ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογική σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη - Πλησιάζουν οι κάλπες (vids)

Προεκλογική σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη - Πλησιάζουν οι κάλπες (vids)

Βουλή: Άγρια σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώθηκε στο φινάλε της συζήτησης του προϋπολογισμού, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να συγκρούονται μετωπικά και τη Βουλή να μετατρέπεται σε εκλογικό μπαλκόνι -Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν -Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων

Με 154 ψήφους υπέρ, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019.

Σε σύνολο 297 βουλευτών, που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, 143 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. «Ναι σε όλα» ψήφισε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης στην ψηφοφορία της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2019, όπως και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Η κόντρα του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε πως έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα... μακρά!

Ο πρωθυπουργός, παρά το αρνητικό κλίμα εναντίον της κυβέρνησης δείχνει να έχει στηλώσει τα πόδια και διαμηνύει πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Γνωρίζουν καλά, ωστόσο, ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ημερομηνία λήξης. Τα εσωτερικά προβλήματα είναι πολλά ενώ, η συμφωνία των Πρεσπών και η ψήφισή της από την ελληνική Βουλή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Τσίπρας και Μητσοτάκης έδωσαν την Τρίτη μια πρώτη «προεκλογική» μάχη, με τη Βουλή να θυμίζει προεκλογικό μπαλκόνι.

Τσίπρας: Κ. Μητσοτάκη, είστε ένα κακομαθημένο κολεγιόπαδο

Με επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ για το επεισόδιο με τον Νίκο Βούτση ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε η συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη ήταν ιταμή, αφού προχώρησε σε υπόδειξεις σε εκλεγμένο βουλευτή να περάσει έξω από την αίθουσα. «Να ξεκινήσω με μία παρατήρηση δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο. Παρακολουθώ βουλή από μικρό παιδί, μένω άναυδος, δεν έχω δει ποτέ τέτοια συμπεριφορά, κάποιον να απευθυνεται με τέτοιο αυταρχικό ύφος σε εκλεγμένους βουλευτές», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, «μπορεί να τα βρήκατε έτοιμα και να μιλάτε σαν κακομαθημένο κολεγιόπαιδο που κληρονομήσατε τη θέση από τον πατέρα σας. Δεν είναι τσιφλίκι σας η βουλή των Ελλήνων».

«Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε στην ομιλία του τον ίδιο ολισθηρό δρόμο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της χώρας ότι έκανε συναλλαγή στο θέμα του μακεδονικού, ανέφερε. Η συναλλαγή θέλει δυο. Γιατί δεν κατονομάζετε; Με ποιον έκανα αυτή τη συναλλαγή. Αυτό το ολίσθημα αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αποδεικνύετε ότι είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν και με συνθήματα Μιχαλολιάκου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 8 χρόνια λιτότητας. Τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό», συνέχισε ο Α. Τσίπρας.

«Σήμερα ήρθε μια νέα τροπολογία στη Βουλή των Σκοπίων που λέει ότι αυτό που καθορίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών είναι η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα. Αν ψηφιστεί θα βγείτε να πείτε ότι όσα λέγατε ήταν λόγια του αέρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Για την Αλβανία τόνισε πως αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

«Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής. Μετά από έναν οικονομικό όλεθρο. Μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδώνα. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Η ΝΔ δεν ήταν στην κυβέρνηση όταν το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 15%;

Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ και εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%.

Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;

Που έχετε πάρει αγκαλιά τον κ. Σαμαρά, τον πρωθυπουργό της καταστροφής και επαίρεστε για τα κατορθώματά του», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Μας λέτε ψηφίσατε το χειρότερο μνημόνιο. Θέλετε να συγκρίνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή; Αν συμπεριλάβουμε και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος για τα τρία τελευταία χρόνια, εμείς είχαμε συνολικά μια ήπια προσαρμογή περίπου 6,4 δισ. Εσείς από το 2014 είχατε μέτρα 65 δισ. Η δική σας δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε πιο σκληρή και χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι αλλά οι άνθρωποι που λεηλατήσατε και τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Από το 2010 ως και το 2014, η χώρα απώλεσε το ¼ του εθνικού της πλούτου. Αν το απλώσουμε στην πενταετία, κατά μέσο όρο είχαμε ύφεση 5,5% για κάθε χρόνο. Από το 2015 ως και σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η χώρα στο τέλος του 2018 αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης, με την ανάπτυξη να φτάνει πέρυσι στο 1,5%, φέτος πάνω από 2%, και ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται του χρόνου, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

Προσπαθείτε διαρκώς να φτιάξετε μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να κατασκευάσετε επιχειρήματα. Είχατε στείλει την πέμπτη αξιολόγηση στις καλένδες και το πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτός πορείας, σύμφωνα με τους Θεσμούς.

Είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% σε βάθος τετραετίας και 4% ως το 2060, και μας κατηγορείτε ότι κάναμε το τέταρτο μνημόνιο τη στιγμή που δεν καταφέρατε να πιάσετε όχι το στόχο του 1,5%, ούτε καν θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα για το 2014.

Το πιο εγκληματικό ότι παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση.

Και στελέχη σας καλούσαν σε bank run, ενώ ήσασταν ακόμη εσείς στη κυβέρνηση. Δικά σας στελέχη καλούσαν ενόψει εκλογών τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Έχετε το θράσος να μιλάτε για ανεργία όταν επί των ημερών σας η ανεργία έφτασε στο ιλιγγιώδες 28%. Εμείς, μέσα σε 3,5 χρόνια έχουμε καταφέρει να αποκλιμακώσουμε την ανεργία σήμερα στο 18,3%, έχοντας δημιουργήσει 350.000 νέες θέσεις εργασίας. Το υψηλότερο ποσοστό της ανεργίας ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 επί κυβερνήσεων Σαμαρά.

Το σχέδιο μας είναι να φθάσουμε την ανεργία στο 15% μέσα στην επόμενη διετία και σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, όταν θα ολοκληρώνουμε και την επόμενη τετραετία που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, να έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Στο θέμα των επενδύσεων, στο χώρο της ενέργειας η ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ με το δημόσιο να αποκτά ουσιαστικά δικαιώματα, την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ και την παράλληλη διακράτηση του 51% υπό δημόσιο έλεγχο η ολοκλήρωση των συναλλαγών για τις εταιρείες εμπορίου και υποδομών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες, υπενθύμισε και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά:

Στον κατασκευαστικό κλάδο

Ολοκληρώθηκαν οι οδικοί άξονες, εκείνοι που εσείς είχατε παρατήσει στη μέση και μάλιστα ολοκληρώθηκαν με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους για τα συμφέροντα του δημοσίου, ενώ χθες ο υπουργός υποδομών ανέφερε ότι προχωρούμε εντός του 2019 στην συμβασιοποίηση νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 9,17 δισ.ευρώ

Στον τουριστικό τομέα

Είχαμε σημαντική αύξηση στον συνολικό αριθμό των ποιοτικών τουριστικών μονάδων, γεγονός που συμβάλλει και αυτό στην επίτευξη αλλεπάλληλων ρεκόρ στην προσέλκυση τουριστών και φυσικά στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης.

Ελληνικό

Το έργο στο Ελληνικό, θα εκκινήσει την Άνοιξη του 2019, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το καζίνο και την επίλυση κάποιων τελευταίων γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Επενδύσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής το 2017 οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις ανήλθαν στα 3,59 δισ. ευρώ, στο εννεάμηνο του 2018 είμαστε στα 2,77 δισ. ευρώ.

«Υποστηρίζετε τον μύθο γιατί μόνο με μύθους τρέφεστε, ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, γιατί τα επιτόκια δανεισμού είναι σε απαγορευτικά επίπεδα.

Πρώτον, η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι ημερήσιες συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά και η απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή των θεσμικών και των ιδιωτών επενδυτών στην ανταλλαγή των ομολόγων του PSI που έλαβε χώρα πριν λίγους μήνες δείχνει κατά πόσο είμαστε αποκλεισμένοι ή όχι.

Δεύτερον, το ενδιαφέρον και την θετική διάθεση των επενδυτών για τις επικείμενες εκδόσεις ελληνικών τίτλων, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που κάνω τόσο εγώ όσο και το οικονομικό επιτελείο.

