ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Ο Ζάεφ και το τηλεγράφημα της οργής για τη… «μία Μακεδονία»

Σκοπιανό: Ο Ζάεφ και το τηλεγράφημα της οργής για τη… «μία Μακεδονία»

Σκοπιανό | Ζόραν Ζάεφ | Αλέξης Τσίπρας: Παίζει με τα νεύρα της κυβέρνησης ο Ζάεφ – Έντονη ενόχληση του Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις του Σκοπιανού ομολόγου του – Διπλωματική παρέμβαση της Αθήνας για το κατάπτυστο και προκλητικό δημοσίευμα περί «μίας και μοναδικής Μακεδονίας»

Την οργή αλλά και την υπομονή της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως δοκιμάζει το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, επιχειρώντας με τον πλέον αδιάντροπο τρόπο να υποστηρίξει, ότι μόνο τα Σκόπια έχουν δικαίωμα να λέγονται Μακεδονία.

Με ένα λόγο που θύμισε κατά πολύ τις αλυτρωτικές «ιαχές» του ακραίου εθνικιστή προκατόχου του, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο κ. Ζάεφ παραχώρησε συνέντευξη στο σκοπιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο, στην οποία μεταξύ άλλων φερόταν να λέει πως «η βόρεια Ελλάδα είναι Ελλάδα, η δυτική Βουλγαρία είναι Βουλγαρία. Υπάρχει μόνο η δική μας Μακεδονία και καμία άλλη στον κόσμο».

Όπως ήταν αναμενόμενο και λογικό, η αντίδραση της Αθήνας και ειδικότερα του Αλέξη Τσίπρα δεν άργησε να’ ρθει: Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε άμεση διπλωματική παρέμβαση, διά της οποίας το ειδησεογραφικό πρακτορείο της γείτονος αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ.

Η ελληνική κυβέρνηση, δικαίως του λόγου, έδειξε την έντονη δυσαρέσκειά της για το ύφος και το ήθος των λεγομένων του κ. Ζάεφ, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να πείσει ακόμη και τις πλέον ακραίες ομάδες πολιτών χώρας του να προσέλθουν μαζικά στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου για το ονοματολογικό, τα έκανε «μούσκεμα».

Επί της ουσίας, η στάση της Ελλάδας μετά και αυτή τη συνέντευξη – φιάσκο, θέτει τον κ. Ζάεφ προ των ευθυνών του και τούτο γιατί φαίνεται πως τελικά ο ίδιος λησμονεί πως η όλη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό εδράζεται πρωτίστως στην καλή θέληση και προαίρεση της ελληνικής πλευράς.

Το χρονικό μιας απαράδεκτης ενέργειας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων MKD λίγο μετά την επίσημη επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο αργά την Πέμπτη (20/9) και τη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, έκανε λόγο για «μία και μοναδική Μακεδονία». Όπως όμως έγινε αργότερα γνωστό, το περιεχόμενο της συνέντευξης τροποποιήθηκε στην ιστοσελίδα του σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε από τις επίμαχες δηλώσεις.

Το επίμαχο απόσπασμα πριν αλλάξει:

0235

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αρχική έκδοση της συνέντευξης πριν τροποποιηθεί, στην ερώτηση του δημοσιογράφου του σκοπιανού πρακτορείου για την άποψη του περί του διχασμού των Σκοπιανών της Διασποράς σχετικά με το επερχόμενο δημοψήφισμα και την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ο Ζόραν Ζάεφ είχε απαντήσει:

«Λυπάμαι πραγματικά που ο διχασμός στη Διασπορά είναι μεγαλύτερος από ό,τι στο εσωτερικό της χώρας σε σχέση με το δημοψήφισμα. Στα Σκόπια η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα ψηφίσει «Ναι», ωστόσο πιστεύω ότι και το μεγαλύτερο μέρος της Αντιπολίτευσης θα ψηφίσει επίσης «Ναι» και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι θετικό.(…) Θα ήθελα να τονίσω σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρη τη σκοπιανή διασπορά ότι η Μακεδονία επιτέλους θα εκπληρώσει το όνειρο των πατεράδων και των παππούδων μας. Να γίνουμε μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλον τον κόσμο, μια χώρα όπου ζει ο Μακεδονικός λαός, ο οποίος θα αναγνωρίζεται από όλους, με επιβεβαιωμένη ταυτότητα που κανείς δε θα μπορεί να αρνηθεί ποτέ και με αναγνωρισμένη Μακεδονική γλώσσα. Κανείς δε θα μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη της Μακεδονικής ταυτότητας πλέον! Πρέπει όλοι μας να είμαστε περήφανοι για αυτό», επισήμανε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Μοιράζομαι και κατανοώ τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας στη Διασπορά σχετικά με τη σύνθετη ονομασία και με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία», γεγονός που δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό. Αλλά δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία παρά η δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δε θα υπάρξει άλλη στον κόσμο. Γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον που πρόκειται να προσφέρουμε στο κράτος μας, αλλά πρωτίστως στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές, πιστεύω ότι υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος για να ενωθούμε. Με αυτά τα λόγια θέλω να παροτρύνω τους πάντες. Ανεξάρτητα από το αν είμαστε εγγεγραμμένοι στους καταλόγους και εάν έχουμε σκοπό να ψηφίσουμε ή όχι, νομίζω ότι η Μακεδονία έχει ανάγκη από τη στήριξη της Διασποράς. Αλλά αυτή τη φορά είναι σημαντικό όλοι, ανεξάρτητα από το που βρισκόμαστε, πίσω στην πατρίδα ή στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Αμερική ή την Ευρώπη, οφείλουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη μοναδική εναλλακτική λύση για την Μακεδονία», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Έπειτα από πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης η επίμαχη δήλωση έχει αλλάξει σε «όλοι γνωρίζουμε σήμερα ότι μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα μέρος στη Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα βρίσκεται στη χώρα μας. Και κανείς δε θα προσπαθήσει ποτέ να αρνηθεί ξανά τη Μακεδονία μας. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρεια» κάνει διάκριση και επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν περιοχές στη Βουλγαρία και την Ελλάδα που ονομάζονται Μακεδονία».

Το απόσπασμα της συνέντευξης όπως τροποποιήθηκε:

0236

Διαβάστε επίσης: