ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανά στο προσκήνιο ο Λουκάς Παπαδήμος

Ξανά στο προσκήνιο ο Λουκάς Παπαδήμος

Ξανά στο τραπέζι πέφτει ξανά όπως φαίνεται το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, αφού πλέον θεωρείται δεδομένο πως η υποψηφιότητα του Φίλιππου Πετσάλνικου έχει «καεί» μετά τα σημερινά γεγονότα και τις αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Παπαδήμο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Παπαδήμος εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να αναλάβει επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, θέτοντας τρεις όρους.

Οι τρεις όροι Παπαδήμου

Ο κ. Παπαδήμος ζητά πρώτον, ζητά και από τα δύο μεγάλα κόμματα να συνυπογράψουν τις έγγραφες δεσμεύσεις προς την Ευρώπη, δεύτερον, μεγαλύτερη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ στο νέο κυβερνητικό σχήμα και τρίτον, ελαστικότερο χρονοδιάγραμμα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκλογές να διεξαχθούν και μετά την 19η Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν θέτει θέμα αλλαγών για το οικονομικό επιτελείο.

Ο κ. Παπανδρέου, αναφέρουν οι πληροφορίες, έκανε δεκτούς τους όρους του κ. Παπαδήμου, ωστόσο μένει να καθοριστεί η στάση της ΝΔ, η οποία αναμένει επίσημη ενημέρωση για τους όρους που θέτει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, "όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοικτά" και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη νέα συνάντηση των αρχηγών, αύριο το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, αφού, όπως αναμένεται, εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα από τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η έκφραση "θεσμική επιλογή", την οποία χρησιμοποίησε στο μήνυμα του ο κ. Παπανδρέου και ερμηνεύτηκε ως πρόταση για τη θέση του πρωθυπουργού του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, προκάλεσε, κατά πληροφορίες, έντονο προβληματισμό και διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο προβληματισμός αυτός φέρεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μη επίτευξη συμφωνίας στην αποψινή σύσκεψη, η οποία τυπικώς αναβλήθηκε εξαιτίας της αποχώρησης από το Προεδρικό Μέγαρο του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο ίδιος εκνευρισμένος σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, αποκάλυψε ότι είχε μεταβεί στη σύσκεψη με πρόθεση να αντιταχθεί στην επιλογή του κ. Πετσάλνικου και να επιμείνει στην επιλογή ως πρωθυπουργού του ακαδημαϊκού και πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμου.

Διαβάστε ακόμη:

Πόλεμος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τον Παπαδήμο