Τρίτον, το επιτόκιο της δεκαετίας, γιατί μόνο αυτό κοιτάτε και όχι τη συνολική καμπύλη των επιτοκίων, κυμαίνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πάνω του 4%, μεταξύ 4,1 και 4,35%.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο δανεισμός είναι πιο ακριβώς ενώ τα δάνεια προς το ΔΝΤ ανέρχονται στο 4,9% και το μέσο κουπόνι των ομολόγων του PSI ήταν στο 4,7%, και των ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα περίπου στο 5%.

Το δεκαετές ομόλογο τέτοια περίοδο πριν την κρίση και τα μνημόνια, ήταν στο 4,80%, ενώ το κόστος των υποχρεώσεων που πρέπει να αντικαταστήσουμε την επόμενη χρονιά είναι από 4,5% έως 5%. Πόθεν προκύπτει, λοιπόν, ότι είναι απαγορευτική η έξοδος;», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα που ξεπερνάει τα 26 δισ. ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε με τους δανειστές αντί για την πρόταση που ήταν του κεντρικού τραπεζίτη, να πάρουμε προληπτική χωρίς ωστόσο να λένε ότι αυτή θα συνοδευόταν από νέο μνημόνιο και νέες δεσμεύσεις.Το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού βρίσκεται στο 1,73%, η μεσοσταθμική διάρκεια στα 18,5 έτη, ενώ οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού, από τους θεσμούς, τονιζόταν ότι το κόστος αναχρηματοδότησης πρέπει να είναι κάτω από 5% με διάρκεια έως 5 έτη.

Δηλαδή ότι για να έχουμε βιώσιμη εξυπηρέτηση και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές θα πρέπει το 5ετές ομόλογο και όχι το 10 ετές, να είναι κάτω από 5%. Σήμερα έχουμε το 10ετές στο 4,3% ενώ το 5ετές όχι μόνο είναι κάτω από 5%, αλλά είναι στο 3,45%. Όταν επιχειρήσατε έξοδο στις αγορές βγήκατε με 5%», συνέχισε.

«Εσείς κύριε Μητσοτάκη, μιλάτε πάντα και σχεδιάζετε πολιτική, εξ ονόματος μιας μικρής μερίδας εχόντων σε αυτό τον τόπο, οι οποίοι όντως επιβαρύνονται περισσότερο αλλά με προφανή στόχο να ελαφρύνονται τα βάρη της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ανάγετε λοιπόν σε γενικό συμφέρον, το συμφέρον των πολύ υψηλών, των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων.

Για το ασφαλιστικό, με το παλιό σύστημα που υπερασπίζεστε, πλήρωναν μέχρι 200 ευρώ 3 στους 10 ασφαλισμένους.

Με το δικό μας ασφαλιστικό, με το νόμο λαιμητόμο, όπως τον αποκαλείτε, πληρώνουν μέχρι 200 ευρώ, 9 στους 10.

Επομένως ένας στους δέκα, επιβαρύνεται όντως περισσότερο. Αλλά εννιά στους δέκα πληρώνουν λιγότερα. Εμείς είμαστε με τους 9 στους 10 και εσείς με τον έναν. Εμείς με τους πολλούς και εσείς με τους λίγους και εκλεχτούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Έπειτα, σημείωσε πως:

Στηρίζουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική ασφάλιση με τη μη περικοπή αλλά και με την αύξηση των συντάξεων για 620.000 συμπολίτες μας, με τη στήριξη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Πρόνοιας και την αύξηση κατά 75% από τον Προϋπολογισμό 2018 και αύξηση κατά 408% από τον Προϋπολογισμό που παραλάβαμε το 2015. Ακόμη με τη διατήρηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που απολαμβάνουν σήμερα 620.000 δικαιούχοι. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης μειώσαμε την ακραία φτώχεια και την παιδική φτώχεια.

«Από το 2015, υπάρχει συνεχής αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, και την έρευνα. Ειδικότερα, για το 2019 προβλέπεται το ποσό των 5.5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ενίσχυση κατά 4.2% σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2018.

Οι συνολικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη στη χώρα ακολουθούν μια αυξητική τάση, σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ για τη χώρα, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Θα εκκινήσει μια νέα διαδικασία για τη διαχείριση μη ρυθμιζόμενων συσσωρευμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών του ιδιωτικού τομέα, τόσο όσον αφορά χρέη προς το δημόσιο όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία», συνέχισε.

Σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία, είπε πως: «Σχεδιάζουμε ένα νέο, μόνιμο πλαίσιο προστασίας, με τη συμβολή του κράτους μέσω του προϋπολογισμού, στο οποίο νέο θα συμμετάσχουν τόσο το δημόσιο, όσο και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες με στόχο την διατήρηση του βασικού περιουσιακού στοιχείου για τα νοικοκυριά, που είναι η πρώτη κατοικία, και τη σταδιακή μετατροπή των "κόκκινων" δανείων σε εξυπηρετούμενα».

Για το όραμα της κυβέρνησης είπε:

Για τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ανασυγκρότηση της παραγωγής, τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας την αύξηση των μισθών, τόσο του κατώτατου όσο και συνολικά, διότι αυτό συνιστά εργαλείο της ανάπτυξης και της αύξησης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Ακόμη τη στήριξη και την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τις μεγάλες θεσμικές τομές που έρχονται με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας και τη νέα αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.

Μητσοτάκης: «Καταψηφίζουμε την Kυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε με το «καλησπέρα» σας και ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν καταψηφίζει μόνο τον προϋπολογισμό, αλλά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνολικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων, των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων, των σκανδάλων και της διαπλοκής».

4660171

Μάλιστα, απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη χθεσινή επίθεση στο ΣΚΑΪ: «Η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης που ακολουθείτε εδώ και πολλά χρόνια. Από την εποχή που ήσασταν ακόμη στην αντιπολίτευση. Μέρος αυτής της στρατηγικής είναι η στοχοποίηση των ΜΜΕ. Έχετε καταγγείλει πρόσωπα και πρωτοσέλιδα, έχετε προεξοφλήσει δικαστικές αποφάσεις, έχετε αποκαλύψει μέχρι και στοιχεία πόθεν έσχες δημοσιογράφων που δεν σας αρέσουν τα γραπτά τους. Η τρομοκρατία θρέφεται μέσα σε μια κοινωνία που -ένα τμήμα της τουλάχιστον- έχει αποκτήσει δυστυχώς ένα αίσθημα ανοχής στη βία. Και για αυτά φέρετε και προσωπική ευθύνη, κ. Τσίπρα».

Για την δική του στάση προανήγγειλε: «Από την πλευρά μου, ένα μόνο θα πω: Όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία στις διαφορετικές απόψεις, τόσο αμείλικτη θα είναι με εκείνους που θα θελήσουν να τις φιμώσουν με τη βία. Και όσοι φαντασιώνονται ένοπλους αγώνες και επαναστάσεις σε βάρος της Δημοκρατίας και των θεσμών να ξέρουν ότι επί των ημερών μας θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Τελεία και παύλα».

Συνεχίζοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λαϊκισμό, δημαγωγία, πολιτική χωρίς αρχές, κομματικούς διορισμούς, αλαζονεία, ανικανότητα, πολιτική για το κόμμα και όχι για την πατρίδα.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι «στις εκλογές που έρχονται, θα κλείσει οριστικά ο θλιβερός κύκλος της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης».

Απευθυνόμενος προς τα έδρανα της συμπολίτευσης είπε «αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνετε στη Βουλή» και πρόσθεσε ότι ο κύκλος της κρίσης θα είχε κλείσει πριν από τέσσερα χρόνια, «αν εσείς κ. Τσίπρα μαζί με τον κ. Καμμένο δεν προκαλούσατε εκλογές με τη σύμπραξη του κ. Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής».

Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «εμποδίσατε την έξοδο απ' το 2ο Πρόγραμμα και παγιδεύσατε τη χώρα σε ένα νέο κύκλο λιτότητας, ζημιώνοντάς την με πάνω από 100 δισ. ευρώ» και παρέθεσε τις δηλώσεις των κ. Ρέγκλινγκ και Βίζερ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση «συνιστούν ένα άτυπο 4ο μνημόνιο με δυσβάσταχτα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% έως το 2060» και πρόσθεσε ότι «υποδεχόμαστε το 2019 με μία κοινωνία που, ύστερα από 29 φόρους, 17 περικοπές συντάξεων και μείωση πραγματικών μισθών κατά 3,5% το 2017, παραμένει φυλακισμένη στην λιτότητα και ενώ τα πλεονάσματα πριονίζουν την οικονομία και μαζί το μέσο εισόδημα».

