ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός από ώρα σε ώρα: «Κλείδωσαν» οι υπουργοί – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Ανασχηματισμός από ώρα σε ώρα: «Κλείδωσαν» οι υπουργοί – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Άρχισε τα τηλέφωνα ο πρωθυπουργός – Τα νέα πρόσωπα και οι εκπλήξεις

Μετά το έναυσμα επανεκκίνησης από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να δώσει νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα

Ο κρίσιμος παράγοντας στην δύσκολη εξίσωση που καλούνταν να λύσει ο πρωθυπουργός ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο πρώην πλέον υπουργός Εσωτερικών εκλέχτηκε στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 86% αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες κάλπες.

Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θωρακίζει το κόμμα και βάζει στην νευραλγική θέση του γραμματέα ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Θέμα ωρών το νέο υπουργικό - Άρχισαν τα τηλέφωνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί σήμερα Τρίτη (28/08), το αργότερο μέχρι το μεσημέρι.

Έχουμε τονίσει άλλωστε πως ο πρωθυπουργός θέλει να ανανεώσει την κυβέρνηση άμεσα και να πάει στη ΔΕΘ 2018 πλαισιωμένος από τους νέους υπουργούς.

Ωστόσο, παρά την έντονη φημολογία ότι οι αλλαγές θα είναι ριζικές, ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να διαταράξει τις ισορροπίες.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι θα γίνει με τα κρίσιμα υπουργεία…

Υπουργείο Οικονομικών

Οι πληροφορίες που ήθελαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απομακρύνεται από τη θέση του «τσάρου» της οικονομίας δεν επιβεβαιώνονται.

Η διακριτική στάση του στους «πανηγυρισμούς» για την έξοδο από τα μνημόνια και η απουσία του από τα φώτα της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα πυροδότησαν σενάρια εξόδου από την κυβέρνηση, ωστόσο, ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται, όπως επίσης και οι δανειστές.

Υπουργείο Εσωτερικών

Μετά την αποχώρηση Σκουρλέτη από το υπουργείο Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου που θα είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή των εκλογών σε πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Το όνομα που «έπαιζε» περισσότερο ήταν του νυν υπουργού Ψηφιακής Πολιτική κ. Νίκου Παππά. Ο ίδιος ωστόσο δεν θέλει να αφήσει το χαρτοφυλάκιό του και όπως όλα δείχνουν δεν θα μετακινηθεί.

Το άλλο όνομα που ακούγεται έντονα για το Εσωτερικών είναι του νυν υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη, με λιγότερες εντούτοις πιθανότητες, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα της νυν υπουργού Εργασίας κ. Έφης Αχτσιόγλου.

Υπουργείο Εξωτερικών

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να στηρίξει τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη συμφωνία στο Σκοπιανό και από το ρήγμα στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Νίκος Κοτζιάς, παρά τα όσα έχει ακούσει, θεωρείται άριστος διπλωμάτης, χαίρει εκτίμησης και σεβασμού στο εξωτερικό και ο Αλέξης Τσίπρας τον εμπιστεύεται… με κλειστά μάτια. Επομένως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπουργείο Άμυνας

Όπως τονίσαμε και πιο πάνω, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να διαταράξει τις ισορροπίες. Στο πλαίσιο αυτό, θα τηρήσει και το λόγο του απέναντι στον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο.

Αν και η δυσαρέσκεια για τον πρόεδρο τον ΑΝ.ΕΛ. είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να τον στηρίζει και φυσικά δεν πρόκειται να τον μετακινήσει από επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Μετά την παραίτηση Τόσκα, στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών, η θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είχε μείνει επί της ουσίας «ορφανή».

Ο πρωθυπουργός – σύμφωνα με πληροφορίες – θα ήθελε να βάλει κάποιον έμπειρο και μετριοπαθή στο νευραλγικό αυτό πόστο. Δεν θα μας κάνει εντύπωση αν τελικά δούμε στην Κατεχάκη να μετακομίζει πρόσωπο από το χώρο του Κέντρου.

Αλλάζουν «χέρια» Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης – Τι θα γίνει με Γεροβασίλη

Στους «σίγουρους» που φεύγουν από την κυβέρνηση θεωρούνται η Λυδία Κονιόρδου και Βαγγέλης Αποστόλου.

Όσον αφορά το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Όλγα Γεροβασίλη είναι πολύ πιθανόν να το κρατήσει, ωστόσο υπάρχουν και σκέψεις να της δοθεί άλλο χαρτοφυλάκιο και στη θέση της να πάει η Ράνια Σβίγκου.

Τα νέα πρόσωπα

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχουν οι λεγόμενοι «προεδρικοί», νεαροί σε ηλικία, μεταξύ 35 – 45 ετών, που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση, σε κομβικές θέσεις στο κράτος, στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι η εμπροσθοφυλακή του κυβερνώντος κόμματος στις προσεχείς εκλογές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φέρονται να έχουν κλειδώσει μια θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο οι: Λευτέρης Κρέτσος, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Χρηστος Μαντάς, Απόστολος Καραναστάσης και Παναγιώτης Ρήγας.

Επίσης, αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός, θα αντιμετωπίσει σοβαρά την είσοδο στην κυβέρνηση προσώπων απ’ το χώρο της Κεντροαριστεράς. Προσώπων όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή ο Σταύρος Μπένος.

Αλλά η λογική των εκπλήξεων φτάνει μέχρι ακόμα και την πιθανή αξιοποίηση προσώπων απ’ τον κεντροδεξιό χώρο τα οποία λειτουργούν όμως στο πλαίσιο μιας συναινετικής λογικής, όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ή και η Κετερίνα Παπακώστα.

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2018 με «Βατερλώ» και εκπλήξεις - results.it.minedu.gov.gr: Δείτε ΕΔΩ όλα τα αποτελέσματα