ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ώρα μηδέν» για την Κυβέρνηση - Στα άκρα οι σχέσεις Τσίπρα - Καμμένου

«Ώρα μηδέν» για την Κυβέρνηση - Στα άκρα οι σχέσεις Τσίπρα - Καμμένου

H ερχόμενη Τετάρτη (9/1/2019) θεωρείται ως η κομβική ημέρα για τη συνέχιση ή όχι του κυβερνητικού σχηματισμού. Κι αυτό γιατί όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα πάρουν τα όργανα των ΑΝ.ΕΛ στην έκτακτη συνεδρίαση που έχει συγκαλέσει ο Πάνος Καμμένος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τις τελευταίες ώρες τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να δρομολογήσουν τις επόμενες κινήσεις τους, μετά το διαζύγιο που δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί και εντός των επόμενων ημερών.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον Πάνο Καμμένο ως απρόβλεπτο κυβερνητικό εταίρο. Μάλιστα δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει ρήγμα στην κοινοβουλευτική συνοχή, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο την διαφωνία του για το Σκοπιανό.

Υπό αυτές τις συνθήκες συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητηθεί μεταξύ άλλων και η επόμενη ημέρα μετά τη διάσπαση.

Στα άκρα οι σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου

Οι σχέσεις των δύο αρχηγών, όπως δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα οδηγούνται στα άκρα. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάση Παπαχριστόπουλο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και η σκληρή κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά αποτελούν τα τελευταία επεισόδια στο σίριαλ της κυβερνητικής διαφωνίας με αφορμή το Σκοπιανό.

Ο Πάνος Καμμένος βλέποντας ότι παίζεται ένα παιχνίδι πίσω από την πλάτη του είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι αυτός που οδηγεί τις εξελίξεις στα άκρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας αθέτησε τους όρους που είχαν κάνει μεταξύ τους. Αυτοί προέβλεπαν - στο πλαίσιο της υπόθεσης που αφορά στο όνομα των Σκοπίων – ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρώντας από την κυβέρνηση καταψηφίζοντας τη Συμφωνία, δεν θα ταχθούν υπέρ μίας πρότασης δυσπιστίας που τυχόν καταθέσει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δεν θα δέχονταν βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, αλλά και ούτε να προσχωρήσουν στο κόμμα της Αριστεράς, όσοι υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο συγκεκριμένος βουλευτής επισκέφθηκε, όπως δηλώνει ο ίδιος, τον πρωθυπουργό παραμονές της Πρωτοχρονιάς για να του ευχηθεί χρόνια πολλά, ωστόσο, αρκετοί εκτιμούν πως δεν αποκλείεται ο κ. Παπαχριστόπουλος να έχει συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που κάνει τον κ. Καμμένο να θεωρεί πως ο Τσίπρας δεν τήρησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει.

Σφοδή κόντρα με Κοτζιά

Ταυτόχρονα, ένας ακόμη λόγος που ο κ. Καμμένος «απασφάλισε» πολιτικά είναι και τα όσα ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, προκαλώντας συνθήκες «πολέμου» μεταξύ τους. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «ο Πάνος Καμμένος ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά δεν θα τον ακολουθούσαν βουλευτές του» με αποτέλεσμα ο Πάνος Καμμένος να χαρακτηρίσει τον Κοτζία ως «ολετήρα» στέλνοντας ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα:«Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το εθνικό θέμα. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος: Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν απειλούμαστε. Δεν εξαγοραζόμαστε ποτέ. Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε αποστασία. Εμείς ανένδοτο».

Διαβάστε επίσης: Καιρός: Επελαύνει ο «Τηλέμαχος» με πολικές θερμοκρασίες και χιόνια στην Αθήνα - Πού θα το στρώσει