ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική για την Υγεία: Στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα των 1.273 σελίδων

Εξεταστική για την Υγεία: Στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα των 1.273 σελίδων

Σε δύο τόμους, 1.273 σελίδων εκτείνεται το πόρισμα της Εξεταστικής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, την Πέμπτη (06/12/2018).

«Υπέρ» ψήφισαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. «Κατά» ψήφισαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ, ενώ οι εκπρόσωποι του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων ψήφισαν «παρών».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, μαζί με το γραμματέα Χάρη Τζαμακλή και τα μέλη Αννέτα Καββαδία και Σάκη Παπαδόπουλο, παρέδωσε την Παρασκευή (07/12/2018) το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τονίζοντας ότι «διαβεβαιώνουμε διά μέσω ημών και το Σώμα ότι όλα τα στοιχεία τα οποία παραθέτουμε μέσα στο πόρισμα είναι τεκμηριωμένα και βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι «πάρα πολλά θέματα τα οποία έρχονται στην επιφάνεια, τεκμηριώνονται και εμπλουτίζονται με στοιχεία στα επιμέρους κεφάλαια αυτού του πορίσματος, κάνουν ευρεία την αίσθηση της κοινής γνώμης, που υπήρχε εξαρχής, ότι σε αρκετούς χώρους στον πολύ κρίσιμο κοινωνικά τομέα της Υγείας υπήρξαν πολύ σοβαρά προβλήματα και ήταν μία από τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία».

Παραλαμβάνοντας το πόρισμα επεσήμανε ότι «είναι ένα πολύ πλούσιο υλικό το οποίο πιστεύω ότι αφουγκράζεται, αντανακλά και εναρμονίζεται με την πάγια εντολή του λαού μας προς τη Βουλή να μην μπαίνουν οι υποθέσεις κάτω απ’ το χαλί και να μην μένουμε στις τυπικές παραγραφικές προθεσμίες κατά το ισχύον Σύνταγμα, αλλά να υπάρχει μία ενδελεχής διερεύνηση, ανεξαρτήτως των τελικών αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων, τα οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να τα προσεγγίσει».

Ο κ. Βούτσης τόνισε πως «σε ό,τι αφορά τη Βουλή, δεν μπορούμε παρά να ακολουθήσουμε τη διαδικασία που ήδη έχει γίνει και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, να ενθαρρύνουμε, δηλαδή, τη Δικαιοσύνη, στέλνοντας ένα πλούσιο υλικό το οποίο θα αποτιμηθεί, πάντοτε στη βάση του δικαιακού μας συστήματος, πάντοτε στη βάση της αρχής ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι τεκμηριωμένης αποδείξεως του εναντίου. Άρα δεν υπάρχει έδαφος για πολιτική εργαλειακή αντιμετώπιση στο πλαίσιο αιτιάσεων, είτε για στοχοποιήσεις, είτε για υποκειμενικές λειτουργίες μελών, εν συνόλω ή εκ της πλειοψηφίας της επιτροπής».

«Έχετε τις πορισματικές αναφορές όλων των πλευρών και της πλειοψηφίας και από πλευράς άλλων συναδέλφων από τη μειοψηφία, για όλο το διάστημα για το οποίο είχε υπάρξει εντολή από πλευράς της Ολομέλειας, αλλά ενδεχομένως, απ’ ότι αντελήφθην, διαβάζοντας και τα πορίσματα από τη μειοψηφία και για διάστημα πέραν αυτού» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)