ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μάχη» στο Ευρωκοινοβούλιο για Ουγγαρία και μετανάστες - Κατά του Όρμπαν ψηφίζει η ΝΔ

«Μάχη» στο Ευρωκοινοβούλιο για Ουγγαρία και μετανάστες - Κατά του Όρμπαν ψηφίζει η ΝΔ

Υπέρ της παραπομπής της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το άρθρο 7, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας έτσι το... δρόμο που θα ακολουθήσουν οι ευρωβουλευτές του κόμματος δίπλα στους συντηρητικούς της Αυστρίας – Τι απαντά ο ‘Ορμπαν.

«Η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την έκθεση Sargentini που καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», γνωστοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της αυριανής (12/09) ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης κατά της Ουγγαρίας, λόγω των συνεχών παραβιάσεων των ευρωπαϊκών αξιών από την κυβέρνηση Όρμπαν.

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών και αρχών μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όρμπαν: «Καταδικάζετε τους πολίτες της Ουγγαρίας επειδή δεν θέλουν τους μετανάστες»

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στηλίτευσε τον «εκβιασμό» των φιλομεταναστευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της χώρας του, σε μια επιθετική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί το δικαίωμά του να ενεργοποιήσει τη λεγόμενη διαδικασία του άρθρου 7, ζητώντας από τα μέλη της ΕΕ να δράσουν για να αποτρέψουν «τον κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των αξιών» της Ένωσης στην Ουγγαρία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός εμφανίστηκε μαχητικός στη σημερινή ομιλία του, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει στον «εκβιασμό».

«Δεν θα δεχτώ να μας απειλούν οι φιλομεταναστευτικές δυνάμεις, να μας εκβιάζουν και να συκοφαντούν την Ουγγαρία με ψευδείς κατηγορίες», είπε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

Για να στηρίξει τα λεγόμενά του, η κυβέρνησή του έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ένα «ενημερωτικό δελτίο» άνω των 100 σελίδων με το οποίο απαντά στις επικρίσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση που είχε συντάξει για την Ουγγαρία η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τζούντιθ Σαρτζεντίνι καταγράφει έναν μακρύ κατάλογο «ανησυχιών» που αφορούν στην παραβίαση των ελευθεριών και των αξιών της ΕΕ από τη Βουδαπέστη σε βάρος του Τύπου, των πανεπιστημίων, των μειονοτήτων, των μεταναστών, αλλά και τη διαφθορά και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

«Θα αφήνατε μια κυβέρνηση να χλευάζει χωρίς συνέπειες τις αξίες στη βάση των οποίων οικοδομήθηκε η ΕΕ; Ή θα κάνετε κάτι ώστε οι αξίες αυτής της Ένωσης να μην είναι απλώς λέξεις γραμμένες σε ένα κομμάτι χαρτι;» ρωτά η Σαρτζεντίνι τους συναδέλφους της.

Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη έκθεση προσβάλλει «την τιμή της Ουγγαρίας και του ουγγρικού λαού», και πρόσθεσε: «Οι ουγγρικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους ψηφοφόρους". Εκτίμησε εξάλλου ότι η χώρα του "τιμωρείται" επειδή είχε "διαφορετικό" όραμα όσον αφορά "τη χριστιανική φύση της Ευρώπης", το "ρόλο των εθνών", ή "τα μεταναστευτικά ζητήματα"».

Ο Aυστριακός ακροδεξιός αντικαγκελάριος πρότεινε τη συγκρότηση κοινής πολιτικής ομάδας στο ΕΚ με το κόμμα του Όρμπαν

Στο μεταξύ, τη συγκρότηση κοινής πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα FIDESZ του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, πρότεινε ο Aυστριακός ακροδεξιός αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, την ίδια ώρα που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του κόμματος του Όρμπαν από τις τάξεις του.

«Προσκαλώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του να εργαστούμε μαζί για το μέλλον σε μια κοινή πολιτική ομάδα της ΕΕ!», δήλωσε ο Στράχε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στράχε και Όρμπαν τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας πιο σκληρής γραμμής έναντι των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναμένεται να αποφασίσουν για την έναρξη της προκαταρκτικής φάσης του άρθρου 7 που αφορά στην παραβίαση του κράτους δικαίου σε βάρος της Ουγγαρίας, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Βουδαπέστης στην ΕΕ.

Η συζήτηση ήταν θυελλώδης σήμερα το απόγευμα στο Στρασβούργο με τη συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτικών ομάδων να καταγγέλλουν την πολιτική Όρμπαν.

Ευρωβουλευτές: «Κύριε Όρμπαν, είστε η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση σε ολόκληρη την ΕΕ»

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είναι ένας από τους υποψηφίους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας εκ μέρους του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, αναφέρθηκε στην Ουγγαρία, χρησιμοποιώντας ηπιότερη γλώσσα από άλλους συναδέλφους τους, καθώς οι Ευρωπαίοι κεντροδεξιοί εμφανίζονται διχασμένοι στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία, οκτώ περίπου μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Γκι Φερχόφσταντ κατά την τοποθέτησή του υπενθύμισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Ουγγαρία δεν θα γινόταν δεκτή στην ΕΕ.

«Είμαι λάτρης της ουγγρικής ιστορίας και του πολιτισμού της. Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε σε καμία περίπτωση ότι βάλουμε κατά των πολιτών της Ουγγαρία. Βάλουμε κατά της κυβέρνησής σας... Δεν είστε η Ουγγαρία κύριε Όρμπαν, είστε ο πρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης. Η Ουγγαρία είναι πολύ μεγαλύτερη από τον εαυτό σας», υπογράμμισε ο κ. Φερχόφσταντ.

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Ούντο Μπούλμαν χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν την πιο διεφθαρμένη της ΕΕ. «Ακούω με μεγάλη ενόχληση τον κ. Όρμπαν. Δεν φαίνεται να θέλει να καταλάβει τι συζητούμε εδώ σήμερα. Το Κοινοβούλιο θέλει να υπερσιτιστεί τα διαζώματα των πολιτών της Ουγγαρίας. Κύριε Όρμπαν πλουτίζουν μέλη και φίλοι της κυβέρνησης σας με ευρωπαϊκά κονδύλια για αυτό σας θεωρό ότι πιο διεφθαρμένο υπάρχει στην ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Μπούλμαν.

Η Ουγγαρία απορρίπτει τις επικρίσεις του ΟΗΕ

Η Ουγγαρία απέρριψε τις επικρίσεις για την πολιτική της στο μεταναστευτικό από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η οποία έλαβε γνώση «σοκαριστικών αναφορών» σύμφωνα με τις οποίες μετανάστες που κρατούνταν σε ζώνες διέλευσης στερούνταν τροφής.

«Ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις κυβερνήσεις προτού εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα θα βοηθούσε οπωσδήποτε να προωθηθεί ο κοινός μας σκοπός για προστασία των ατομικών δικαιωμάτων», δήλωσε η Ουγγαρέζα πρεσβευτής Ζουζάνα Χόρβατ, ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Απαντούσε στις επικρίσεις της νέας Ύπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της στις αρχές Σεπτεμβρίου και παρουσίασε χθες στο Συμβούλιο την περιοδική έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας.

«Μάθαμε με ικανοποίηση χθες ότι θα τείνετε πάντα ευήκοον ους στις ανησυχίες των κυβερνήσεων. Είναι ωστόσο λυπηρό που η έκθεσή σας περιέχει μισές αλήθειες», υπογράμμισε η Χόρβατ.

Στην ομιλία της, που είχε ετοιμαστεί εκ των προτέρων και την οποία η Μπατσελέτ δεν μπόρεσε να διαβάσει στην πλήρη έκτασή της ελλείψει χρόνου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστής επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο πολλές δυτικές χώρες διαχειρίζονται το μεταναστευτικό.

