ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανατρέπεται από ώρα σε ώρα ο Παπανδρέου

Ανατρέπεται από ώρα σε ώρα ο Παπανδρέου

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Μετά από δραματικές διεργασίες όλη τη νύχτα μεταξύ των στελεχών και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο κύβος ερρίφθη και σε πρώτη φάση πάμε για αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα με προεξέχοντα τον Ευ. Βενιζέλο και σε δεύτερη φάση πάμε για άμεσες εκλογές

ΩΡΑ 14:15

Αρχίζει η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Γ. Παπανδρέου.Σύμφωνα με πληροφορίες Α. Λοβέρδος και Α. Διαμαντοπούλου θα θέσουν θέμα ηγεσίας του κόμματος και ήδη βρίσκονται σε επαφή και με άλλους υπουργούς. Δεν αποκλείεται λοιπόν από τη συνεδρίαση του υπουργικού να έχουμε τη μεγάλη ανατροπή σε κόμμα και κυβέρνηση.

Ώρα 13:50

Επιστολή της Λούκας Κατσέλη με την οποία ζητά εκλογές.

ΩΡΑ 13:40

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής ο Γ.Παπακωνσταντνίνου ενδέχεται να προσχωρήσει στην ομάδα Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση.

ΩΡΑ 12: 55

Λίγο πριν τη σύγκληση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έχουν καταγραφεί ήδη τρεις ομάδες υπουργών και βουλευτών που είναι έτοιμες να δώσουν σκληρή μάχη μεταξύ τους για να βρεθούν ακόμα και σήμερα το βράδυ στην εξουσία.

Η πιο ισχυρή και πολυπληθής ομάδα είναι αυτή που στηρίζει τον Ε.Βενιζέλο η οποία αριθμεί από 45 μέχρι 50 βουλευτές, ο 2ος πόλος είναι γύρω από την τρόικα Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και συγκεντρώνει 30-40 πρόσωπα, πρωτοκαθεδρία σε αυτήν έχει ο κ.Α. Λοβέρδος.

Η Τρίτη ομάδα είναι οι τελευταίοι υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου με επικεφαλής τους Πετσάλνικο, Παπακωνσταντίνου Καστανίδη, οι οποίοι όμως συνολικά δεν είναι παραπάνω από 15 με 20 βουλευτές.

Τις αμέσως επόμενες ώρες στη διάρκεια της Κ.Ο θα γίνει περισσότερο εμφανής ο κατακερματισμός αυτός του ΠΑΣΟΚ μέσα από τις τοποθετήσεις εντός κι εκτός Βουλής μελών των τριών ομάδων

ΩΡΑ 12:15

Βολιδοσκοπούνται Παπαδήμος και Προβόπουλος για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού

Οι δύο ανώτεροι έλληνες τραπεζίτες ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, χρόνια αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο κ. Γιώργος Προβόπουλος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δέχθηκαν ήδη βολιδοσκοπήσεις όχι από το ΠΑΣΟΚ και αυτό τονίζεται ιδιαίτερα για ανάληψη της θέσης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού τουλάχιστον για ένα δίμηνο με στόχο να πάνε τη χώρα σε εκλογές εντός του Ιανουαρίου.

Η βασική ευθύνη του υπηρεσιακού πρωθυπουργού θα είναι να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή στελεχών από όλα τα κόμματα, να υπογραφεί η συνθήκη της 26ης Οκτώβρη με τη Κομισιόν και το ΔΝΤ, να εγκριθεί αυτή η συμφωνία πανηγυρικά από τη Βουλή να εκταμιευτεί η έκτη δόση το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη και να προετοιμάσουν τη χώρα για εκλογές.

Στο σχέδιο αυτό βρίσκει θετική απήχηση στους κύκλους του Προέδρου της Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αλλά βρίσκει την άρνηση των κομμάτων της αριστεράς που θεωρούν τους δύο τραπεζίτες ως κύριους εκφραστές του οικονομικού κατεστημένου.
Απάντηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής από τους δύο τραπεζίτες και είναι όλοι σε αναμονή για τις κινήσεις Παπανδρέου.

ΩΡΑ 10:50

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Λιντζέρης χαρακτήρισε παρελθόν τον Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα αναβλήθηκε το ραντεβού Παπούλια - Σαμαρά προφανώς λόγω των εξελίξεων που θα υπάρξουν τις επόμενες ώρες οι οποίες θα δρομολογηθούν από το υπουργικό που συνέρχεται σε περίπου μία ώρα και θα ολοκληρωθούν στην Κ.Ο του ΠΑΟΣΚ .

Ο Γ. Παπανδρέου συσκέπτεται συνεχώς με τους στενούς συνεργάτες του και με τον αδελφό του Νίκο και υπάρχει πιθανότητα μιας εξαιρετικά δραματικής δήλωσής του πριν εμφανιστεί στην Κ.Ο.

Πάντως είναι γεγονός ότι αυτή την ώρα μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις 10 τουλάχιστον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπανδρέου έχει χάσει τη δεδηλωμένη.

Το δημοψήφισμα που ανήγγειλε ο Γ.Παπανδρέου δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει και στην καλύτερη περίπτωση για τον - μέχρι στιγμής - Έλληνα πρωθυπουργό, δεν θα εγκριθεί αυτό από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

ΩΡΑ 10:00

Ήδη από πρωί το ΠΑΣΟΚ μετράει 150 βουλευτές μετά την ανακοίνωση της Εύας Καϊλή να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Παρασκευή και τη δήλωση της 'Ελενας Παναρίτη ότι δεν συναινεί με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, ενώ η Βάσω Παπανδρέου στις 10 το πρωί σήμερα δήλωσε επίσημα για την ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων και κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας τονίζοντας ότι ήρθε για όλους «η ώρα της μεγάλης ευθύνης».

Ήδη σε όλα τα κομματικά επιτελεία επικρατεί συναγερμός και στήνονται τα πρώτα προεκλογικά σχέδια των κομμάτων ενώ είναι άγνωστο εάν θα φτάσουμε στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης.