ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Ερντογάν: Ελευθερώστε άμεσα τους Έλληνες στρατιωτικούς - Δεν κάνω παζάρια για τους «8»

Τσίπρας σε Ερντογάν: Ελευθερώστε άμεσα τους Έλληνες στρατιωτικούς - Δεν κάνω παζάρια για τους «8»

Αλέξης Τσίπρας | Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Έλληνες στρατιωτικοί: Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκοψε τον… αέρα στο «σουλτάνο» όταν του έθεσε το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και εκείνος απάντησε με τους «8» - «Δύσκολη η συνάντηση με Ερντογάν», παραδέχθηκε – Τι είπε για την τουρκική προκλητικότητα

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες:

Ως μια «δύσκολη συνάντηση», κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τις επαφές που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το απόγευμα της Πέμπτης (12/07/2018), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησης και αναφερόμενος ειδικότερα στα όσα συζήτησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι το τετ-α-τετ διήρκεσε δυο ώρες και ότι έθεσε επιτακτικά και κατ' ιδίαν στον Τούρκο Πρόεδρο το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν έθεσε το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και του κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη. Τόνισε ότι έθεσε το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, «ένα γεγονός απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο που πρέπει να λήξει άμεσα».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση έχει περισσότερες ελπίδες σε σχέση με αυτές που είχε πριν από τη συνάντηση.Σημείωσε ότι κατέστησε σαφές ότι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ζήτημα ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση του θέματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικώνν και πως για τον Τούρκο πρόεδρο είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των οκτώΤούρκων αξιωματικών. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

«Τα λόγια μου είναι μετρημένα γι' αυτή τη συνάντηση, αλλά έχω ελπίδες για κάτι θετικό. Από τη δική μου την πλευρά κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο στρατιωτικών είναι ένα θέμα μείζονος ηθικής και συμβολικής σημασίας. Δεν συνδέθηκε η υπόθεσή τους με το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών», ανέφερε σχετικά.

tsipras erdogan 1

Ερωτηθείς ποιο ήταν το πιο δύσκολο σημείο στη «δύσκολη», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ.Τσίπρας απάντησε πως αυτό ήταν το ζήτημα των δύο υποθέσεων που βρίσκονται σε δικαστικό δρόμο (σ.σ οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί), «με τη διαφορά», όπως υπογράμμισε, «ότι ο ένας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ ο άλλος έχει ολοκληρωθεί».

Για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Ο πρωθυπουργός του έθεσε υπόψη στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι στις παρεμβάσεις του τις δύο μέρες στις Βρυξέλλες έθεσε με ένταση το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ως μια ανοικτή πληγή στο ΝΑΤΟ που πρέπει να κλείσει άμεσα.

Κληθείς από το Αθηναϊκό Πρακτορείο να σχολιάσει κατηγορίες της ΝΔ ότι σήμερα η κυβέρνηση «παρέδωσε το Βουκουρέστι», σε σχέση με το ονοματολογικό των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για "βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.

Είπε ειδικότερα ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου «που επί δέκα χρόνια ήταν κενό γράμμα». Υπογράμμισε ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι τα Σκόπια ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ απέναντι σε δηλώσεις Ευρωπαίων και διεθνών αξιωματούχων.

«Κυρίως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας και η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα γιατί αυτά αποτελούν το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των προβλέψεων τους για την οικονομία», είπε και τόνισε ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Για το προσφυγικό

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία.

«Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», είπε.

Για το Σκοπιανό

Αναφορικά με το Σκοπιανό και σχετικά με τη διαφορά θέσεων με τον Πάνο Καμμένο για το ζήτημα της ονομασίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

«Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε πως «όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουμε με τον κυβερνητικό εταίρο πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία όπως προβλέπεται από τη συμφωνία».

Η χειραψία και ο εκνευρισμός του Ερντογάν με τους δημοσιογράφους

Νωρίτερα, το τουρκικό δίκτυο Haberler έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τη στιγμή της χειραψίας του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 17:20 ώρα Ελλάδας. Η έναρξη του τετ-α-τετ καθυστέρησε σε σύγκριση με τον προγραμματισμό, λόγω άλλων υποχρεώσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο το γεγονός ότι στο σχετικό βίντεο ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται κάπως ενοχλημένος από την παρουσία των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ και καταλήγει να τους λέει χαρακτηριστικά: «Και τώρα, αν μας αφήσετε μόνους, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διμερή μας συνάντηση».

Δείτε το βίντεο: