ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελεσίγραφο Μέρκελ στην Ελλάδα 24 ωρών

Τελεσίγραφο Μέρκελ στην Ελλάδα 24 ωρών

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Λίγο πριν από το μεσημέρι ανεπίσημα η γερμανική πλευρά έστειλε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών τελεσίγραφο για την ορκωμοσία της μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι αύριο το μεσημέρι.

Αμέσως μετά μπαίνει σε εφαρμογή το Plan B της Τρόικα που οδηγεί στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέσα από τρεις φάσεις:

Πρώτη: Ολοκλήρωση της προεργασίας από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την προετοιμασία να απορροφήσει τους κραδασμούς από το οικονομικό σοκ που θα υπάρξει από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και θωράκιση των ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι φορτωμένες με τα τοξικά ελληνικά ομόλογα με ρευστό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεύτερη: Μη εκταμίευση της 6ης δόσης, άρα αδυναμία πληρωμών από την Ελλάδα των εσωτερικών και εξωτερικών υποχρεώσεών της.

Τρίτη: Η στάση πληρωμών οδηγεί τις αγορές να κηρύξουν σε πτώχευση την Ελλάδα, γεγονός που απαγορεύει πλέον σε ΔΝΤ και Κομισιόν να δανείσουν έστω και ένα ευρώ στην Ελλάδα γεγονός που θα οδηγήσει στην εκτύπωση δραχμής για τις εσωτερικές συναλλαγές στη χώρα και συνεπώς έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με δικό της αίτημα.

Το εφιαλτικό αυτό σενάριο μπαίνει σε εφαρμογή από αύριο το μεσημέρι γιατί όπως πιστεύει η κ. Μέρκελ η εκκρεμότητα στην Ελλάδα τινάζει στον αέρα την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και επιτείνει την κρίση στην Ιταλία, η οποία ήδη διαχέεται σε Ισπανία και Γαλλία.