ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ: «Έγιναν βήματα προόδου»

Σκοπιανό - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ: «Έγιναν βήματα προόδου»

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης (17/05/2018) η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στη Σόφια.

Το τετ-α-τετ των δύο πρωθυπουργών διήρκεσε μία ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά στο ονοματολογικό, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη πολλά σημαντικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο μετά τις 10:00 ο κ. Τσίπρας έφτασε στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού (NDK) της Σόφιας, όπου ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, ενώ η συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ ξεκίνησε στις 11:00, σε μια μικρή αίθουσα, δίπλα στην κεντρική αίθουσα Τύπου και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:00.

Κατά τα λοιπά, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι δύο πρωθυπουργοί φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το όνομα, με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος και να υπογραμμίζει πως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα.

H Αθήνα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως οι «πόρτες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ανοίξουν μόνο αν ικανοποιηθεί το αίτημα για ονομασία erga omnes και αλλαγές στο Σύνταγμα και έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει να γίνει το μεγάλο βήμα και πως εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κρίσιμο τετ α τετ θα ξεκινήσει στις 10:15, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει πως έχει μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση και τον Ζάεφ να λέει πως πρόκειται για μια «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη (16/05/2018), ο κ. Τσίπρας είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, μιλώντας από το βήμα της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που πραγματοποιήθηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Εξάλλου, τις μέχρι τώρα προσπάθειες Τσίπρα-Ζάεφ για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, επικρότησαν οι σοσιαλιστές ηγέτες στην προσύνοδο του ΕΣΚ, επισημαίνοντας ότι μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν, όπως αναφέρει με δύο αναρτήσεις του στο Twitter ο κ. Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής Συνόδου του ΕΣΚ στη Σόφια, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί» και πως «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Επιπλέον, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χθες πως «τα Σκόπια δεν έχουν καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο, μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ», δήλωση που αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία και για μεγάλα βήματα προόδου κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Όπως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός της γείτονος, αυτό που αναμένεται να λάβει χώρα κατά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, αφορά μια «ανακεφαλαίωση» και επιβεβαίωση των μέχρι τώρα συμπερασμάτων από τη διαπραγμάτευση.


Σχετικές ειδήσεις