Φωτιές - Παρωδία Τόσκα: «Επιχειρησιακά έγινε εξαιρετική δουλειά»

Νewsbomb

Φωτιές - Παρωδία Τόσκα: «Επιχειρησιακά έγινε εξαιρετική δουλειά»

Φωτιά Μάτι - Τόσκας: Σε παρωδία εκτυλίχθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου των κυρίων Τόσκα, Τζανακόπουλου και των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας - Με 84 νεκρούς στις πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων ο κ. Τόσκας δεν έκρινε σκόπιμο να πει κάτι ούτε για τη λίστα των θυμάτων, ούτε για τη λίστα των αγνοουμένων. Μάλιστα, αναφέρθηκε στον όρο αναζητήσεις και όχι αγνοούμενοι - Καμία διάθεση αυτοκριτικής από κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα και καμία διάθεση ανάληψης ευθυνών

Την ώρα που συγγενείς αγνοουμένων καταφθάνουν στο νεκροτομείο Αθηνών για να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους που χάθηκαν μέσα σε μία στιγμή, την ώρα που η λίστα των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα αυξάνεται συνεχώς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη «δεν βλέπει επιχειριακά λάθη», αλλά αντίθετα, επιρρίπτει ευθύνες σε εμπρηστές και ακραίες καιρικές συνθήκες. Μάλιστα, εξαίρει το έργο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Κι ενώ το πανελλήνιο παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις στην ανείπωτη τραγωδία, ο κ. Τόσκας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προχώρησε σε δύο... ειδήσεις δίνοντας μία θλιβερή παράσταση: Μίλησε για ενδείξεις εμπρησμού και αποκάλυψε πως έθεσε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, αλλά δεν έγινε δεκτή.

Με νωπό το αίμα των ανθρώπων που έφυγαν αβοήθητοι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, βρήκε να πει ότι η αποψινή συνέντευξη Τύπου έγινε – άκουσον άκουσον - για λόγους περιβαλλοντικούς!

Μάλιστα, είχε την φαεινή ιδέα να πει ότι «δεν βρίσκει λάθη επιχειρησιακά».

Παρόλα αυτά κι ενώ δεν έβρισκε λάθη, ήθελε λέει, να υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.

Έτσι λοιπόν, ενημέρωσε ότι την επομένη μέρα έθεσε στον πρωθυπουργό την παραίτησή του και όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας του είπε «όχι, ώρα είναι η ώρα της πάλης» και τελικά δεν την έκανε δεκτή!

Οι υπόλοιποι υπηρεσιακοί παράγοντες απλά διάβασαν τα γραπτά κείμενα που νωρίτερα είχαν προφανώς προσπαθήσει να αποστηθίσουν.

Έκπληξη προκαλεί η απάντηση του αρχηγού της πυροσβεστικής κ. Τερζούδη ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει διεθνής βιβλιογραφία που να έχει θετική κατάληξη η κατάσβεση.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας κ. Τσουβαλάς με 84 νεκρούς είπε ότι η Αστυνομία έκανε εξαιρετική δουλειά!

Με φωτογραφίες από δορυφόρους επιχείρησαν να τεκμηριώσουν εμπρησμό στην Κινέτα, δίχως να παρουσιάσουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι παραδέχτηκαν πως χρειάστηκαν 26 λεπτά να φτάσουν τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα.

Στην ουσία έγινε μία συνέντευξη Τύπου χωρίς ο κ. Τόσκας να απαντήσεις για τις τρομακτικές απώλειες.

Τόσκας: Έχουμε σοβαρές ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό

«Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών. Δεν ξέρω τη στόχευση. Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, στο αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής δεν πρέπει να πούμε τίποτα παραπάνω» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Τόσκας: Έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό και δεν την έκανε δεκτή

Στην αποκάλυψη ότι έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού την Τρίτη όμως αυτός δεν την έκανε δεκτή, προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Σημείωσε πως αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του για λόγους συνείδησης, όχι διότι πίστευε πως είχε υποπέσει σε λάθη όμως τελικά αποφάσισε να συνεχίσει τη «μάχη».

«Για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό, αλλά μου είπε την «ώρα της πάλης συνεχίζουμε» και δεν την έκανε δεκτή» ανέφερε ο συγκεκριμένα ο υπουργός.

Τόσκας: «Δεν βρίσκω επιχειρησιακά λάθη»

Μάλιστα, για την ασύλληπτη τραγωδία που έχει «παγώσει» το πανελλήνιο, ο κ. Τόσκας δεν βλέπει επιχειρησιακά λάθη.

«Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την αυτοθυσία και αυταπάρνηση πυροσβεστών αλλά και πολιτών και εθελοντών που βοήθησαν τον περιορισμό των απωλειών» τόνισε ο κ. Τόσκας.

Επίσης εξέφρασε την βαθιά του λύπη και τα συλλυπητήριά του και τα θύματα και πρόσθεσε «Υποχρέωση όλων μας η προστασία του περιβάλλοντος».

Παράλληλα, ο κ. Τόσκας υπεραμύνθηκε των επιδόσεων της Πυροσβεστικής και των υπόλοιπων σωμάτων ασφαλείας, λέγοντας πως δεν διαπιστώνει σοβαρά επιχειρησιακά λάθη.

«Δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, υπάρχουν αναζητήσεις»

Κι ενώ η συνέντευξη Τύπου ολοκληρωνόταν και δεν είχε ειπωθεί ούτε λέξη από τον υπουργό για τον αριθμό των νεκρών και ανθρώπων που αγνοούνται, υπήρξε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Ωστόσο, ο κ. Τόσκας απέφυγε να απαντήσει στο πόσοι είναι τελικά οι νεκροί και πόσοι οι αγνοούμενοι. Αντιθέτως, χρησιμοποίησε τον όρο αναζητήσεις και όχι αγνοούμενοι. Ανέφερε ότι υπήρξαν παραδείγματα που κάποιοι ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των αγνοουμένων, όπως ένα ζευγάρι βρετανών τουριστών που «τους ψάχναμε εδώ και εκείνοι είχαν πάρει το αεροπλάνο και επέστρεψαν στη Βρετανία».

«Πιστεύουμε ότι έχουν ερευνηθεί όλα τα σπίτια στις πληγείσες περιοχές για την ανέρευση νεκρών. Βέβαια πάντα υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποιος σε κάποιο μέρος» είπε.

Παράλλλα, σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί στις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για τους νεκρούς, ο κ. Τόσκας απάντησε: «Δεν με ενδιαφέρουν οι απόψεις σας».

Τζανακόπουλος: «Εντολή του πρωθυπουργού να μη μείνει τίποτα αναπάντητο»

«Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ανακοίνωσε ότι κατόπιν της επιβεβαίωσης από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις Δικαστικές Αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες Διοικητικές Αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των Αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε πριν από τη συνέντευξη Τύπου υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες Αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.

Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό Άμυνας, ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης.

Επίσης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.

Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία.

Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων, καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της Πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές Αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινμή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Τα στοιχεία παρουσιάζουν ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

«Στην πυρκαγιά της Κινέτας υπήρξαν εκδήλωση πολλαπλών εστιών»

Ο πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού, Γεώργιος Μαντζούρης, εξήγησε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από δορυφόρους και αφορούν τις πρώτες ώρες εκδήλωσης των πύρινων μετώπων.

Όπως επεσήμανε, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στην πυρκαγιά της Κινέτας, σε χρονικά ταυτόσημες περιόδους, υπήρξε εκδήλωση πολλαπλών εστιών, οι οποίες βρίσκονταν σε νοητές και παράλληλες γραμμές, κοντά σε δρόμο.

Μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει, ότι όλες οι εστίες απείχαν μεταξύ τους μόλις κατά 1.100 μέτρα.

Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός: Καταγραφή εστιών πυρκαγιάς από διεθνείς δορυφορικές βάσεις δεδομένων

Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης εκλήθη ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) να συνεισφέρει στην αρχική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και στην εξακρίβωση των αρχικών εστιών πυρκαγιάς, αξιοποιώντας την πρόσβασή του στις διεθνείς δορυφορικές βάσεις δεδομένων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γεώργιος Μαντζούρης, στην έκτακτη συνέντεεξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, μέσω της συνεργασίας του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με το International Charter Space and Major Disasters, κατέθεσε αίτημα καταγραφής προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) για λήψη όλων των διαθέσιμων δορυφορικών δεδομένων από διάφορους διαστημικούς οργανισμούς, προκειμένου να υπάρξει αρχική ανάλυση και πληρέστερη αποτύπωση της καταστροφής και καταγραφής των αιτιών των πυρκαγιών.

Ο ΕΛΔΟ, αξιοποιώντας τις παρεχόμενες εικόνες από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δορυφόρους έδωσε στην Πυροσβεστική στοιχεία για την πιθανή έναρξη καθώς και για την εξέλιξη των πυρκαγιών».