Έθεσε ιδιαίτερα στο στόχαστρο τη μεταναστευτική πολιτική της Ουγγαρίας, όπου το γραφείο της έλαβε γνώση «σοκαριστικών αναφορών σύμφωνα με τις οποίες, τις τελευταίες εβδομάδες, μετανάστες που κρατούνται σε ζώνες διέλευσης στα ουγγροσερβικά σύνορα στερήθηκαν τροφής».

Επέκρινε επίσης τα μέτρα που έλαβε η ουγγρική κυβέρνηση τα οποία «επιτρέπουν στις αρχές να συλλαμβάνουν, να απαγγέλλουν ποινικές κατηγορίες και να απελαύνουν αμέσως από ουγγρικές μεθοριακές περιοχές κάθε δικηγόρο, σύμβουλο, εθελοντή ή μέλος μιας οικογένειας που κατοικεί νόμιμα και φέρεται να βοήθησε ένα άτομο να υποβάλει αίτημα ασύλου, να αποκτήσει άδεια παραμονής ή να αναλάβει οποιαδήποτε άλλη απολύτως νόμιμη δράση».

Η Χόρβατ δήλωσε σήμερα πως «κανείς δεν κρατείται στις ζώνες διέλευσης στην Ουγγαρία». «Εξάλλου, τροφή παρεχόταν και θα εξακολουθήσει να παρέχεται στα άτομα που έχουν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου», διαβεβαίωσε.

Διευκρίνισε εξάλλου πως τα μέτρα που ελήφθησαν επιτρέπουν στις αρχές να συλλάβουν και να απαγγείλουν κατηγορίες σε «όσα πρόσωπα φέρονται να βοήθησαν την παράνομη μετανάστευση (…) εφόσον αυτός ο δικηγόρος, αυτός ο σύμβουλος, αυτός ο εθελοντής ή αυτός ο διακινητής ανθρώπων γνωρίζουν ότι το αίτημα θα απορριφθεί με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία».

«Το να παραπλανούμε εκ προθέσεως τους μετανάστες σε κατάσταση ευαλωτότητας δεν είναι, κατά τη γνώμη μας, μια ανθρωπιστική πράξη. Είναι ένα έγκλημα που έχει ήδη κοστίσει πολλούς θανάτους κατά μήκος των διαδρομών», κατέληξε.

Οι συντηρητικοί θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της ΕΕ εναντίον της Ουγγαρίας

Οι συντηρητικοί της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης η οποία διαπιστώνει πως η Ουγγαρία παραβιάζει κατ΄ εξακολούθηση τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε αργά χθες και ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η απόφαση αυτή είναι ασυνήθιστη για τον Κουρτς δεδομένων των στενών σχέσεών του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, που είναι και αυτός υποστηρικτής της σκληρής γραμμής όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Ο Κουρτς έχει πει πως ελπίζει να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις αυτές προκειμένου να οικοδομήσει γέφυρες ανάμεσα στα δυτικά και ανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία έχουν συγκρουστεί για τη μετανάστευση και άλλα θέματα.

Οι πέντε συντηρητικοί ευρωβουλευτές της Αυστρίας είναι ένα μικροσκοπικό κλάσμα της πλειοψηφίας των δύο τρίτων που απαιτείται στο Ευρωκοινοβούλιο, που διαθέτει 750 έδρες, προκειμένου να εγκριθεί η διαδικασία του λεγόμενου Άρθρου 7. Κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνηση μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις όπως η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας.

«Οι Αυστριακοί (συντηρητικοί) βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ επειδή πιστεύουμε πως δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί στην κυριαρχία του νόμου και της δημοκρατίας και άρα είναι σημαντικό οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον της Ουγγαρίας να ξεκαθαρίσουν», δήλωσε ο Κουρτς στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF.

Σημειώνεται ότι το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς ανήκει στην ίδια συντηρητική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως και το Fidesz του Όρμπαν. Η Αυστρία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τα τέλη του έτους.

