ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το… μπαλάκι στην Αθήνα: Ψηφίστηκε στα Σκόπια το «Βόρεια Μακεδονία»

Το… μπαλάκι στην Αθήνα: Ψηφίστηκε στα Σκόπια το «Βόρεια Μακεδονία»

Πέρασε τη Συνταγματική Αναθεώρηση στο γειτονικό κρατίδιο - «Ξεκλειδώνει» η Συμφωνία των Πρεσπών – Πότε θα έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο -Τι θα κάνουν Τσίπρας – Καμμένος;

Έπειτα από μια διαδικασία – θρίλερ και έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, η Ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων ενέκρινε με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η υπερψήφιση των τροπολογιών μαρτυρά «υπευθυνότητα και ισχυρό πατριωτισμό», καθώς φέρνει κοντά δύο στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι βουλευτές, αναφέρει η κυβέρνηση, «ψήφισαν μια συμφωνία που επιτρέπει τη διεθνή ολοκλήρωση και αναγνώριση της χώρας μας ως κυρίαρχου κράτους, με πλήρη επιβεβαίωση της ταυτότητας των Μακεδόνων και όλων των Πολιτών».

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη γειτονική χώρα, η ευθύνη της συνέχειας για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών περνάει τώρα στην Αθήνα και την ελληνική Βουλή, η οποία θα πρέπει να την εγκρίνει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Δηλαδή, με 151 θετικές ψήφους.

Με απλά λόγια, το… μπαλάκι βρίσκεται πλέον στην Αθήνα, όπου η κυβέρνηση δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις 151 ψήφους που απαιτούνται για να «περάσει» η Συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθυμίζουμε ότι τουλάχιστον 3 βουλευτές των ΑΝΕΛ αρνούνται να δώσουν θετική ψήφο στο «Βόρεια Μακεδονία».

Άλλωστε, ο κυβερνητικός εταίρος κ. Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει πως η Συμφωνία των Πρεσπών και η αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων σε «Βόρεια Μακεδονία» αποτελεί για τον ίδιο αιτία αποχώρησης από την συγκυβέρνηση, την οποία πάντως είπε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει, καθώς - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά - δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος των Σκοπίων, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ΕΕ στηρίζει την συμφωνία

«Θερμά συγχαρητήρια» για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Η Μογκερίνι και ο Χαν χαρακτηρίζουν την έγκριση της αλλαγής του ονόματος «σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών», σημειώνοντας πως «οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική και ιστορική ευκαιρία για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και να προχωρήσουν αποφασιστικά στο μονοπάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της. Καθώς περιμένουμε την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης της χώρας προς τον κοινό στρατηγικό της στόχο για την ένταξη στην ΕΕ», καταλήγει η κοινή δήλωση Μογκερίνι και Χαν.

Συγχαρητήρια Στόλτενμπεργκ στον Ζάεφ

Συγχαρητήρια στον Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter o Γενς Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία: Αγρότης έσκαβε σε χωράφι όταν η τσάπα του χτύπησε ρουκέτα θαμμένη στο χώμα

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας