ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στο έργο του νέου κυβερνητικού σχήματος, ενώ ανακοίνωσε και την πρόθεσή του να παραιτηθεί, εφόσον ο κ. Σαμαράς συμφωνήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός το προγραμματικό πλαίσιο που θέτει η παρούσα κυβέρνηση είναι το εξής:

«Πρώτα απ' όλα, να επιβεβαιώσουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα θα κάνει αμέσως, χωρίς καθυστέρηση, όλα όσα πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Να δηλώσουμε διακομματικά ότι το πακέτο θα στηριχθεί με ευρύτερη πολιτική στήριξη και με ειλικρινή προσπάθεια για να υπάρξει σχηματισμός αυτής της νέας Κυβέρνησης.

Να διασφαλίσουμε το ταχύτερο δυνατό την εκταμίευση της 6ης δόσης, των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Να ζητήσουμε να ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την οριστική διαμόρφωση του νέου προγράμματος, δηλαδή της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να υπερψηφιστεί στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία.

Να διαμορφώσουμε το νομικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο ώστε να οδηγηθούμε στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 100 δις ευρώ, δηλαδή 50% του ΑΕΠ, και αυτό μέσα στους επόμενους 5 μήνες, ίσως και νωρίτερα.

Ταυτόχρονα, θα μειωθούν οι ετήσιοι τόκοι το 2012, κατά 5 δις ευρώ και, κατά 9 δις, το 2013 και το 2014.

Θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου έως τις αρχές του 2012, για να εξασφαλίσουμε 100 δις ευρώ νέο δάνειο, 30 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και 80 δις ευρώ, με βάση το νέο πρόγραμμα, για την κάλυψη των αναγκών μας».

Ο κ. Παπανδρέου επανέφερε και τα θέματα που είχε θέσει στην ομιλία του στη Βουλή, όπως το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, για το οποίο θα υπάρξει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου το πολύ σε δύο εβδομάδες. Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό δεν τίθεται ως προαπαιτούμενο «προς την άλλη πλευρά», αλλά πρόκειται για μια απλή επισήμανση ότι θα υπάρξει ένα τέτοιο θέμα και η νέα κυβέρνηση, αν υπάρξει, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο θέμα.

Ο πρωθυπουργός δεν εξέφρασε καμία βεβαιότητα για θετική έκβαση της συζήτησης με τον κ. Σαμαρά. Αντίθετα, εξέφρασε 3-4 φορές τις επιφυλάξεις του. «Δεν είναι σίγουρο τι θα προκύψει», ανέφερε χαρακτηριστικά, δεσμευόμενος μόνο για τη δική του βούληση για να υπάρξει εθνική συναίνεση.

Και πρόσθεσε πως «αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες», η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά το έργο της. «Εμείς είμαστε κυβέρνηση», τόνισε «και εμείς πρέπει να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, για όποιο διάστημα και όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις». Ο κ. Παπανδρέου δεν έκρυψε επίσης ότι ο ίδιος θέλει να αποφευχθούν οι εκλογές.

Ζήτησε από τους υπουργούς, όσο δεν υπάρχει διάδοχο κυβερνητικό σχήμα, κάθε υπουργείο πρέπει να αποπνέει τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση λειτουργεί. Πρέπει, πρόσθεσε, «να περάσουμε μήνυμα σταθερότητας, ότι υπάρχει λειτουργούσα κυβέρνηση, με ψήφο εμπιστοσύνης».