύτερης δυνατής λειτουργικότητας, προς εξυπηρέτηση των πολλαπλών αναγκών της πόλης σε όλα τα πεδία: από την ποιότητα ζωής της πόλης, την περαιτέρω τουριστική της ανάπτυξη και την οικονομική της ανάπτυξη έως τα θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει.

Όπως τονίζει ο κ. Φλαμπουράρης, η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» είναι ένα επιχειρησιακό κέντρο, μία «task force» ειδικής αποστολής. Ο νέος φορέας δεν διεκδικεί να υποκαταστήσει λειτουργίες και αρμοδιότητες, ούτε των υπουργείων ούτε των ΟΤΑ. «Διεκδικεί να τις συνθέσει, να τις συντονίσει και να τις θέσει σε άμεση κίνηση. Εδώ βρίσκεται και η απάντηση στον καθορισμό της εποπτείας της: εποπτεύεται από τον Υπουργό προεδρεύοντα την διυπουργική των Μεγάλων Έργων Υποδομής και από τον Υπουργό του υπουργείου που διαθέτει τις πλέον στελεχωμένες και έμπειρες τεχνικές υπηρεσίες που απαιτούνται. Με άλλα λόγια, η σύσταση της "Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε." είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη του Δημάρχου Αθηναίων και της Περιφερειάρχου Αττικής και όχι ζήτημα μεμονωμένων υπουργείων. Κάθε άλλη ανάγνωση, όπως επιχειρήθηκε από μερίδα του τύπου, είναι, αν όχι κακόπιστη, τουλάχιστον ανακριβής και αβάσιμη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας. Επιπλέον, διευκρινίζει:

  • Κατόπιν των διαγωνισμών ιδεών για τα επιμέρους αναγκαία έργα, που θα έχουν αποφασιστεί από το νέο φορέα, η υλοποίησή τους θα υλοποιείται μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους αρμοδίους (ΟΤΑ, Υπουργεία, κοινωνικοί ιδιωτικοί φορείς κλπ.)
  • Το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό και διαχειριστικό καθεστώς των ακινήτων κάθε είδους δεν θίγεται.
  • Οι υφιστάμενες αρμοδιότητες επιμέρους σχεδιασμών και αδειοδοτήσεων δεν θίγονται.
  • Στη βάση του επιτελικού του ρόλου ο νέος φορέας δεν θα συγκροτήσει πολυπρόσωπες υπηρεσίες, ούτε θα προσλάβει προσωπικό (πολύ περισσότερο «ημετέρους»). Το αναγκαίο ελάχιστο προσωπικό θα προκύψει από την διαδικασία της κινητικότητας υπαλλήλων του Δημοσίου.
  • Εξελισσόμενα επιμέρους έργα δεν ανακόπτονται, εκτός εάν αποφασιστεί η αναθεώρησή τους.
  • Θα ήταν καλό, αλλά δεν έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 50 εκατομμυρίων όπως εσφαλμένα λέγεται, αλλά 50 χιλιάδων ευρώ.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για τη σύσταση του φορέα, κατατέθηκε τη Μ. Τρίτη (03/04/2018) στη Βουλή, με τις υπογραφές των υπουργών Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Υγείας Ανδρέα Ξανθού, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, Πολιτισμού & Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργου Σταθάκης, Υποδομών & Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

Στέγη για συγγενείς καρκινοπαθών στα Προσφυγικά

Στο επίκεντρο της «Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε.» βρίσκονται οι περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας και τα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας. Ως Εμπορικό Τρίγωνο ορίζεται η περιοχή του κέντρου της Αθήνας, η οποία περικλείεται από τις οδούς Σταδίου, Μητροπόλεως και Αθηνάς, με νοητές «κορυφές» τις πλατείες Συντάγματος, Μοναστηρακίου και Ομονοίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα μετέχει και ο διοικητής του Γενικού Αντικαρκινικού – Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», καθώς στην ανάπλαση των Προσφυγικών προβλέπεται, πλην της πολιτιστικής αξιοποίησης, η παροχή στεγαστικής συνδρομής στις αδύναμες οικονομικά οικογένειες καρκινοπαθών, που νοσηλεύονται στον «Άγιο Σάββα».

Σχετικές ειδήσεις