ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά ο Αλέξης Τσίπρας (vid)

Στη παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά ο Αλέξης Τσίπρας (vid)

Αλέξης Τσίπρας | Ειδήσεις: Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Αριστείδη Μπαλτά, με τίτλο «Ονόματα του Κομμουνισμού».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης στο μήνυμά του αναφέρθηκε στον αδογμάτιστο τρόπο σκέψης του Αριστείδη Μπαλτά, μίλησε για την ευρυγώνια ματιά του και την ακηδεμόνευτη σκέψη του.

Δείτε το βίντεο:

Χαρακτήρισε τον συγγραφέα αριστερό διανοούμενο και σημείωσε ότι «παρατηρώντας τις εξελίξεις στην Ιταλία και την Ισπανία μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσο διαφορετική φορά θα μπορούσαν να είχαν πάρει τα πράγματα αν αυτά συνέβαιναν το 2015. Ταυτόχρονα το ίδιο γεγονός δείχνει πόσο κρίσιμος είναι ο χρόνος στην πολιτική και πόσο αναγκαίος είναι ο συνυπολογισμός του στη στρατηγική και την τακτική της Αριστεράς. Και πόσο αναντικατάστατος είναι ο ρόλος της Αριστεράς ως πολιτικό υποκείμενο στο εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο η μετατόπιση έχει αφήσει πολύτιμες παρακαταθήκες και καθήκον μας είναι να μην τις αντιστρέψουμε».

Τα κείμενα που συγκεντρώνονται στο βιβλίο επιδιώκουν να είναι κείμενα θεωρητικά και ταυτόχρονα πολιτικά και όπως αναφέρεται στο βιβλίο συστήνουν μια στόχευση η οποία επιδιώκει να αναδείξει και να υπογραμμίσει τη σταθερότητα της κομμουνιστικής προοπτικής, τα στοιχεία της που αντέχουν στον χρόνο και την καθιστούν πολιτικά μαχητή ακόμη και σε συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς, όπως αυτές που ζούμε σήμερα. Ζητούμενο, όπως τονίζεται, η εδραίωση μιας εννοιολογικής πειθαρχίας, που να μπορεί να υπερβαίνει συγκυρίες και να αφομοιώνει διευρύνσεις, τροποποιήσεις ή εννοιολογικές αλλαγές, χωρίς να χάνει τη σταθερότητά της.

Ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι «μια ολόκληρη γενιά αριστερών γαλουχήθηκε από τα κείμενα του Αριστείδη Μπαλτά και αναφέρθηκε στους στοχασμούς των θεωρητικών της Αριστεράς καθώς και το ρόλο των κινημάτων χειραφέτησης».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο αναπληρωτής υπουργός έρευνας και καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, η αντιπρόεδρος της βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι πρώην υπουργοί Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Μάρδας, Νίκος Φίλης και Σία Αναγνωστοπούλου και οι βουλευτές Χρήστος Μαντάς και Κώστας Δουζίνας.

Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο οικονομολόγος Θόδωρος Παρασκευόπουλος, η ομότιμη καθηγήτρια αγγλικής λογοτεχνίας και πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τζίνα Πολίτη και ο επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Γιώργος Φουρτούνης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θεοχαράκης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις