Ερρίκος Ντυνάν: Με ξεχωριστά πορίσματα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τα δικά τους πορίσματα τους για το «Ερρίκος Ντυνάν» ανέπτυξαν ΝΔ και ΔΗΣΥ, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, την Τρίτη (06/11/2018).
Ερρίκος Ντυνάν: Με ξεχωριστά πορίσματα τα κόμματα της αντιπολίτευσης
5'

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης κατά την έναρξη της συνεδρίασης πρότεινε ένα κλιμάκιο από μέλη της εξεταστικής επιτροπής να επισκεφθεί την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου ώστε να ενημερωθούν και να αξιολογήσουν τα στοιχεία που έχουν προκύψει σχετικά με τα έγγραφα που ευρέθησαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, δέχτηκε την πρόταση του εισηγητή της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά να ζητηθεί από την κ. Παπασπύρου ένα έγγραφο αναφορικά με τα συγκεκριμένα ευρήματα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Τζαμακλής στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι από το δικό τους πόρισμα προκύπτουν πολιτικές ευθύνες για τους πρώην υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη για παραβίαση του Συντάγματος για την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ εισηγήθηκε ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα.

Ερωτηθείς από το μέλος της Επιτροπής Νίκο Νικολόπουλο για το αν το πόρισμα της Εξεταστικής θα καταλήξει σε Προανακριτική, ο κ. Τζαμακλής απάντησε ότι «οι αρμοδιότητες της Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι η άσκηση διώξεων ούτε η απόφαση για Προανακριτικές» και σημείωσε ότι στην Ολομέλεια της Βουλής που θα συζητηθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, θα υπάρξει εισήγηση για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς αφού σε πολλά σημεία της σημερινής του τοποθέτησης κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχοποιητικά για πολιτικά πρόσωπα, διαφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Τζαμακλή. Όπως είπε αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το θέμα έχει ελεγχθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη και έχουν αποδοθεί ακόμα και ποινές φυλάκισης σε πρόσωπα που ευθύνονταν, ενώ εάν προέκυπταν ευθύνες πολιτικών, οι εισαγγελείς ήδη θα τις είχαν στείλει στη Βουλή. Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι όλες οι κινήσεις και πράξεις πολιτικών προσώπων έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Από την πλευρά της ΔΗΣΥ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου διαφώνησε και αυτή με τις απόψεις και αιτιάσεις του πορίσματος της πλειοψηφίας και υποστήριξε ότι τα όσα έγιναν στο «ιδιωτικό νοσοκομείο» κοινωφελούς χαρακτήρα με μορφή ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν ήταν νόμιμα και δεν ζημίωσαν το δημόσιο συμφέρον. Η κ. Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ότι δεν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα και σημείωσε ότι δεν διαπράχθηκε καμία παράνομη ή επιζήμια πράξη αναφορικά με το Ερρίκος Ντυνάν.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιώργος Λαμπρούλης επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι πρέπει να εξετασθούν οι όποιες καταγγελίες για διαβλητές και παράνομες πράξεις και ταυτόχρονα η έρευνα να επεκταθεί συνολικά στους παράγοντες που διαμορφώνουν την -επικίνδυνη για τον λαό μας- κατάσταση στον χώρο της Υγείας, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. «Το νοσοκομείο το "Ερρίκος Ντυνάν" ήταν μια επιχείρηση της μεγαλύτερης ΜΚΟ στην Ελλάδα, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που πουλούσε τις εργασίες της» είπε ο κ. Λαμπρούλης. Τόνισε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι αναγκαία η διερεύνηση όλων των υποθέσεων και η απόδοση των πολιτικών ευθυνών που φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν αυτές τις υποθέσεις. Το ΚΚΕ θα καταθέσει συνολικό πόρισμα για όλες τις υποθέσεις που εξέτασε η επιτροπή.

Ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα βγάλει δικό του πόρισμα αλλά θα καταθέσει, εντός της εβδομάδας, παρατηρήσεις στο πόρισμα της πλειοψηφίας. Για το συγκεκριμένο θέμα δήλωσε ότι το Ερρίκος Ντυνάν δεν αποτελούσε ούτε ιδιωτική κλινική ούτε δημόσιο νοσοκομείο «ήταν μια sui generis κατάσταση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Είπε ότι υπήρχε διαπλοκή και κακοδιαχείριση στο εν λόγω νοσοκομείο ενώ σημείωσε ότι δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ποινικές ευθύνες υπουργών.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος στην τοποθέτησή του έκανε αναφορά στα λεγόμενα του πρώην υπουργού Υγείας Γιώργου Σούρλα ο οποίος είχε κάνει λόγο για πράξεις και παραλείψεις αναφορικά με το Ερρίκος Ντυνάν, ενώ σημείωσε ότι βουλευτές της ΔΗΣΥ και της ΝΔ σε μία άλλη εξεταστική για τον Γιάννο Παπαντωνίου είχαν κάνει λόγο για σκευωρία, «όπως κάνουν και τώρα».

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας υποστήριξε ότι το Ερρίκος Ντυνάν ήταν ένα μόρφωμα στη νομική του φύση και υπό το καθεστώς της κακοδιαχείρησης οδηγήθηκε νομοτελειακά στον πλειστηριασμό. Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η Ένωση Κεντρώων πιστεύει πως από τούδε και στο εξής είναι απαραίτητος ο διακομματικός χαρακτήρας και η ύπαρξη εισαγγελέα σε όλες τις πράξεις του Δημοσίου ώστε η χώρα να βγει από την κρίση.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος έκανε λόγο για σκάνδαλο αναφορικά με το Ερρίκος Ντυνάν το οποίο ήταν, κατά τη γνώμη του, κοινωφελές ίδρυμα. Όσον αφορά στο θέμα αν θα υπάρξει Προανακριτική υποστήριξε ότι η άποψή του είναι προκαταρκτική εξέταση για όλα τα αδικήματα ανεξαιρέτως. Τέλος αναφερόμενος στο πόρισμα της πλειοψηφίας δήλωσε ότι με βάση αυτό μπορεί να οδηγηθούν κάποιοι να «κάτσουν στο σκαμνί».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή