ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντρέι Μάσλοφ: Αποκλείω οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Αντρέι Μάσλοφ: Αποκλείω οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Ξεκάθαρη θέση απέναντι στην ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο, πήρε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενοπλής σύγκρουσης στο Αιγαίο.

Ο Αντρέι Μάσλοφ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο και τόνισε ότι η Ρωσία σέβεται απολύτως τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συνθήκες, όπως τη συνθήκη της Λωζάνης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα (10/04) ο Ρώσος πρέσβης υπογράμμισε ότι το ψυχροπολεμικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, δεν μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο κ. Μασλόφ, «είναι και θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος, μια υπεύθυνη χώρα. Μεταξύ μας υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός», συμπλήρωσε. «Είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι υπάρχει κρίση στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι σχέσεις παρουσιάζουν δυναμική πρόοδο σε πολλούς τομείς».

Τόνισε επίσης ότι οι σχέσεις Τσίπρα - Πούτιν είναι άψογες: «Όλα αυτά τα χρόνια, οι δυο άντρες έχουν συναντηθεί 4 φορές και έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο 6-7 φορές». Το μόνο παράπονο που εξέφρασε ο Ρώσος πρέσβης είναι το εμπάργκο που επιβλήθηκε στα αγροτικά προϊόντα και όπως τόνισε πρέπει να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη Μόσχα.

Εκτιμούμε τη στάση του Τσίπρα

Παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσική πλευρά εκτιμά τη στάση που κράτησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών αφού όπως είπε, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει προσεκτική αντιμετώπιση της υπόθεσης Σκριπάλ και με υπεύθυνο τρόπο. Ο κ. Μάσλοφ εξήρε και τη στάση που κράτησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν

Στο ερώτημα, αν ο πρόεδρος Πούτιν μετέφερε στον Ταγίπ Ερντογάν αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Μάσλοφ είπε ότι δεν έχει καμία απολύτως ενημέρωση για το τι συζητήθηκε στη συνάντησή τους...

Παρόλα αυτά, όπως είπε, ο κ. Τσίπρας προσκλήθηκε από τον Πούτιν στη Μόσχα και η πρόσκληση έγινε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Την ημερομηνία της συνάντησης θα την καθορίσουν τα επιτελεία των δυο πλευρών και ευχήθηκε να συμπέσει με τα 190 χρόνια ελληνορωσικής φιλίας στο Σεπτέμβριο του 2018.

Σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ

Ο Ρώσος διπλωμάτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ και της Βρετανίας τόσο για την υπόθεση Σκριπάλ, όσο και για το θέμα της Συρίας και έκανε λόγο για ψεύτικες κατηγορίες και προβοκάτσιες από την πλευρά της Δύσης. Όπως είπε οι ΗΠΑ ασκούν πολιτικές πιέσεις σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. και πιέζουν όπως είπε για να πουλήσουν ακριβό φυσικό αέριο στη Γηραιά Ήπειρο.

Υπερασπίστηκε τη συμφωνία οπλικών συστημάτων και πυρηνικού εργοστασίου με την Τουρκία λέγοντας πως οι S400 είναι αμυντικού τύπου, ενώ για την ασφάλεια λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου (το οποίο έχει σχεδιαστεί πάνω σε σεισμογενή περιοχή) υπογράμμισε ότι η καλύτερη εγγύηση είναι η Ρωσική τεχνογνωσία.

Σε αυτό το σημείο ξεκαθάρισε ότι οι εμπορικές συμφωνίες με την Τουρκία εντάσσονται στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και του αμοιβαίου σεβασμού και τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι σχέσεις μας με την Άγκυρα δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή».

Αποκλείεται σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας

Ο κ. Μάσλοφ αναφερόμενος σε προκλήσεις τύπου «Ίμια» από την πλευρά των Τούρκων, πρόσθεσε με νόημα:

«Η θέση αρχών της Ρωσίας στο Αιγαίο παραμένει αμετάβλητη, πάνω στους κανόνες του Διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσουν που απορρέουν από αυτούς, όπως για παράδειγμα η συνθήκη της Λωζάνης. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης οποιονδήποτε διαφορών».

Είναι ενδεικτική η απάντησή του στο ερώτημα αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή του αμερικανού πρέσβη:

«Δεν μπορώ καν να φανταστώ κάτι τέτοιο. Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να υπάρξει ένοπλη σύγκρουση μέσα στη συμμαχία».

Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας και των μνημονίων εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και εμπνέει επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στο εμπόριο, όσο και στον τουρισμό, ενώ σημείωσε ότι ήδη η Ρωσία έχει κάνει μια τεράστια επένδυση στην Ελούντα της Κρήτης που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ!

Ο κ. Μάσλοφ εξέφρασε την εκτίμησή της Ρωσικής κυβέρνησης στην εμπιστοσύνη που δείχνει ο ελληνικός λαός στο πρόσωπο του Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως αυτή καταγράφεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις. «Η συμπάθεια του ελληνικού λαού οφείλεται στις ιστορικές μας σχέσεις, στην κοινή πίστη αλλά και στην ανοιχτή - εποικοδομητική πολιτική που εφαρμόζει ο Πούτιν. Εμείς επιλέγουμε ισότιμο διάλογο και σεβασμό με τους εταίρους μας», κατέληξε ο κ. Μάσλοφ.

Διαβάστε επίσης:

Νήσος Ρω: Αυτός είναι ο λόγος που οι Έλληνες πυροβόλησαν το τουρκικό ελικόπτερο

Πέθανε ο Γιάννης Ζέρβας – Ο ύπουλος βήχας που αποδείχτηκε μοιραίος

Σχετικές ειδήσεις