Η έναρξη της πυρκαγιάς στην Κινέτα

Στην περιοχή της Κινέτας, στις 23/07/2018 και ώρα 12:03 μμ εμφανίζεται η αποτύπωση από δορυφόρο πρώτης εστίας πυρκαγιάς, η οποία αντιστοιχίζεται με την καταγραφή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

InfographicEsties Kineta AnatolikiAttiki 1

Στις 12:35 μμ καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα εκδήλωση 13 θερμικών εστιών πυρκαγιάς σε γραμμική διάταξη εμφανίζεται αρχικά κοντά σε οδικό δίκτυο. Δεδομένου ότι η διέυθυνση του ανέμου ήταν βόρεια βορειοδυτική, οι εστίες που καταγράφονται 30 λεπτά αργότερα βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας, προξενούν εύλογα ερωτηματικά. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω θερμικά σημεία, όπως αποτυπώνονται από τη δορυφορική απεικόνιση, βρίσκονται σε νοητές και παράλληλες ευθείες κοντά σε οδικό δίκτυο που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1.100μ και επισημαίνεται η χρονικά σχεδόν ταυτόσημη εκδήλωση των θερμικών εστιών. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδόθηκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να προχωρήσουν οι αυτοψίες στα ανωτέρω σημεία.

Ανατολική Αττική

Παράλληλα, στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής εμφανίζονται θερμικά σημεία εστιών πυρκαγιάς με ριπές, με εντάσεις που έφτασαν τα 120 χλμ την ώρα, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί σε λιγότερο από μιάμιση ώρα μέχρι την παραλία.

Στα στίγματα που δόθηκαν προς εξέταση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εντοπίστηκαν εστίες έναρξης της πυρκαγιάς, οι οποίες εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί και διασταυρωθεί πληροφορίες από τα κάτωθι δορυφορικά συστήματα:

1. «International Charter for Space and Major Disasters» μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

2. Copernicus Emergency Management Service.

3. Ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel 2.

4. To Fire Management System της NASA.

5. Το Γαλλικό δορυφορικό σύστημα Pleiades.

«Η φωτιά στην Πεντέλη έφθασε σε λιγότερο από 1,5 ώρα στη Λ. Μαραθώνος»

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, Σωτήρης Τερζούδης, επεσήμανε ότι η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 1,5 ώρα, προκειμένου να φθάσει στη Λεωφόρο Μαραθώνος και έκανε λόγο για «καταστροφική» φωτιά.

Ερωτηθείς σχετικά, διαβεβαίωσε ότι η διαχείριση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των διαθέσιμων μέσων, ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, ενώ ξεκαθάρισε ότι «όταν μιλάμε για φυσικά φαινόμενα, αυτά μερικές φορές ξεπερνούν τον ανθρώπινο παράγοντα.

Δεν θα έκανα τίποτε διαφορετικό»

Σε σχετική ερώτηση ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης απάντησε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

Θρίλερ με την εκκένωση στο Μάτι

Ο αρχηγός του αστυνομικού σώματος, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αναφέρθηκε, τέλος, στις δυσκολίες εκκένωσης του οικισμού Μάτι, επικαλούμενος τους ισχυρούς ανέμους, το μεγάλο αριθμό τουριστών στην περιοχή και την υψηλή ταχύτητα εξάπλωση του μετώπου.

Σε ερώτηση προς τον αρχηγό της Πυροσβεστικής για το αν υπήρξε εντολή για εκκένωση της περιοχής, απάντησε: «Στο κρίσιμο διάστημα ήταν 40 οχήματα. Η λέξη ικανοποιημένος με τόσα θύματα δεν ταιριάζει. Είμαι δυστυχισμένος. Βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας, με φλόγες τριών μέτρων, πάει μόνο το όχημα. Εδώ είχαμε 30 και 40 μέτρα φλόγες. Όλα αυτά καθιστούσαν αδύνατη την αντιμετώπιση της φωτιάς. Δεν μπορούσαμε. Ο επικεφαλής της πυρκαγιάς με διαβεβαίωσε ότι εισηγήθηκε την εκκένωση. Ερευνούμε το πότε. Όταν ειπώθηκε στον δήμαρχο, το μέτωπο ήταν στον Νέο Βουτζά. Το ζήτημα είναι απλό. Όλη η διάρκεια του φαινομένου ήταν 1,5 ώρα. Η οδηγία μιλάει για εκκένωση εγκαίρως. Δεν υπάρχει προηγούμενο εκκένωσης σε πολεοδομικά συγκροτήματα με τόσο πληθυσμό».

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved