ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιους πρέπει να πείσει ο Σαμαράς

Ποιους πρέπει να πείσει ο Σαμαράς

Εσωκομματικό «μασάζ», παρά συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναμένεται να θυμίζει η σημερινή σύγκλιση του οργάνου, το μεσημέρι στις 13:00, στην αίθουσα της Γερουσίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, καλείται να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο ακροατήριο.

Πρέπει καταρχάς να μεταπείσει «γαλάζιους» βουλευτές, όπως τον Πάνο Καμμένο, που φέρονται έτοιμοι να μην παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης προς την νέα κυβέρνηση Παπαδήμου.

Πρέπει επίσης να κατευνάσει μερίδα των στελεχών του, όπως τον Γραμματέα Συνδικαλισμού Γιάννη Μανώλη, που αντιδρούν ανοιχτά στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Πρέπει τέλος, να «απολογηθεί» σε ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης της παράταξης, που βλέπει με δυσπιστία την κεντρική επιλογή να στηριχθεί το νέο σχήμα και από υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, αφού έτσι εκτιμούν πως το κόμμα έκανε στροφή 180 μοιρών στα όσα έλεγε και υποσχόταν τα δύο περασμένα χρόνια.

Έχοντας στη φαρέτρα του τις ενθαρρυντικές πρώτες μετρήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων, αλλά χωρίς διάθεση να τις μνημονεύσει, όπως δεν το έχει κάνει ποτέ μέχρι σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς, θα επιχειρήσει να απευθυνθεί ταυτόχρονα και να μεταπείσει και τις τρεις παραπάνω ομάδες των αντιδρούντων, απαριθμώντας του λόγους για τους οποίους ο ίδιος αισθάνεται προσωπικά ικανοποιημένος από τις εξελίξεις ενώ θα επιχειρήσει να καταστήσει σαφές, πως οι θέσεις και το πρόγραμμα του κόμματος δεν έχουν αλλάξει στο ελάχιστο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα εξηγήσει προς πάσα κατεύθυνση πως πρέπει να πιστωθούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως:

1. Η απόσυρση της πρότασης για δημοψήφισμα που αναστάτωσε Ελλάδα και Ευρώπη και το οποίο θα έβαζε τον τόπο σε τεράστιους κινδύνους, θέτοντας εν αμφιβόλλω ακόμη και την παραμονή της χώρας μας στην Ε.Ε.

2. Η αποχώρηση Παπανδρέου από τον πρωθυπουργικό θώκο αλλά και του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία, 2 μόλις χρόνια μετά την συντριπτική του νίκη από μια ΝΔ που είχε να αντιμετωπίσει και εσωτερικές αλλαγές και ανακατατάξεις

3. Η άμεση διενέργεια των εκλογών, στις 19 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που «κλείδωσε» στην κοινή συνάντηση Παπούλια-Παπανδρέου-Σαμαρά και η οποία από κανέναν έως σήμερα δεν έχει επιχειρηθεί δημοσίως να μετατεθεί για αργότερα

4. Το ότι το νέο σχήμα, πέραν της περιορισμένης του χρονικής διάρκειας, έχει και περιορισμένες αλλά κρίσιμες για την πατρίδα αρμοδιότητες, όπως να απελευθερωθεί η 6η δόση του δανείου, να υπογράψει την συμφωνία της 26ης και να διαπραγματευτεί το PSI.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς θα επαναλάβει ότι η ΝΔ δεν συγκυβερνά και πως παραμένει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, καθησυχάζοντας όλους όσοι φοβούνται πως η παράταξη θα μπει δίχως λόγο στο κάδρο και θα εξηγήσει πως η ΝΔ ως υπεύθυνο κόμμα έκανε το καθήκον της, εδώ που είχε φέρει τα πράγματα ο κ. Παπανδρέου για να μη βάλει τη χώρα σε περιπέτειες.

Ο αρχηγός της ΝΔ, θα ξεκαθαρίσει πως ο ίδιος δεν είναι πρόθυμος να πει «ναι» στη λήψη νέων μέτρων ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει να στείλει εκ νέου το μήνυμα στο εξωτερικό πως «υπάρχει και εθνική αξιοπρέπεια», δίχως να μπλοκάρει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς οι πιέσεις των εταίρων μας για έγγραφες εγγυήσεις εντείνονται.