Τα υπερπλεονάσματα υποστήριξε σημαίνουν: φόροι, φόροι, φόροι...

«Πέρυσι, ο στόχος πλεονάσματος ήταν 1,75% και τον ανεβάσατε στο 4,13%. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι αναγκάσατε τους Έλληνες να πληρώσουν 4,2 δισ. ευρώ περισσότερα από όσο χρειαζόταν! Φτάσαμε, έτσι, σήμερα, οι συνολικές οφειλές των Ελλήνων να ξεπερνούν τα 103 δισ., με τον μισό πληθυσμό να χρωστά, μη μπορώντας να πληρώσει ή, έστω, να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες να αγγίζουν μόλις τα 107,7 δισ., όταν τον Νοέμβριο του 2014 ήταν 136 δισ. ευρώ», τόνισε.

Επικεντρώνοντας στον προϋπολογισμό του 2019 είπε ότι αυτός δεν είναι ούτε αξιόπιστος, ούτε αναπτυξιακός καθώς «ελπίζει σε ανάπτυξη 2,5% όταν Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ και Νομισματικό Ταμείο την βλέπουν χαμηλότερη. Ο προϋπολογισμός αυτός υπηρετεί τα δυσβάσταχτα πλεονάσματα με πρώτο θύμα είναι οι Δημόσιες Επενδύσεις που ήδη υπολείπονται κατά 1,55 δισ. και ψαλιδίζονται κατά 550 εκατομμύρια ακόμα το 2019. Και αυτό το μίζερο ΑΕΠ συμπιέζεται ακόμα περισσότερο από τα υπερπλεονάσματα. Τέλος, και αυτός ο προϋπολογισμός παραμένει αντίπαλος του πολίτη.

Διατηρεί τους 29 φόρους και τις δεκάδες περικοπές του ΣΥΡΙΖΑ. Πυροβολεί τη μεσαία τάξη. Θέτει εμπόδια στους επενδυτές. Αλλά εξοντώνει και τους πιο αδύναμους. Κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και διαρκώς τους πολλαπλασιάζει, συντρίβοντας τον κορμό της κοινωνίας. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό όμοιο με όλους τους προηγούμενους αυτής της κυβέρνησης και με τα ίδια χαρακτηριστικά: Φορολογική αφαίμαξη, διάλυση του κοινωνικού ιστού, μεταρρυθμιστική ατολμία. Αναπαράγει το φαύλο κύκλο της στασιμότητας, της εσωστρέφειας, των χαμηλών προσδοκιών. Χωρίς αναπτυξιακή λογική, βασίζεται σε παραδοχές που μοιάζουν περισσότερο με ευχές, αγνοώντας τι συμβαίνει στο εσωτερικό και στο διεθνές περιβάλλον. Συνεπώς, είναι γνήσιο τέκνο του ΣΥΡΙΖΑ: Αντιαναπτυξιακός, αναποτελεσματικός και άδικος. Πιστός στους στόχους του άτυπου 4ου Μνημονίου».

Αφού υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι παρελθόν σε λίγους μήνες αναφέρθηκε στους δικούς του στόχους που «περιγράφει το λιτό δίπτυχο «Λιγότεροι φόροι και εισφορές. Περισσότερες επενδύσεις και νέες, καλές δουλειές. Επιδίωξή μας είναι η τόνωση της δημιουργικής επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και η προστασία των πιο αδύναμων. Και στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η επιστροφή σε λογικά ετήσια πλεονάσματα, ώστε να δοθεί χώρος για μέτρα αύξησης της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για πρόνοιες κοινωνικής συνοχής».

Αναφέρθηκε στις δικές του προτάσεις: «Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% μέσα σε 24 μήνες, ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων μειώνεται στο 20% από 29% σήμερα και στα μερίσματα στο 5% από 15% σήμερα. Έτσι, σε μία διετία, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα πέσει στο 24% από 40% σήμερα. Ο ΦΠΑ στην εστίαση και στο τουριστικό προϊόν μειώνεται στο 13%. Τελικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 22%. Ενώ το όριο υπαγωγής σ' αυτόν αυξάνεται στις 25.000 ευρώ από 10.000 σήμερα, ώστε να ανασάνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι ιδιωτικές επενδύσεις στηρίζονται μέσα από ένα πλέγμα φορολογικών, γραφειοκρατικών και διοικητικών εργαλείων. Το θηριώδες πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους αντιμετωπίζεται δραστικά».

Έκανε επίσης αναφορά στην δέσμευσή του για «ενιαία ρύθμιση 120 δόσεις για όλους τους οφειλέτες του δημοσίου ξεκινώντας με όσους χρωστούν ως 3.000 ευρώ. Πρόγραμμα «δεύτερη ευκαιρία» για όσους χρωστούν στις τράπεζες και έχουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Επιβράβευση συνεπών οφειλετών. Τολμηρή διαγραφή χρεών που αφορούν πτωχευμένες εταιρείες και «κουφάρια» δεκαετιών, που καταγράφονται μόνο θεωρητικά. Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών. Και επίλυση-εξπρές των 250.000 εκκρεμών υποθέσεων από Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό».

Αναφέρθηκε δε και στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στο κοινωνικό του πρόγραμμα: «Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται και το Ασφαλιστικό σύστημα αποκτά τρεις πυλώνες -με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Τα αποθεματικά των ταμείων θα μπορούν να επενδύονται και να αυξάνονται, αυξάνοντας την αποταμίευση και τις επενδύσεις στην οικονομία, αλλά και τη σύνταξη που θα λάβει από τον «ατομικό του κουμπαρά» κάθε νέος ασφαλισμένος. Στηρίζουμε τους πιο αδύναμους με εγγυημένο εισόδημα σε 800.000 φτωχότερους συμπολίτες μας. Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια μπροστά στον δημογραφικό κίνδυνο.

Η Πολιτεία ενισχύει με 2.000 ευρώ κάθε νέα γέννηση στην Ελλάδα. Αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Και κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Και τέλος οι μισθοί συνδέονται με την ετήσια ανάπτυξη της χώρας. Αλλά οι κατώτατοι μισθοί θα έχουν διπλάσια αύξηση από τον ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρόνο».

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο ονοματολογικό κάνοντας κριτική στην ομιλία Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη και τάχθηκε κατά της μυστικής ψηφοφορίας ενώ επανέλαβε ότι η θέση της Ν.Δ είναι κρυστάλλινη «απέναντι στο σφάλμα των Πρεσπών και δεν θα το ψηφίσουμε. Γιατί ποτίζει τον αλυτρωτισμό, ξυπνάει εθνικισμούς και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και στις δύο χώρες». Ζήτησε επίσης από τον κ. Τσίπρα να αναφερθεί και στην Αλβανία και πρόσθεσε: «Από το Ελληνικό κοινοβούλιο στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα Τίρανα. Αν η Αλβανία δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας, μπορεί να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές τις φιλοδοξίες».

Επίθεση όμως έκανε και στο «ηθικό πλεονέκτημα καταγγέλλοντας σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ: Ο σταθμός του Θριασίου, το 1,6 δισ. του Μεταναστευτικού, τα 700 εκατομμύρια του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ΔΕΗ των Σκοπίων, τα βλήματα στην Σαουδική Αραβία. Και βέβαια η ΔΕΠΑ με τα φέσια των δεκάδων εκατομμυρίων για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα με τα οποία διαπλέκεστε».

«Άγριο» επεισόδιο Μητσοτάκη - Βούτση

Ένταση σημειώθηκε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος πιθανόν σε κάποια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είπε, «αν είστε κουρασμένη περάστε έξω».

Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με τον κ. Μητσοτάκη να του απαντά, «φέρεστε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της Βουλής. Αν δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας κατεβείτε κάτω» και συνέχισε λέγοντας, «κατεβάστε τον τόνο της φωνής σας, αν δεν μπορείτε να επιβάλλετε την τάξη θα την επιβάλω εγώ».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης πέραξε και ακόμα ένα «καρφί» προς τον Νίκο Βούτση, λέγοντας ότι συμπεριφέρεται έτσι επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, για να λάβει την απάντηση από τον πρόεδρο της Βουλής πως «εσείς βρίσκεστε 4 χρόνια σε προεκλογική περίοδο».

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

«Καρφιά» Λεβέντη σε Σαρίδη: Τριγυρατζήδες και αποστάτες όσοι φεύγουν από την ΕΚ για άλλα κόμματα

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης έριξε ευθείες βολές στον Γιάννη Σαρίδη που ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, να επισημοποιήσει τη «σχέση» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς να τον κατονομάσει, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μίλησε για «τριγυρατζήδες» και «αποστάτες» που θα εξαφανιστούν μετά τις επερχόμενες εκλογές. Αναφέρθηκε στους βουλευτές και τα στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα του, λέγοντας ότι το ατόπημα για τα κόμματα που τους δέχθηκαν είναι μεγαλύτερο. Σημείωσε δε, ότι σε περίπτωση διαφωνίας με τη γραμμή του κόμματος, ο βουλευτής που θα διαφωνεί θα πρέπει να παραιτείται και να παραδίδει την έδρα του.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Θεοδωράκης: Υπερπλεονάσματα και υπερφορολόγηση δεν θα φέρουν νέο μνημόνιο, αλλά χρεοκοπία

Για «βαρβαρολαγνεία» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, με αφορμή, όπως είπε, τα φαινόμενα ανομίας που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό, ενώ τόνισε ότι η ρητορική της μισαλλοδοξίας, του διχασμού και της βίας δεν μπορεί να είναι η σύγχρονη γλώσσα των πολιτικών.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι θα πρέπει τα κυβερνητικά στελέχη -και γενικότερα οι πολιτικοί- να μετράνε τα λόγια τους και να μην στοχοποιούν, ηλιογράφους, ΜΜΕ, και πολιτικούς αντιπάλους. «Ελπίζουμε να πάρετε απόφαση να σταματήσει το εμπάργκο που έχετε επιβάλει στον ΣΚΑΪ και στη δημόσια τηλεόραση», είπε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Καμμένος: Όταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, θα δούμε ποιος θα πάρει εθνική θέση

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας. Μια ημέρα που γίνεται πράξη μια δέσμευση απέναντι στο έθνος, απέναντι στους προγόνους μας, αλλά και απέναντι στις πολιτικές μας δεσμεύσεις που αναλάβαμε πριν συγκροτήσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», ανέφερε αρχίζοντας την ομιλία του, στη Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Ήταν μια δέσμευση που περιλαμβανόταν στην ιδρυτική διακήρυξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να φτάσουμε στη συζήτηση ενός προϋπολογισμού που δεν κατέχεται από μνημόνια, ενός προϋπολογισμού που δεν θα υποδεικνύεται από τους πιστωτές, ενός προϋπολογισμού που θα ανακτά την εθνική κυριαρχία της χώρας», συνέχισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να υπογραμμίσει ότι «σήμερα γίνεται πράξη αυτή η δέσμευση, καθώς είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ενός ελεύθερου κράτους μετά από μια δεκαετή κρίση».

«Δεν είναι μόνο η ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας», επέμεινε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι αυτή τη χρονιά, αρχής γενομένης με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, η Ελλάδα πλέον είναι ελεύθερη να εκμεταλλευτεί τον εθνικό της πλούτο και ιδιαίτερα τον υποθαλάσσιο και υπόγειο πλούτο με συμφωνίες για το φυσικό αέριο που θα αλλάξουν εντελώς τη μορφή της χώρας. Στο κλίμα αυτό, τόνισε ότι οι Ανεξάρτητες Έλληνες εδώ και καιρό είχαν επισημάνει την ανάγκη εκμετάλλευσης των ελληνικών αποθεμάτων και αξιοποίηση τους από την Ελλάδα και όχι από κάποιο σχήμα εκχώρησης δημόσιας περιουσίας με έδρα το Λουξεμβούργο, «όπως είχε προσυπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση». Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι αυτός ήταν στόχος απαρέγκλιτος των δανειστών, ήταν ο κύριος λόγος που Ελλάδα που μπήκε στην κρίση, ήταν ο κύριος λόγος που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