ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H μεγάλη μάχη του Τσίπρα για επενδύσεις

H μεγάλη μάχη του Τσίπρα για επενδύσεις

Αλέξης Τσίπρας | Ειδήσεις: Ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού συνοψίζεται στο σύνθημα «η Ελλάδα να μη γυρίσει πίσω».Η Ελλάδα είναι το «the next big thing» στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, όπως ο ίδιος έχει τονίσει χαρακτηριστικά και πάνω σε αυτό τον καμβά έχει δώσει σχετικές οδηγίες σε όλους τους υπουργούς.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΤΡΕΒΛΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Και «να πορευθεί σταθερά το δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, της κάθαρσης και της δικαιοσύνης».

Η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή

Το μεγάλο βάρος της προσπάθειας που καταβάλλεται δίνεται περισσότερο στον τομέα της Έρευνας και που σε λίγες γραμμές, συνοψίζεται στα εξής:

  • Για πρώτη φορά οι επενδύσεις για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα, φθάνουν το 1% του ΑΕΠ.
  • Η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για την επιστροφή νέων επιστημόνων από το εξωτερικό μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας με χρηματοδότηση 240 εκατ. ευρώ.
  • Δημιουργούνται 1.100 νέες θέσεις ερευνητών σε ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα.
  • Στηρίζονται καινοτόμες επιχειρήσεις: με το Ταμείο Επενδυτικών Συμμετοχών, με κίνητρα επενδύσεων, αλλά και με φοροαπαλλαγή για ερευνητικές δαπάνες.
  • Μέσα από το πρόγραμμα «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» για τη συνεργασία καινοτόμων επιχειρήσεων με ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα, εκταμιεύονται 394 εκατ. ευρώ.

Και τέλος:

  • Η έρευνα τίθεται στην υπηρεσία της κοινωνίας, καθώς η Ελλάδα μπαίνει στο χάρτη της Ιατρικής του μέλλοντος με τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Εξατομικευμένης Ιατρικής για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου που θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες.

Παράλληλα, εισάγεται η προηγμένη τεχνολογία στην αγροδιατροφή για τα εθνικά μας προϊόντα. Εξάλλου, η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά προκειμένου να απορροφηθούν ευρωπαϊκοί πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund - EIF), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank - EIB), ενώ υπάρχει και συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Μέχρι στιγμής, έχει ανακοινωθεί η χρηματοδότηση εννέα επενδυτικών funds.

Όπως ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το συνολικό ύψος των προς επένδυση κεφαλαίων θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, 60 εκατ. ευρώ από το EIF και 40 εκατ. ευρώ από το ΕΙΒ, ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από ιδιώτες επενδυτές που συμμετέχουν στα funds που χρηματοδοτούνται από το Equifund.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει τα κίνητρα που απαιτούνται και να αλλάξει το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που οδήγησε τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή και τα Μνημόνια.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις