Το «ταμείο» του Eurogroup: Η έξοδος από τα Μνημόνια και η επόμενη μέρα για τους Έλληνες

Newsroom Newsroom

Το «ταμείο» του Eurogroup: Η έξοδος από τα Μνημόνια και η επόμενη μέρα για τους Έλληνες

Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση το τέλος της λιτότητας - Τι προβλέπει η συμφωνία - «πακέτο» για τη χώρα μας και τα «ψιλά γράμματα» της απόφασης - Πώς διαμορφώνεται ο νέος οδικός χάρτης για την οικονομία

Η 22α Ιουνίου 2018 θα μείνει στην Ιστορία ως η ημέρα που έκλεισε ένας οκτάχρονος κύκλος βασανιστηρίων για τους πολίτες αυτής της χώρας. Έπειτα από τρία σκληρά Μνημόνια και χιλιάδες σελίδες αιματηρών μέτρων, η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν από την έξοδο ενός εφιαλτικού τούνελ, καλούμενη να πατήσει ξανά στα πόδια της και να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, σε καμία περίπτωση πως τα πράγματα είναι εύκολα. Αυτό αποδείχθηκε, άλλωστε, από τη μαραθώνια και ιδιαίτερα θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup, που έληξε στη 01:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, με μια συμφωνία - «πακέτο» για την Ελλάδα και τη Γερμανία να επιμένει στην ίδια πάντοτε σκληρή γραμμή απέναντι στη χώρα μας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν τη θέσπιση ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας ύψους 24,1 δισ. ευρώ, τη δεκαετή επιμήκυνση των πληρωμών σε ό,τι αφορά τα δάνεια του EFSF αλλά και την επιβολή αυστηρής εποπτείας αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου στις 20 Αυγούστου 2018.

Επί της ουσίας, η Ελλάδα εξασφάλισε μια 10ετή επιμήκυνση και μια ισόχρονη περίοδο χάριτος καθώς και εκταμίευση δόσης που φτάνει τα 15 δισ. ευρώ. Από τη δόση των 15 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους δανείων του ΔΝΤ.

Κατά τα λοιπά, οι Ευρωπαίοι δεν ενεργοποίησαν το «γαλλικό κλειδί» (σ.σ. την πρόταση Μακρόν για ρήτρα ανάπτυξης), αλλά περιορίστηκαν σε δήλωση - δέσμευση παρακολούθησης της βιωσιμότητας του χρέους και παρέμβασης αν χρειαστεί. Με τα εμπροσθοβαρή μέτρα, πάντως εξασφαλίζεται ότι οι πληρωμές των δανείων του EFSF (κοντά στα 100 δισ. ευρώ) θα ξεκινήσουν από το 2033.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες

Φορώντας για πρώτη φορά γραβάτα και μάλιστα σε βαθύ κόκκινο χρώμα, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ομιλία στις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. αργά το απόγευμα της Παρασκευής στο αίθριο του Ζαππείου, κάνοντας λόγο για ιστορική ημέρα.

«Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, όπως επίσης και ότι «το Σεπτέμβριο του '19 θα ζητήσουμε εκ νέου την εντολή του λαού για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα», αφού δεσμεύτηκε για στοχευμένες ελαφρύνσεις και μείωση φόρων.

Στο πέρας της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έβγαλε τη γραβάτα, υποσχόμενος να την ξαναβάλει «σε νέες νίκες».

Διαβάστε αναλυτικά το θέμα ΕΔΩ

Τα κέρδη για την Ελλάδα σε έξι σημεία

«Η συμφωνία βάζει οριστικό και αδιαπραγμάτευτο τέλος στην αβεβαιότητα και εγγυάται την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα της Ευρώπης». Με αυτή τη φράση, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίασαν αναλυτικά την ιστορική συμφωνία του Eurogroup, την Παρασκευή (22/06/2018)

Tο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι η συμφωνία δε σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Αναλυτικά, τα κέρδη της Ελλάδας από την ιστορική χθεσινή συμφωνία είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα εξής:

