ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί οι Ευρωπαίοι εμμένουν στην αλλαγή των Συνθηκών

Γιατί οι Ευρωπαίοι εμμένουν στην αλλαγή των Συνθηκών

Σκληρή γραμμή φαίνεται να υιοθετούν οι Ευρωπαίοι εταίροι σε σχέση με την αναμόρφωση των Συνθηκών που αφορούν στη λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και την συμμετοχή των χωρών στο ευρώ.

Το Βερολίνο συντηρεί τη συζήτηση για την αναμόρφωση προς το αυστηρότερο των Συνθηκών της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια και οι εμπειρογνώμονες «δουλεύουν εδώ και ένα μήνα στην κατεύθυνση αυτή».

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί, είναι οι επισημάνσεις στελέχους της κυβέρνησης Μέρκελ ότι οι όποιες αλλαγές στην Συνθήκη της Λισαβόνας -και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 37- «θα πρέπει να επικυρωθούν από… χθες».

Τι ενσωματώνει όμως το άρθρο 37 της Συνθήκης της Λισαβόνας που ενεργοποιεί σε βαθμό κατεπείγοντος τους ειδικούς για την αντικατάστασή του; Το άρθρο 37 παραπέμπει σε ένα άλλο άρθρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 122, το οποίο προβλέπει την «ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ συνεισφορά όλων των χωρών της ΕΕ και όχι μόνο της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που κάποια χώρα της ζώνης του ευρώ αντιμετωπίσει τον κίνδυνο χρεωκοπίας».

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες για τις ισορροπίες σε ολόκληρη την ΕΕ, τα υπουργεία Οικονομικών, υπό τις οδηγίες των ηγετών, φροντίζουν να αποστειρώσουν τις συνθήκες από… επικίνδυνες διατάξεις.

Και ενώ κορυφώνονται οι διεργασίες για την πλήρη αναδόμηση των κειμένων που διέπουν τη λειτουργία της Ευρώπης, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ήδη έχει καταρτίσει το «κατοχυρωμένο πλαίσιο για την έξοδο των απείθαρχων δημοσιονομικά χωρών από το ευρώ».

Σε ανάλογο βαθμό ωρίμανσης βρίσκεται –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- και η φόρμουλα για την επιτήρηση της Ελλάδας από την… μόνιμη αντιπροσωπεία.

Την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες επιμένουν στο θέμα των έγγραφων διαβεβαιώσεων από την ελληνική πολιτική ηγεσία για την τήρηση των συμφωνηθέντων. Μια εμμονή που υποστηρίζεται πλέον από τουλάχιστον πέντε κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

Έγκυρη πηγή που δραστηριοποιείται στην Κομισιόν ανέφερε στο newsbomb ότι «οι υπογραφές θα βρουν χρήση μετά τις εκλογές όποτε κι αν διεξαχθούν…».

Το ίδιο πρόσωπο εκμυστηρευόμενο τις εκτιμήσεις του για την κατάσταση στην Ελλάδα έλεγε πως «ο Παπαδήμος πρέπει να ολοκληρώσει ανεμπόδιστα το PSI…».