Χιωτάκης: Είναι η ώρα ο Δήμος Κηφισιάς να γίνει η πόλη πρότυπο για την Ευρώπη

Newsroom Newsroom

Χιωτάκης: Είναι η ώρα ο Δήμος Κηφισιάς να γίνει η πόλη πρότυπο για την Ευρώπη

Για το αύριο της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές αναφέρθηκε στην ομιλία του, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών με θέμα: «Η Αυτοδιοικητική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Η περίπτωση της Ελλάδας», ο πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Νίκος Χιωτάκης.

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου ΓΑΙΑ Γουλανδρή στην Κηφισιά, ο κ. Χιωτάκης υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα, ο Δήμος Κηφισιάς να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Να γίνει η πόλη πρότυπο για την Ευρώπη. Η πόλη που οι κάτοικοί της θα απολαμβάνουν αυτά που πραγματικά αξίζουν στην καθημερινότητά τους.

«Αν θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι στην πράξη, κι όχι στα λόγια, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτούμε μέσα από τη συμμετοχή μας στα ευρωπαϊκά όργανα και να την ενσωματώσουμε στο μοντέλο λειτουργίας των δήμων μας. Μέσα από τη συμμετοχή μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, είχα τη δυνατότητα να δω στην πράξη πολλές από τις αλλαγές που συντελούνται στις άλλες χώρες σε αυτό το επίπεδο. Τολμώ να πω ότι ζηλεύω τις πόλεις, που δεν έχουν τίποτε παραπάνω από τη Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη, και που έχουν καταφέρει να διασφαλίσουν στους κατοίκους τους καλύτερες συνθήκες καθημερινότητας».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Νίκος Χιωτάκης επικεντρώθηκε στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη χάραξη της στρατηγικής για να γίνουν οι πόλεις «έξυπνες».

«Έξυπνη πόλη είναι η πόλη που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες της ψηφιακής εποχής, για να ικανοποιήσει τους στρατηγικούς της στόχους. Μια πόλη, οικονομικά ανταγωνιστική, κοινωνικά δίκαιη και περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον. Σε μια πόλη της επόμενης δεκαετίας θα πρέπει να προβλέπονται η εξασφάλιση των κοινοχρήστων χώρων για την μετατροπή τους σε πράσινο, η εξοικονόμηση ενέργειας και η εφαρμογή αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού, η σωστή δόμηση και ο έξυπνος σχεδιασμός Δικτύων Υποδομής, η βελτίωση Ενεργειακής Αποδοτικότητας, η προώθηση νέων τεχνολογιών και ήπιων και φιλικών προς το περιβάλλον μορφών μετακίνησης καθώς επίσης και η ορθολογική διαχείριση του ελεύθερου δημόσιου χώρου με εξασφάλιση συνεχούς και επαρκούς συντήρησης, καθαριότητας, ασφάλειας και ελέγχου οποιωνδήποτε μελλοντικών επεμβάσεων στο χώρο αυτό από άλλους φορείς».

Ο πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών τόνισε επίσης ότι ο Δήμος Κηφισιάς τα προηγούμενα χρόνια είχε ξεχωρίσει ως Δήμος προτίμησης για κατοικία και επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι οι γνώσεις και η εμπειρία που απέκτησε από τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών μπορεί να είναι χρήσιμες για την επίτευξη της δημιουργίας του μοντέλου της Έξυπνης Πόλης που θα έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο και σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του.

«Η εμπειρία και οι γνώσεις που απέκτησα τα χρόνια αυτά, που συμμετείχα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, μπορούν να είναι χρήσιμες για την επίτευξη αυτού του οράματος. Έχω τη διάθεση, αλλά και πιστεύω την ικανότητα, να αξιοποιήσω την εμπειρία και τη γνώση αυτή, εφόσον τελικά αποφασίσω να διεκδικήσω ξανά την ανώτερη θέση ευθύνης στο Δήμο Κηφισιάς. Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουμε ποιοτικό άλμα! Να κάνουμε το Δήμο μας να ξεχωρίζει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τα παιδιά μας, τους νέους πολίτες μας, υπερήφανους που θα ζήσουν στην Νέα Ερυθραία, την Εκάλη και τη Κηφισιά στο μέλλον!» κατέληξε ο Νίκος Χιωτάκης

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν με ομιλίες τους επίσης ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης και ο Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή με το κοινωνικό μέρισμα: Δεν ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr

Χιωτάκης: Είναι η ώρα ο Δήμος Κηφισιάς να γίνει η πόλη πρότυπο για την Ευρώπη
01
Χιωτάκης: Είναι η ώρα ο Δήμος Κηφισιάς να γίνει η πόλη πρότυπο για την Ευρώπη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved