ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική «θύελλα» - Τσίπρας για Καμμένο: «Στις ΗΠΑ έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται Πάνος»

Κυβερνητική «θύελλα» - Τσίπρας για Καμμένο: «Στις ΗΠΑ έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται Πάνος»

Αλέξης Τσίπρας | Πάνος Καμμένος | Ειδήσεις: Ο πρωθυπουργός κατεβάζει τους τόνους μετά την «ομοβροντία» δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας για τα όσα είχε πει στις ΗΠΑ - Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ - Οι αντιδράσεις και το παρασκήνιο

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έχει βάλει για τα καλά πλέον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά και τα όσα είπε στους Αμερικανούς για το plan B σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και για τις βάσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το σφοδρό κύμα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Καμμένου εντός και εκτός της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε με αρκετή δόση χιούμορ ως προς τις δηλώσεις του κυβερνητικού του εταίρου.

Εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν έχει μιλήσει με τον Πάνο Καμμένο (σ.σ. ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ), σχολίασε σε χιουμοριστικό τόνο: «Έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται "Πάνος", λέγεται "Michael"».

Παράλληλα, σε ερώτημα αναφορικά με τον κ. Καμμένο και το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμπαν στη συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων να επανέλθουν στο θέμα τον Μάρτιο.

Νωρίτερα, πάντως, οι Νίκος Παππάς, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Ξυδάκης, Παναγιώτης Ρήγας και Γιώργος Κυρίτσης είχαν εξαπολύσει σφοδρότατα πυρά κατά του υπουργού Εθνική Αμυνας, αλλά και από εχθές του απάντησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου αρκέστηκε σε μια non paper ανακοίνωση που απλά υπενθυμίζει τη στάση της Ελλάδας αναφορικά με την συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό που δεν γνωρίζει κανείς και δεν έχει διευκρινιστεί από καμία πλευρά είναι αν τα όσα είπε ο κ. Καμμένος στις ΗΠΑ αποτελούν προσωπικές του απόψεις ή αν είναι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Αν για παράδειγμα, οι προτάσεις Καμμένου είναι σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση δια των αρμοδίων οργάνων να διευκρινίσει στον ελληνικό λαό τι έχει αλλάξει στην εθνική γραμμή έναντι των Σκοπίων και της συμφωνίας.

Αν πάλι, ο πρωθυπουργός είχε άγνοια, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ακόμα σοβαρότερο κυβερνητικό ρήγμα.

Διότι πώς είναι δυνατόν ο κ. Καμμένος να μεταφέρει δικές του απόψεις περί plan B και να προτείνει νέες αμερικανικές βάσεις σε ελληνικό έδαφος. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν είναι δική του απόφαση, ούτε αρμοδιότητα.

Κοτζιάς: Καλό θα ήταν να μη μιλάει πολύ

Στην τελετή για την ψηφιακή αναβάθμιση του υπουργείου Εξωτερικών ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε με νόημα:

«Ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει», ενώ αμέσως μετά ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής απάντησε: «Αυτό, αγαπητέ Νίκο, ισχύει για όλους τους υπουργούς, νομίζω. Έτσι δεν είναι; Δεν έπρεπε να αφορά μόνο τον υπουργό Εξωτερικών, νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί πάντα πρέπει να μιλάνε μετρημένα ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή».

Ξυδάκης: Ο Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση και στη χώρα

Ο Νίκος Ξυδάκης εκτόξευσε βέλη εναντίον του Πάνου Καμμένου και έκανε λόγο για συμπεριφορές που φτάνουν στα όρια έλλειψης θεσμικής κομψότητας.

«Ο κ. Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον News24/7.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που την επέβαλαν το 2015. «Αν θέλεις να βοηθήσεις τη Συμφωνία των Πρεσπών βοηθάς για λίγο και την κυβέρνηση», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του Ποταμιού ενώ προειδοποίησε τον Π. Καμμένο ότι «προσπαθώντας να αποδυναμώσεις την κυβέρνηση μπορεί τελικά να την δυναμώσεις».

Ρήγας: Όλοι να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε

Το «γάντι» στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο ρίχνει ο ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Ρήγας σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Σχολιάζοντας τα όσα έχει πει και προτείνει στις ΗΠΑ ο ΥΕΘΑ ειδικά για το θέμα της Συμφωνίας των Σκοπίων, ο Πάνος Ρήγας «συνιστά» σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε, ενώ στο θέμα της Συμφωνίας τονίζει ότι «η Συμφωνία (των Πρεσπών) θα κριθεί στη Βουλή, θα κριθεί ποιοι θα πάρουν θέση, όλοι οι βουλευτές».

«Είναι ένα θέμα εθνικό, όπου θα κριθούν όλοι, εάν έχουν διάθεση να επιλύσουν προβλήματα και να δώσουν άλλη προοπτική στη χώρα. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι σε αυτό, δεν υπολογίζουμε τίποτε άλλο παρά μόνο το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας, ενώ σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες τοποθετήσεις από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας σημείωσε: «Με τους ΑΝΕΛ είχαμε και έχουμε πολιτικές διαφορές και διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και αφετηρίες. Αυτό είναι δεδομένο. Σε αυτά τα θέματα θα κριθούν όλα μέσα στη Βουλή. Για εμάς είναι δεδομένο ότι αυτή η συμφωνία μπορεί και έχει τη δυνατότητα να περάσει μέσα από τη Βουλή, εφόσον ολοκληρωθούν όλα στην ΠΓΔΜ. Η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ και το μεγάλο διακύβευμα ήταν να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, από τα μνημόνια και να σταματήσει η διαφθορά που υπήρχε μεταξύ πολιτικού συστήματος, οικονομικού συστήματος και ΜΜΕ».

