ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2018 – Τσίπρας: Μοναδική ευκαιρία για τη Μακεδονία η συμφωνία των Πρεσπών

ΔΕΘ 2018 – Τσίπρας: Μοναδική ευκαιρία για τη Μακεδονία η συμφωνία των Πρεσπών

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και τα ογκώδη συλλαλητήρια του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

«Η συμφωνία διασφαλίζει την ιστορική παρακαταθήκη, την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας που είναι ελληνική και είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, ανοίγει τον δρόμο στη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τα συλλαλητήρια, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους διαδηλωτές να διαχωρίσουν τη θέση τους από μικρές ομάδες που βρίσκουν ευκαιρία να αναδείξουν ρητορική μίσους. «Στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Έχοιυμε μία ιστορική συμφωνία, που αν κυρωθεί και περάσει με το δημοψήφισμα, θα δώσει μία μοναδική ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη».

Ερωτηθείς για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ καταλαβαίνει ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει μία δυναμική για τη χώρα, όμως είναι δεσμευμένος σε μία θέση και στάση αρχής, που έχει εδώ και πολλά χρόνια, η όποια λύση να μην περιέχει το όνομα "Μακεδονία". «Έχουμε μία λύση που δίνει προοπτική για τη χώρα. Εδώ και 25 χρόνια, περισσότερες από 40 χώρες την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική τους ονομασία. Στην Ελλάδα κόβουμε το "Μ" από το ΠΓΔΜ, λες και σημαίνει κάτι άλλο. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δε θα διακινδυνεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο Σκοπιανό, κατηγορώντας τον για τζάμπα μαγκιές. «Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι επιζήμια, αντί να κάνει τον τζάμπα μάγκα, όταν πηγαίνει στη Μέρκελ, ας βγει και ας πει το πολύ απλό, αυτό που λέει για τον Πινοσέτ, αυτά που λέει για τον νόμο Παρασκευόπουλου. Να πει ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία. Πολιτική εκ του ασφαλούς είναι εύκολο να κάνει κανείς, αλλά αν παίζει με τα εθνικά θέματα, είναι επικίνδυνος ιδίως όταν διεκδικεί να γίνει πρωθυπουργός».