ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Βερολίνο ο Τσίπρας: Συνάντηση με Σολτς με το βλέμμα στις συντάξεις

Στο Βερολίνο ο Τσίπρας: Συνάντηση με Σολτς με το βλέμμα στις συντάξεις

Στο Βερολίνο βρίσκεται από την Παρασκευή (09/11/2018) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου θα συναντηθεί και με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς με το θέμα των συντάξεων να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, λίγες μόνο μέρες πριν από το έκτακτο Eurogroup.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει και στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο και κατά την ομιλία του αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι είναι η ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ενόψει ευρωεκλογών και η ακροδεξιά καιροφυλακτεί, αυξάνοντας την επιρροή της ιδιαίτερα στις λαϊκές μάζες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικής για την πορεία του προοδευτικού χώρου και με βάση τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επισημάνει την ανάγκη να τεθούν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, της προστασίας της εργασίας, της πολιτικής υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Θα υπογραμμίσει πως μέσα από μια τέτοια στρατηγική, θα δοθεί προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και θα μπει φραγμός στην ακροδεξιά επέλαση, αλλά, όμως, θα σημειώσει πως πέραν αυτών χρειάζονται και τολμηρές αποφάσεις που απαιτούν πολιτικό θάρρος και συνιστούν ιδεολογική ήττα των εθνικισμών.

Ως ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναμένεται να αναφέρει τη
Συμφωνία των Πρεσπών

, για την οποία θα πει ότι είναι ιστορική και αποτελεί μια πολύ σημαντική προοδευτική εξέλιξη για τα Βαλκάνια της νέας εποχής.

Θα επισημάνει πως πάνω σε αυτό το έδαφος μπορούν οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη να βρουν πεδίο συνεργασίας και θα αναφερθεί στα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, όπου μια τέτοια ακριβώς συνεργασία προχωρά με επιτυχία.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε χθες το απόγευμα στο Βερολίνο, για να πάρει μέρος στο συνέδριο του SPD, και το βράδυ είχε συνάντηση με τη Συμπρόεδρο του Die Linke, Κάτια Κίπινγκ.

Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις και θα μιλήσει στο συνέδριο του SPD, σε πάνελ με τη συμμετοχή της προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας Άντρεα Νάλες και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με θέμα «On the Left and successful».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα σήμερα στο Βερολίνο, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

12:00 Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα

13:00 Συνάντηση με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς

14:30 Συνάντηση με την πρόεδρο του SPD Άντρεα Νάλες

16:00 Ομιλία στο Συνέδριο του SPD