ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: «24 μήνες μαζεύω τα σπασμένα»

Γ. Παπανδρέου: «24 μήνες μαζεύω τα σπασμένα»

Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι εντολή για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ανακοίνωσε ότι αύριο θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεκινούν διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ευρύτερης στήριξης, διαβουλεύσεις, όπως είπε, ακόμη και για τον επικεφαλής της.

«Είκοσι τέσσερις μήνες μάχης άνευ προηγουμένου, μόνος, από όλη την ηγεσία του πολιτικού συστήματος». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής πριν την ψηφοφορία εμπιστοσύνης.

Στη μάχη αυτή είχε μόνη υποστήριξη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τους πολίτες της χώρας.

Επετεύχθη «μια συμφωνία που εγγυάται την παραμονή στο ευρώ και τους πόρους για τη λειτουργία του κράτους, την καταβολή των μισθών και των συντάξεων».

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ως φυγόπονη, που συνέβαλε στη δημιουργία μιας ζοφερής πολιτικής πραγματικότητας.

«Ανομία, αδιαφάνεια, μαζεύω τα σπασμένα 24 μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

  • Συμφωνία για το χρέος:

Ως προτεραιότητα προέβαλε την εφαρμογή της συμφωνίας για το χρέος. «Η συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι το ύψιστο συμφέρον και η εθνική προτεραιότητα. Θέλω να χαιρετίσω την αξιωματική αντιπολίτευση για τη δέσμευση που έδωσε ότι θα την υπερψηφίσει. Αυτή τη συνεργασία την επιδιώκω εδώ και καιρό. Γιατί οι ιστορικές αλλαγές επιβάλλουν τη συμμετοχή όλων».

Το μέγεθος του εγχειρήματος ξεπερνά το μέγεθος οποιοδήποτε κόμματος, είπε ο πρωθυπουργός, γι' αυτό χρειάζεται ευρύτατη στήριξη.

Ο ένας τρόπος για τη στήριξη αυτή ήταν το δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα χαρακτήρισαν κάποιοι τυχοδιωκτισμό, ένα θεσμό που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ήταν θετικό για τη δανειακή σύμβαση. Όμως κάθε πολιτική πλευρά είχε τους δικούς της φόβους για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, υποστήριξε.

«Κάθε φορά άκουγα τα σχολιανά μου», είπε ο κ. Παπανδρέου ανατρέχοντας σε αποφάσεις κατά τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία του «προδότη».

  • Τώρα του φταίει ο Σαμαράς

«Ο κ. Σαμαράς δέχεται εκλογές και μεταβατική κυβέρνηση για έξι το πολύ εβδομάδες». Είναι «καταστροφή» οι εκλογές αυτή τη στιγμή, εάν δεν διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας της Συνόδου.

Η λύση είναι μία: να στηρίξουμε διακομματικά τη συμφωνία και οι εκλογές να γίνουν όταν διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα.

Το πακέτο θα στηριχτεί με διακομματική συναίνεση και δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας. Διασφαλίζουμε το ταχύτερο την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Η ψήφος εμπιστοσύνης θα είναι εντολή προς τη νέα κυβέρνηση. Στη συνέχεια θα ζητήσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για διαμόρφωση νέας δανειακής σύμβασης, για να υπερψηφιστεί στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Διαμορφώνουμε το χρηματοοικονομικό πλαίσιο για το PSI, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 50% του ΑΕΠ στους επόμενους πέντε μήνες. Ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για το νέο δανειακό πακέτο.

  • Η έννοια για την καρέκλα

«Τώρα είναι η ώρα της συνεργασίας», «επεδίωξα κυβέρνηση συνεργασίας και τον Ιούνιο, γιατί το τελευταίο που με νοιάζει είναι η καρέκλα».

«Πρέπει να πάμε συγκροτημένα και αύριο να συνεχίσει να κυβερνιέται η χώρα. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία του τόπου, να μην συρθούμε σε εκλογές».

  • Με τον Πρόεδρο

Ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στόχος είναι η συγκρότηση μιας διακομματικής κυβέρνησης. Η συζήτηση θα ορίσει κοινούς στόχους, χρονοδιαγράμματα και πρόσωπα, ακόμη και τον επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης.

Διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για τη σύνθεση νέας κυβέρνησης θα ξεκινήσουν από αύριο. Για το λόγο αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα επισκεφθεί αύριο τον Κάρολο Παπούλια.

  • Τι θα κάνει η "νέα" κυβέρνηση

Τα εθνικά θέματα θα επιληφθεί αυτή η νέα κυβέρνηση, όπως την ονομασία της ΠΓΔΜ και τις έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα.

Η αυριανή κυβέρνηση θα διαχειριστεί τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση του πλούτου ελληνικού λαού.

«Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο ενωμένοι και θα δώσουμε μια περήφανη προοπτική για τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα».

«Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας».

«Ενωμένοι θα βαδίσουμε μπροστά και θα τα καταφέρουμε».

Κατεβαίνοντας από το βήμα, ο κ. Παπανδρέου χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.