ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ για Κοτζιά: Να εφαρμοστεί στο ακέραιο η Συμφωνία των Πρεσπών

Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ για Κοτζιά: Να εφαρμοστεί στο ακέραιο η Συμφωνία των Πρεσπών

«Υποστηρίζουμε σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας και προτρέπουμε στους ηγέτες να αρθούν πάνω από τα κομματικά τους συμφέροντα», σημειώνει με... νόημα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και ευχαριστεί τονΝίκο Κοτζιά για τη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό, τονίζοντας, όμως, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την «πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας» για την επίλυση του ονοματολογικού.

«Παρακολουθούμε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και τον ευχαριστούμε για την ιδιαίτερη αφοσίωση που έδειξε στην ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και για τη συμβολή του στην επίτευξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη ‘Μακεδονία’ να πάρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Καθώς το κοινοβούλιο της ‘Μακεδονίας΄ συνεχίζει τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα ως ένα πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

Γιοχάνες Χαν: Ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Είναι «ζωτικής σημασίας» να διατηρηθεί η πολιτική κληρονομιά του Νίκου Κοτζιά και ειδικά η Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε σε ανάρτησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, σχολιάζοντας την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρώην υπουργό Εξωτερικών για την «την αποδεδειγμένη ηγεσία του στους τομείς συνεργασίας μας».

«Ευχαριστώ τον Νίκο Κοτζιά για την αποδεδειγμένη ηγεσία του στους τομείς συνεργασίας μας. Τώρα είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η πολιτική του κληρονομιά - ειδικά η συμφωνία των Πρεσπών» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.