O Κουρτς εμφανίστηκε να προτείνει ότι και άλλες χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία του Άρθρου 7.

«Δεν πρέπει μόνο να ρίξουμε μια στενότερη ματιά στην Ουγγαρία αλλά όταν βλέπουμε την κατάσταση στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, όπου πρόσφατα σημειώθηκε δολοφονία ενός δημοσιογράφου, και εκεί επίσης πρέπει να δούμε από πολύ κοντά», κατέληξε.

Τι προβλέπει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέθεσε στο τέλος του 2017 στην ευρωβουλευτή της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούντιθ Σαργκεντίνι από την Ολλανδία, να συντάξει μια έκθεση αναφορικά με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Η εν λόγω έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι από το 2010 μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν παραβιάζει τις «αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου», όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 6 της Συνθήκης της ΕΕ.

Ο Βίκτορ Όρμπαν κατηγορείται ότι έχει καταφέρει να επιβάλει μέσω συνταγματικής αναθεώρησης μια σειρά μέτρων που αποκλείουν το θεσμικό έλεγχο στην κυβέρνησή του, περιορίζοντας την εξουσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ελέγχοντας εμμέσως και αμέσως τα Μέσα Ενημέρωσης και συντηρώντας έναν κρατικό μηχανισμό που λειτουργεί μόνο για την πολιτική επιβίωση του ίδιου.

Επίσης η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση Όρμπαν δεν έχει δείξει την «αλληλεγγύη», που προβλέπεται επίσης από τη Συνθήκη, απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία αρνούμενη να δεχθεί έστω και έναν πρόσφυγα στο έδαφός της, ενώ κάνει λόγο και για επιθέσεις σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της έκθεσης Σαργκεντίνι ως «κυνήγι μαγισσών», που «στηρίζονται σε ανακρίβειες και σφάλματα».

Το άρθρο 7 της Συνθήκης μπορεί να ενεργοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πλειονοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων Ευρωβουλευτών. Προς το παρόν τα κόμματα της Αριστεράς, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν τα συμπεράσματα της έκθεσης Σαργκεντίνι, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο του ΕΚ εμφανίζεται διχασμένο.

Σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίσει την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 7, το Συμβούλιο της ΕΕ (ήτοι τα κράτη – μέλη) αποφασίζει με πλειονοψηφία τεσσάρων πέμπτων την έναρξη διαδικασιών ώστε να επιβεβαιώσει ότι το εν λόγω κράτος-μέλος παραβιάζει τις αρχές που μνημονεύονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1, και να του απευθύνει κατάλληλες συστάσεις. Το Συμβούλιο, προτού προβεί στη διαπίστωση αυτή, ακούει το εν λόγω κράτος μέλος και δύναται, αποφασίζοντας με την ίδια διαδικασία, να ζητήσει από ανεξάρτητες προσωπικότητες να υποβάλουν εντός εύλογης προθεσμίας έκθεση για την κατάσταση στο εν λόγω κράτος - μέλος
Στη συνέχεια, το Συμβούλιο, συνερχόμενο υπό τη σύνθεση αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, αποφασίζοντας ομόφωνα μετά από πρόταση του ενός τρίτου των κρατών μελών ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφού λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δύναται να διαπιστώσει την ύπαρξη σοβαρής και διαρκούς παραβίασης από κράτος μέλος αρχών που μνημονεύονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6, αφού καλέσει την κυβέρνηση του εν λόγω κράτους μέλους να υποβάλει τις παρατηρήσεις της. Εφόσον γίνει η διαπίστωση, το Συμβούλιο δύναται να αποφασίσει, με ειδική πλειοψηφία, την αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων, όπως του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο της ΕΕ, έναν εικονικό αποκλεισμό από το «ευρωπαϊκό παιχνίδι».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, το άρθρο 7, η «πυρηνική βόμβα της Συνθήκης της ΕΕ» όπως αποκαλείται, έχει ενεργοποιηθεί μόλις μία φορά, το 2017 για την Πολωνία.