ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Αν οι ΑΝ.ΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία, θα ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης

Τζανακόπουλος: Αν οι ΑΝ.ΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία, θα ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης

Σκοπιανό | Ειδήσεις: Την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αμέσως μετά την επικύρωση της προωθούμενης συμφωνίας Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό προανήγγειλε τηνΤετάρτη (20/06/2018) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο ίδιος, παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βουλή των Σκοπίων θα εγκρίνει την προωθούμενη συμφωνία για το ονοματολογικό, ενώ εκτίμησε ότι αυτή θα περάσει και από το ελληνικό κοινοβούλιο με διευρυμένη πλειοψηφία.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Σκοπιανό.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ασπάζονται πλήρως την ιδεολογία του ακροδεξιού σκοπιανού κόμματος VMRO», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ και το VMRO «όχι μόνο αγνοούν την ιστορική τους ευθύνη για τη διαιώνιση του προβλήματος αλλά σήμερα, υπό την ηγεμονία ακροδεξιών ομάδων στο εσωτερικό τους, προσπαθούν να παίξουν το χαρτί του διχασμού ανάμεσα σε δήθεν πατριώτες και δήθεν προδότες».

Εξάλλου, ο ίδιος κάλεσε το Κίνημα Αλλαγής να στηρίξει τη συμφωνία, αν θέλει να δικαιώσει την ιστορία και τις ιδεολογικές του αρχές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες περί συναλλαγής της κυβέρνησης με αντικείμενο το Σκοπιανό, για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος, έκανε λόγο για «απαράδεκτες συνωμοσιολογίες» και «άθλιες φήμες».

«Οι φήμες αυτές φανερώνουν την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Κυριότερα όμως φανερώνει ότι κάποιοι έχουν αποδεχθεί πως η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει θετική ρύθμιση για το χρέος και σπεύδουν τώρα να απομειώσουν αυτήν την επιτυχία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στο Eurogroup της Πέμπτης (21/06/2018), σημείωσε πως θα επικυρωθεί και τυπικά η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος, θα αποφασιστεί ο μηχανισμός παρακολούθησης της οικονομίας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα αλλά θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους.

Τόνισε, επίσης, ότι «η λειτουργία του μηχανισμού παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα δεν προβλέπει μέτρα, δεν συνδέεται με χρηματοδότηση και εκταμιεύσεις, δεν προβλέπει κανενός είδους καταναγκασμό και δεν έχει ουδεμία σχέση με το μηχανισμό πειθάρχησης των μνημονίων».

Σε ό,τι αφορά την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, είπε πως «το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η απόφαση είναι αυτό του Eurogroup της 15/06/2017: Ανώτατο ετήσιο όριο ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών στο 15% του ΑΕΠ και προσδιορισμό μέτρων που καθιστούν το χρέος βιώσιμο στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο».

«Κοινά αποδεκτό κριτήριο για όλους τους εμπλεκόμενους στις συζητήσεις είναι η λύση να είναι πειστική για τις αγορές και να εμπεδώσει το αξιόχρεο της Ελλάδας δηλαδή να αποτελέσει την τελευταία πράξη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας», υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Διαβάστε επίσης: