ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό CNN Greece: Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ζητήσει ο Παυλόπουλος από τον Κάρολο

Αποκλειστικό CNN Greece: Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ζητήσει ο Παυλόπουλος από τον Κάρολο

Όλα είναι έτοιμα για το σημερινό δείπνο το οποίο θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολου και της Δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα.

ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Με μεγάλο ενδιαφέρον, μάλιστα, αναμένεται η επίσημη ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία θα περιλαμβάνει αρκετά ζητήματα για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει με τον πλέον επίσημο τρόπο ένα φλέγον ζήτημα που δημιουργεί διαχρονικά «σκιές» ανάμεσα σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επαναφέρει το ελληνικό αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Για την κίνηση αυτή, μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι ενήμερος ο Πρίγκηπας Κάρολος η αντίδραση του οποίου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι τα Γλυπτά του του Παρθενώνα, γνωστά και ως "Ελγίνεια Μάρμαρα", είναι συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών. Αφαιρέθηκαν από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν και μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1806 ενώ δέκα χρόνια αργότερα τοποθετήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Το 1936 δημιουργήθηκε η έκθεση Duveen προκειμένου να τα φιλοξενήσει και από τότε βρίσκονται εκεί.

Η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή του από το 1983 με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, κάτι που αρνείται η Βρετανία παρά την επίσημη θέση και της UNESCO για το ζήτημα.

Διαβάστε επίσης:

Ρoή Ειδήσεων