ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Spiegel: Η Ελλάδα ξεκινά εκστρατεία για γερμανικές αποζημιώσεις 280 δισ. ευρώ – Το σχέδιο του Τσίπρα

Spiegel: Η Ελλάδα ξεκινά εκστρατεία για γερμανικές αποζημιώσεις 280 δισ. ευρώ – Το σχέδιο του Τσίπρα

Εκστρατεία για την επιστροφή πολεμικών αποζημιώσεων ύψους 280 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».

Το Der Spiegel δημοσιεύει στη διαδικτυακή του σελίδα άρθρο με τον τίτλο «Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισ. από την Γερμανία», αναφέροντας πως η ελληνική κυβέρνηση, μετά το τέλος των μνημονίων, είναι έτοιμη να προχωρήσει το ζήτημα των επανορθώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως αναφέρει το γερμανικό μέσο, η Αθήνα είναι έτοιμη, ακόμη και εντός του επόμενου μήνα, να ξεκινήσει μία «εκστρατεία» διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων. Ο φάκελος με την υπόθεση είχε μείνει στα «συρτάρια» λόγω της οικονομικής στήριξης που λάμβανε η χώρα από την Ε.Ε., όμως πλέον, θεωρείται, κατάλληλη η χρονική συγκυρία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έκθεση επί του ζητήματος θα έρθει και θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Η εν λόγω έκθεση θα ορίζει πως η Ελλάδα δικαιούται επανορθώσεις 269,5 δισ. ευρώ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ποσό αυτό προστίθεται το κατοχικό δάνειο ύψους 10,3 δισ. ευρώ, βάσει υπολογισμών από τα τέλη 2014.

Η έκθεση είναι έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016, σημειώνει το περιοδικό, συμπληρώνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει αλλάξει στάση επί του ζητήματος και είναι έτοιμος να στείλει την έκθεση στη Βουλή.

Μετά την επικύρωσή της, η Ελλάδα θέλει να ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης επί των θέσεών της, ανά τον κόσμο. Θέλει να μιλήσει στη Γερμανία, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον ΟΗΕ.

Επόμενη φάση η Αθήνα θα ζητήσει από το Βερολίνο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις, όμως οι Γερμανοί έχουν από καιρό απορρίψει μία τέτοια πιθανότητα, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει νομικό δικαίωμα να διεκδικεί αποζημιώσεις για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή η αναμενόμενη άρνηση είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αναφέρει το Spiegel.

«Το ζήτημα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του Γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου στην Αθήνα. Ενδεικτικό είναι ότι ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα επισκεφθεί το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός: Σειρήνες πολέμου σε όλη την Ελλάδα - Δείτε γιατί

Ειρήνη Λαγούδη: «Είμαι αθώος, δεν ισχύει τίποτα», δηλώνει ο πρώην σύντροφός της