Μίλησε για όλα η Λ.Κατσέλη

Μίλησε για όλα η Λ.Κατσέλη

 H κ. Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξη που παραχώρησε  στο ραδιοφωνικό  σταθμό Βήμα  έδωσε απαντήσεις για ζητήματα εφ’όλης της ύλης. 


Για τον υπαρκτό κίνδυνο της χρεοκοπίας  η βουλευτής δήλωσε πως η  έκτη δόση μπορεί να  καθυστερεί ωστόσο δεν κινδυνεύει η εκταμίευσή της αν και το θέμα θα έπρεπε να είχει κλείσει από το Σεπτέμβριο. 

Σε αυτό το σημείο δήλωσε ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις προς τους εταίρους της καθώς  συνεχώς ανακτά την αξιοπιστία της .

Στο ερώτημα σχετικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητά η Ευρώπη από τον κ. Σαμαρά και τη χθεσινή του δήλωση πως απάντησε με την επιστολή του, η ανεξάρτητη βουλευτής  εξέφρασε την ελπίδα της πως θα πρυτανεύσει η λογική   καθώς οι καταστάσεις επιτάσσουν άμεσες, δραστικές λύσεις και όχι καθυστερήσεις , αισιοδοξεί δηλαδή πως θα βρουν τον τρόπο να ανταποκριθούν από κοινού στο αίτημα.

 Έμφαση έδωσε στο λόγο που προκάλεσε το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας σημειώνοντας πως αυτό είναι απόρροια και των δύο πλευρών. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Από τη μια μεριά ας μην ξεχάσουμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας οι οποίοι συμφώνησαν 21 Ιουλίου σε κάποια πράγματα, στο κούρεμα του 20%, σ’ ένα χρηματοοικονομικό πλαίσιο για τα επόμενα τρία χρόνια, ουσιαστικά ξανάνοιξαν αυτό το πακέτο τον Οκτώβριο.  Ενώ ελήφθησαν οι αποφάσεις τον Ιούλιο, αυτές ανατράπηκαν στην πορεία. Επομένως από τη δική τους τη μεριά θέλουν χρόνο να μπορέσουν να έρθουν σε μια άλλη εσωτερική συμφωνία και να μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά.» 

 Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί  στο δημοψήφισμα το οποίο χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά λανθασμένο χειρισμό ωστόσο διευκρίνισε πως είναι το τελευταίο σε μια σειρά ατυχών κινήσεων, αφού οι εταίροι είχαν ήδη ξεκινήσει αναβολές από το Σεπτέμβριο, όταν η Τρόικα δεν είχε επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της .

Η κ. Κατσέλη τοποθετήθηκε ακόμη και για τα χαράτσια που έχουν γονατίσει κυριολεκτικά τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τόνισε λοιπόν πως αντιλαμβάνεται και συμμερίζεται το υπέρμετρο βάρος  των διαδοχικών επιβαρύνσεων στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι πολίτες όταν γίνονται αποδέκτες μια σειράς εκκαθαριστικών σημειωμάτων για μια σειρά φόρων που τέθηκαν σε εφαρμογή τους προηγούμενες μήνες.

Η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει  τη φορολογική επιβάρυνση  ιδιαίτερα στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους  επεσήμανε η βουλευτής  « Εκεί μπορεί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις κατά τη γνώμη μου και το έχω πει και στη Βουλή εδώ και δυο εβδομάδες, π.χ. ο συντελεστής του ΦΠΑ του 23%, είναι πάρα πολύ υψηλός και δεν αποδίδει και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Έχουν αυξηθεί από το 2009 μέχρι το 2011 κατά 36% οι φορολογικοί συντελεστές του ΦΠΑ και έχουμε αύξηση εσόδων μόνο 2%.  Επομένως επειδή η ύφεση είναι βαθιά, ο κόσμος δεν έχει χρήματα, ουσιαστικά κόβει δεξιά κι αριστερά και το πρώτο πράγμα που κόβει είναι να καθυστερεί ή δεν πληρώνει τους φόρους. Άρα θα πρέπει η κυβέρνηση στο πλαίσιο και του εθνικού φορολογικού που έρχεται και του νέου μνημονίου το οποίο πρόκειται να συνάψει με τους εταίρους μας, να ξαναδεί από κοινού με τους εταίρους μας το συνολικό πακέτο. Αυτό είναι ένα. Μέσα σ’ αυτό το συνολικό πακέτο θα πρέπει να «προτιμηθούν», αν μπορώ να το πω έτσι, τα φορολογικά εκείνα μέτρα τα οποία είναι τα πλέον δίκαια και τα οποία είναι και τα πιο αντικειμενικά και τα πιο προοδευτικά. Και αυτή είναι μια ουσιαστική επιλογή. Το ενιαίο τέλος ακινήτων είναι ένα μέτρο το οποίο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ως μέτρο διότι ουσιαστικά επιβαρύνει.. .»

Σε ότι αφορά στη γνώμη της για τον κ. Παπαδήμο, η κ. Κατσέλη  δήλωσε χαρακτηριστικά πως είναι ένας πολύ καλός συνομιλίτης με τους εταίρους μας στο εξωτερικό, ενώ έχουμε μια κυβέρνηση Παπανδρέου με στελέχη της ΝΕΑΣ Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.

Αναφέρθηκε ακόμη και στο ζήτημα διαδοχής  της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις  του κ. Χρυσοχοϊδη περι υποψηφιότητας του εφόσον τεθεί ζήτημα αλλαγής, λέγοντας πως είναι θεμιτές όλες οι φιλοδοξίες των υποψηφίων.

Οι εκλογές  είναι επιθυμητές διευκρίνισε αφού είναι  κάτι το οποίο και η ίδια η βουλευτής είχε ζητήσει  με την προυπόθεση βέβαια ότι στις 19 Φεβρουαρίου που αυτές έχουν τοποθετηθεί χρονικά, θα έχουν διευθετηθεί όλα τα υπό συζήτηση ζητήματα.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ακολουθήσει τον κ. Παπανδρέου στις εκλογές ανέφερε πως αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες  όπως τις επιδιώξεις του ίδιου, το αποτέλεσμα της συζήτησης με τα κομματικά όργανα και φυσικά το στίγμα με το οποίο το κόμμα θα κατέβει στις εκλογές.