ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ.Γιαννίτσης: Για δεκαετίες μεταθέταμε το λογαριασμό στο μέλλον

Τ.Γιαννίτσης: Για δεκαετίες μεταθέταμε το λογαριασμό στο μέλλον

Πέντε προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της κρίσης έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, που υποστήριξε ότι για δεκαετίες «πορευτήκαμε μια εύκολη και ανέμελη ζωή, όπου οικοδομούσαμε το βιοτικό μας επίπεδο μεταθέτοντας το λογαριασμό στο μέλλον».

Μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ για την ενέργεια, ο κ. Γιαννίτσης επεσήμανε ότι οι φαντασιώσεις που καλλιεργούμε ως κοινωνία απεδείχθησαν στο παρελθόν εξαιρετικά επικίνδυνες και είχαν τραγικές συνέπειες.

Για να υπερβούμε την κρίση, ο κ. Γιαννίτσης πρότεινε πέντε προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, που αποτελεί προϋπόθεση για τη στήριξη της χώρας και την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Δεύτερον, τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, τρίτον, την αντιμετώπιση της αποδυνάμωσης της χώρας, καθώς ταυτίσαμε την εθνική δύναμη με αυξημένη σπατάλη, δανεισμό και χαλαρότητα, αντί για επενδύσεις, δουλειά και αυτοπειθαρχία.

Τέταρτον, ο κ. Γιαννίτσης έθεσε το ζήτημα της ανάπτυξης, που θα πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι αναταράξεις στο κέντρο της Αθήνας και οι απεργίες έχουν κοστίσει περίπου 5-7 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Πέμπτον, έθεσε ζήτημα βελτίωσης της παραγωγικότητας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που θα συνδεθεί με τον εκσυγχρονισμό των συναλλαγών δημόσιας διοίκησης και πολίτη.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Γιαννίτσης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη χώρα, επέκρινε «φωνές που μας οδηγούν 1.300 χρόνια πίσω, επαναλαμβάνοντας τον βυζαντινό διχασμό με το μανδύα του μνημονομάχου και του μνημονολάγνου».