ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Ανοιχτό το θέμα των αποζημιώσεων - Μέρκελ: Αναγνωρίζουμε τα εγκλήματα των Ναζί

Παυλόπουλος: Ανοιχτό το θέμα των αποζημιώσεων - Μέρκελ: Αναγνωρίζουμε τα εγκλήματα των Ναζί

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις θηριωδίες της χιτλερικής Γερμανίας την περίοδο της κατοχής στην Ελλάδα έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Γερμανίδα καγκελάριο

Κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε στην Άνγκελα Μέρκελ το θέμα του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων.

«Το θέμα είναι ανοιχτό», είπε ο Προεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. «Πρέπει να λυθούν οι διαφορές», σημείωσε με νόημα στην καγκελάριο.

Απαντώντας, η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως αναλαμβάνει απόλυτη ευθύνη για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών (Ναζί). «Ειναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα», πρόσθεσε η καγκελάριος, χωρίς ωστόσο να αναλάβει καμία δέσμευση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Οι Έλληνες απέδειξαν πόσο συνειδητοί Ευρωπαίοι είναι κάνοντας πολλές θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να τους αποδοθούν», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε την κ. Μέρκελ στη χώρα μας εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψή της και πρόσθεσε ότι «έπειτα από την άρση των παρανοήσεων του παρελθόντος η Γερμανία στήριξε πολλαπλώς την πορεία της Ελλάδας για την έξοδο από την περίοδο των μνημονίων». Σημείωσε ακόμη πως η στήριξη της Ελλάδας ήταν κάτι θετικό και για την ίδια τη Γερμανία και τόνωσε το ηγετικό προφίλ της καγκελαρίου. «Στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίξατε τη συνοχή της Ε.Ε. κα της Ευρωζώνης» υπογράμμισε.

«Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές και οι συνομιλίες σας με τον Πρωθυπουργό το απέδειξαν» πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10:00 πμ, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

4678145

Η κ. Μέρκελ έφτασε χτες το απόγευμα στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο βρέθηκε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, η Συμφωνία των Πρεσπών, με την κ. Μέρκελ να εξαίρει τη συνεργασία του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ για την επίλυση του ονοματολογικού.

Μετά τη συνάντησή της με τον Προκόπη Παυλόπουλο, η κ. Μέρκελ θα επισκεφτεί τη Γερμανική Σχολή Αθηνών ενώ στις 14:00 θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρεσβευτική κατοικία.