«Παρακολουθώ προσεκτικά όλα αυτά που λέγονται. Θα συνιστούσα σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε. Από εκεί και πέρα ό,τι νομίζει, ό,τι εκτιμά ο καθένας στη βάση των απόψεων, αλλά λαμβανομένων υπόψη και των εθνικών συμφερόντων, εκεί θα κριθούν όλα στη Βουλή. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βάζει θέμα ή να αμφισβητήσει την κυβέρνηση ας το κάνει».

Διαβάστε επίσης:

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας πρότεινε ο Καμμένος να χτιστούν νέες βάσεις των ΗΠΑ

Κυρίτσης: Σπασμωδικές και ενοχλητικές ενέργειες

«Αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική δεν είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Προφανώς είναι ο υπουργός Εξωτερικών», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στον realfm 97,8.

«Οι ενέργειες αυτές είναι λίγο σπασμωδικές... Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με μία λογική στη βάση της οποίας η Ελλάδα θα αποτελούσε ένα γενικό ορμητήριο των ΗΠΑ για όποιες επιδιώξεις τους στην περιοχή. Νομίζω ότι εάν υπάρχει μία χώρα με σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή αυτή είναι η Ελλάδα.

Είναι ενοχλητικό και προβληματικό, αλλά δεν νομίζω ότι επηρεάζει την εικόνα της χώρας προς τα έξω και το πώς γίνεται η εξωτερική πολιτική. Σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση».

Μητσοτάκης για Τσίπρα: Δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγξει τον υπουργό του

Αντιδράσεις, ωστόσο, υπήρξαν και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε ολομέτωπη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την ως «παρακμιακό θίασο», με αφορμή τις προτάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για Plan B στο Σκοπιανό κόντρα στις επίσημες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών.

«Σε μια εποχή που το βασικό ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση θυμίζει παρακμιακό θίασο. Η εικόνα ενός αδύναμου πρωθυπουργού που δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγξει τον Υπουργό Άμυνας είναι απλά θλιβερή» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που σκανδαλώδεις υποθέσεις γύρω από το Προσφυγικό, τη Δ.Ε.Η., την Ε.Ρ.Τ., έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας. Το μόνο που επιβεβαιώνεται ότι απασχολεί τους κ. Τσίπρα και Καμμένο είναι πώς θα παραμείνουν για λίγο ακόμα στις καρέκλες τους. Για αυτό και ανέχεται ο ένας τους εκβιασμούς του άλλου», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η πατρίδα μας, όμως, στο μεταξύ χάνει δύναμη, σοβαρότητα και αξιοπιστία. Διασύρεται διεθνώς. Μέχρις εδώ. Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί το συντομότερο από αυτό το συνονθύλευμα του κυνισμού και της ανικανότητας που παριστάνει την κυβέρνηση. Οι Έλληνες θέλουν και μπορούν να ξαναβρούν, επιτέλους, το δρόμο του αληθινού πατριωτισμού, της αξιοπιστίας, της σοβαρότητας και της προόδου», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε το tweet με τη δήλωση on camera του προέδρου της ΝΔ:

Μαξίμου: Θρασύς ο Μητσοτάκης με τζόκερ τη Σπυράκη και αρλεκίνο τον Γεωργιάδη

«Ο κ. Μητσοτάκης, αφού έστειλε στα καφέ των Βρυξελλών το ισχυρό του τζόκερ, την εκπρόσωπό του κα Σπυράκη, προκειμένου να καθησυχάσει τον κο Ζάεφ ότι είναι υπέρ της λύσης, στη συνέχεια εντός Ελλάδας άλλαξε γραμμή για χάρη του αρλεκίνου των τηλεπαραθύρων, ακροδεξιού Αντιπροέδρου του, κ. Γεωργιάδη», σχολίασαν σχετικά οι κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στον πρόεδρος της ΝΔ.

«Και ενώ όλη η Ευρώπη έχει πάρει χαμπάρι ότι ο κος Μητσοτάκης δεν πολιτεύεται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά με το άγχος της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, στην οποία έχει παραδώσει τα κλειδιά, έχει το θράσος να κατηγορεί την κυβέρνηση που βγάζει τη χώρα από την κρίση, ενισχύει το γεωπολιτικό της ρόλο και σταθεροποιεί τα Βαλκάνια», πρόσθεσαν κύκλοι του Μαξίμου.

«Κάποιος να του πει επειγόντως, όταν κάνει δηλώσεις στο autocue, να μην κοιτάει το είδωλό του στον καθρέφτη», κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

ΝΔ: Να μας πει το Μαξίμου αν οι ανακοινώσεις του εκπροσωπούν και τους ΑΝ.ΕΛ.

Στην κυβέρνηση ανταπάντησε τελικώς το βράδυ της Πέμπτης η Πειραιώς, σηκώνοντας για ακόμα μία φορά το γάντι στην απάντηση – επίθεση της κυβέρνησης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το αν ενισχύεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας με την εθνική ντροπή της Μόριας, την εξωτερική πολιτική του κ. Καμμένου και την εξαγορά της ανύπαρκτης εταιρείας του φίλου του κ. Ζάεφ από τη Δ.Ε.Η., το γνωρίζουν ήδη οι πολίτες», απαντά η ΝΔ στο Μαξίμου και προσθέτει: «Κατά τα λοιπά, στις κατάπτυστες ανακοινώσεις που εκδίδει το Μέγαρο Μαξίμου καλό θα ήταν να διευκρινίζεται στο εξής αν εκπροσωπούνται και οι ΑΝΕΛ», ανέφερε σε σχόλιό της η ΝΔ.

Διαβάστε επίσης:

Μπακογιάννη: Ο Τσίπρας έπρεπε να είχε αποπέμψει τον Καμμένο