ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Παπαδήμος: Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο

Λ. Παπαδήμος: Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο

Τη συμβολή όλων ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, που διήρκησε περίπου μία ώρα.

Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε από τους υπουργούς «συνεργασία και αλληλεγγύη» και έθεσε το στόχο της κυβέρνησης που είναι η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο για να πραγματοποιήσουμε ένα δύσκολο έργο και χρειάζεται η συμβολή όλων», τόνισε ο κ. Παπαδήμος, που αναφέρθηκε στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. «Τα τελευταία δύο χρόνια έγινε μεγάλη προσπάθεια με καλό αποτέλεσμα για τη μείωση των ελλειμμάτων αλλά σήμερα έχει προκύψει ένα πιστωτικό πρόβλημα με την καταβολή της 6ης δόσης και την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας», προσέθεσε.

Επίσης, ανακοίνωσε στα μέλη της κυβέρνησης ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκροτήσει Κυβερνητική Επιτροπή, με την οποία θα έχει καθημερινή συνεργασία και ζήτησε σημειώματα από κάθε υπουργό , ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα αναγνωστούν τη Δευτέρα το απόγευμα στη Βουλή, ενώ στόχος είναι η ολοκλήρωσή τους μέχρι την Τετάρτη. Άλλωστε, τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά, ενώ την επόμενη εβδομάδα κορυφώνονται και οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στο 8,9% το έλλειμμα

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας και έθεσε ως προτεραιότητα την κατάρτιση του προϋπολογισμού, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Ο Σταύρος Δήμας ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών για το ύψος του φετινού ελλείμματος και για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, με τον κ. Βενιζέλο να απαντά ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 8,9%, ενώ όσον αφορά το PSI, αν δεν επιτευχθεί συμμετοχή 100%, πιθανόν θα υπάρξει μια «τρύπα» που θα πρέπει να καλυφθεί.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση, ο κ. Παπαδήμος είχε ημίωρη συνεργασία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το οικονομικό επιτελείο.