  1. 10 χρόνια περίοδο χάριτος για το δάνειο του EFSF, δηλαδή πάγωμα των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων μέχρι το 2032.
  2. 10ετή ωριμάνσεων των ομολόγων του δανείου του EFSF (δηλαδή για ένα ποσό ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος ωρίμανσης των ομολόγων του δανείου αυτού ανεβαίνει από τα 22 στα 32 περίπου χρόνια. Τα ομόλογα αυτά θα ξεκινούσαν να αποπληρώνονται το 2023 και πλέον θα ξεκινήσουν να λήγουν το 2033.
  3. 15 δισ. εκταμίευση τα οποία αυξάνουν το χρηματικό απόθεμα του ελληνικού δημοσίου στα 24,1 δισ. ευρώ (πρόσθεση των προηγούμενων εκταμιεύσεων του ESM για το μαξιλάρι και τα χρήματα που έχουμε αντλήσει από τις εξόδους στις αγορές). Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για την επόμενη διετία τουλάχιστον ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο, μη έκδοσης νέων ομολόγων. Άρα το ελληνικό δημόσιο μπορεί να σχεδιάσει τις εξόδους του στις αγορές χωρίς καμία απολύτως πίεση και με μόνο κριτήριο την βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού χρέους και όχι για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της συζήτησης για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, αφού η γραμμή στήριξης υπάρχει ήδη στο δημόσιο ταμείο χωρίς δεσμεύσεις για πιθανές εκταμιεύσεις.
  4. Επιστροφή κερδών της ΕΚΤκαι των άλλων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης ύψους 4,8 δισ. που θα εκταμιευτούν σε 4 ετήσιες ή οχτώ εξαμηνιαίες δόσεις. Προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων είναι η επίτευξη των στόχων και τήρηση των δεσμεύσεων που περιέχονται στην απόφαση Eurogroup. Η επιστροφή ετησίως 1,2 δισ. ευρώ για κάλυψη είτε αναπτυξιακών είτε χρηματοδοτικών δαπανών, δίνει τη δυνατότητα επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, αφού ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% αλλά θα έχουμε ετησίως επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ.
  5. Ποιες είναι οι δεσμεύσεις; Πρόκειται για νέο Μνημόνιο; Σαφώς όχι. Πρώτη και κύρια δέσμευση είναι να επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022. Οι υπόλοιπες δεσμεύσεις αφορούν την συνέχιση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων των προγραμμάτων όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής και της αρχής δημοσίων εσόδων. Σημειωτέον ότι πουθενά δεν υπάρχει δέσμευση για εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Πράγμα που με απλά λόγια σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μονάχα μία ισχυρή δημοσιονομική δέσμευση, αυτή του 3,5%. Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αποτελούν πλέον επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης η διαδικασία των αξιολογήσεων τελειώνει. Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνίσταται σε αποστολές των θεσμών που θα καταλήγουν σε εκθέσεις που πιθανόν να εμπεριέχουν συστάσεις στις ελληνικές αρχές, όπως συμβαίνει και με όλες τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα.
  6. Τι επιτυγχάνεται με τη συμφωνία; Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν θα υπερβαίνουν το 15% μέχρι το 2042 και το 20% από εκεί και πέρα. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα για τα επόμενα χρόνια να αφοσιωθεί χωρίς το βραχνά της εξυπηρέτησης του χρέους σε αναπτυξιακές πολιτικές, να πάρει δημοσιονομική ανάσα ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη των αγορών στο αξιόχρεο μας εξασφαλίζοντας έναν καθαρό διάδρομο 15ετίας για τους επενδυτές.

«Η συμφωνία αυτή επομένως βάζει οριστικό και αδιαπραγμάτευτο τέλος στην αβεβαιότητα, εγγυάται την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα της Ευρώπης.Με δύο λόγια η 21η Ιουνίου του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως μία σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό αναγνωρίζουν ήδη όλοι οι έγκριτοι διεθνείς αναλυτές», κατέληξαν οι πηγές από το Μαξίμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved