ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Προς οριστικοποίηση η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Τζανακόπουλος: Προς οριστικοποίηση η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Στη διευκρίνιση ότι πιθανώς το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων ωρών, προχώρησε σήμερα Τρίτη (10/07/2018) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πρώτιστη προτεραιότητα για τον Έλληνα πρωθυπουργό το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για το αν ο κ. Τσίπρας θα έχει τελικά τετ α τετ με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου, σημείωσε ότι «η πιθανή οριστικοποίηση της συνάντησης θα γίνει εντός των επόμενων ωρών» και επανέλαβε πως το ζητούμενο είναι «η ατζέντα με την οποία πηγαίνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός και η οποία έχει στην κορυφή της το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Τεταμένες οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να παραστεί στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου και η παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν την ύπαρξη δυσαρέσκειας στην τουρκική πλευρά, όμως επισημαίνουν πως το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις λόγω της παρατεταμένης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη – δίχως απαγγελία κατηγοριών – καθιστούσε δύσκολο να σταλεί αντιπροσωπεία στην ορκωμοσία.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν πως ακριβώς λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί το ραντεβού των δύο ηγετών ούτως ή άλλως δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Διευκρίνισαν πάντως πως η απόφαση του κ. Τσίπρα να μην μεταβεί στην Άγκυρα για την τελετή έγινε με ευγενικό τρόπο και χωρίς πρόθεση να επιδεινωθεί η σχέση με την Τουρκία.

Εξελίξεις αναμένονται ακόμα εντός της ημέρας, με δεδομένο πως η σύνοδος αρχίζει αύριο.

Είναι προφανές πως όσο η Τουρκία κρατά παρανόμως και χωρίς καμία κατηγορία τους δύο στρατιωτικούς, οι σχέσεις των δύο χωρών θα παραμένουν στα άκρα.

«Ακατανόητη η παρουσία της Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν»

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ακατανόητη την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Ταγίπ Ερντογάν.

«Με δεδομένο όμως την εκκρεμή αυτή διαφορά με τη γείτονα, είναι το λιγότερο ακατανόητη αν όχι επιζήμια η παρουσία της κ. Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν χωρίς καμία συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «θα περιμέναμε από τη ΝΔ που ξιφουλκούσε εναντίον της πρωτοβουλίας για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα και η οποία αρέσκεται να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για ενδοτισμό και μειοδοσίες να είναι πιο προσεκτική με τα μηνύματα που εκπέμπει προς την Τουρκία, ειδικά μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία».

«Θα γίνει πλειοψηφικό το τμήμα της κοινωνίας που στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών»

Για τις αντιδράσεις κατά της συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει εξωτερική πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά με βάση το καλύτερο για τη χώρα». Τόνισε πως πράγματι τμήμα της κοινωνίας έχει αντιρρήσεις και διαφωνίες, ωστόσο όπως πρόσθεσε, «με το πέρασμα του καιρού, το τμήμα της κοινωνίας το οποίο στηρίζει τη συμφωνία θα γίνει πλειοψηφικό».

Συμπλήρωσε επίσης ότι το μεγάλο ζήτημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν είναι ο «μικρός γείτονας», αλλά τα ελληνοτουρκικά θέματα και επανέλαβε πως η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Διαβάστε επίσης:

Στα άκρα οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας: Προς ακύρωση η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

Παγκόσμια συγκίνηση για το «θαύμα» της Ταϊλάνδης: Διασώθηκαν τα 12 παιδιά κι ο προπονητής τους